Szerző: Koi Tamás

2010. március 08. 12:33:00

Péntektől rendelhető az Apple iPad, de nem nálunk

Március 12-től, azaz péntektől rendelhető több országban az Apple január végén bemutatott újdonsága, az iPad.

A többféle változatban napvilágot látó iPadből elsőként a kizárólag WLAN-kommunikációra képes változatok kerülnek a boltokba, április 3-án, a gyártó azonban már ezen a héten vesz fel előrendeléseket a készülékre. A 3G-modullal ellátott típusok vélhetően csak később, de még áprilisban kaphatók lesznek. Az iPadet eleinte csupán kilenc országban hozzák forgalomba - Magyarország nincs a listán. Az iPad iránt egyébként hiányosságai ellenére rendkívül komoly az érdeklődés a tengerentúlon: egy februári felmérés szerint a potenciális e-book vásárlók 40 százaléka az iPadet választaná a piacon lévő, illetve hamarosan piacra kerülő megoldások közül.

A 9,7 hüvelykes kijelzővel ellátott, mindössze 1,3 centiméter vastag, és 800 grammos iPad a gyártó elképzelései szerint tökéletes megoldás lesz majd webböngészéshez, fotónézegetéshez, videózáshoz, zenehallgatáshoz, játékhoz és a könyvolvasáshoz. Valójában azonban olvasáshoz ugyanúgy nem alkalmas, mint bármely táblagép vagy notebook, hiszen nem e-Ink kijelzője van, hanem LCD. A teljes webes élményt pedig jelentősen ronthatja, hogy böngészője nem támogatja Adobe Flash-t, ami egy okostelefonon talán nem hiányzik annyira, de itt fájó lehet, főleg mert egyre több weboldal egyáltalán nem is használható Flash nélkül.

\"\"

Mivel a készülék valójában egy felnagyított iPod touch, ugyanazt az élményt nyújtja majd a rendszer kezelése, valamint a navigálás, mint az Apple érintőképernyős zenelejátszóján vagy az iPhone-on,  kivéve a méretből fakadó eddigi hátrányokat. Többek számára jelentős korlátozás lehet, hogy az iPad semmilyen módon nem támogatja a tehtering üzemmódot, azaz a vásárlók vagy WLAN-on keresztül, vagy új mobilnet-előfizetés vásárlásával csatlakozhatnak az internethez.

Az iPad induló ára 499 dollár lesz, ennyibe kerül a legolcsóbb, 16 gigabájtos változat 3G nélkül, vezeték nélküli szélessávú modemmel azonban már 629 dollárt kérnek érte. A 32 gigabájtos kivitel ára 599 és 729 dollár, a 64 gigabájtos csúcsmodell pedig 699 és 829 dollárba kerül attól függően, hogy csak Wi-Fi vagy 3G-vezérlő is van benne. Az Apple árképzése alapján Európában a legolcsóbb verzió 499 euróba kerül, vagyis 100 ezer forintot kell fizetni érte, a legdrágább változat pedig 160 ezer forintnál is többe kerülhet.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 03:15

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.