:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. február 23. 15:18

Megy a kukába a Google Gears

Az offline Gmail, az internetkapcsolat nélkül is elérhető Docs fájlok és Reader megosztások, szinkronizált Picasa fotóalbumok, a webes alkalmazások befészkelése a PC-desktopra mind a Google Gears érdeme az elmúlt három évből. Most viszont búcsúzhatunk tőle, a HTML5 ezt is jobban tudja majd.

2007-ben a Google bemutatta első komolyabb csápját, amivel kinyúlt az online térből. A Google Gears először asztali környezetben, majd mobilon is lehetővé tette, hogy a felhasználók internetkapcsolat nélkül is elérjék leveleiket, fotóalbumaikat és egyéb, a Google-nél tárolt adataikat. Az elmúlt időszakban azonban kihűlt ez a terület, most pedig a fejlesztők bejelentették, hogy ez nem véletlen, a jövőben a HTML5 veszi át a Gears feladatait.

Nincs pánik

A hivatalos Google Gears blogon megjelent bejegyzés szerint az újítások és fejlesztések elmaradása nem azt jelenti, hogy a cég elhanyagolja az offline elérhetőséget, hanem egyszerűen átcsoportosította energiáit, s a Gears teljes tudását szeretné a HTML5 szabvány alá átvinni.

A blogbejegyzés szerint egyelőre még nem készült el az új megoldás, de egyre közelebb jutnak a fejlesztők. A januárban bemutatott új Chrome-verzió már natív támogatást biztosít az adatbázis API-nak, ami nagyon hasonlóan működik a korábbi Gears-es testvéréhez, mindkettő képes helyi és megosztott adatok kezelésére. Emellett hamarosan új API-k is bemutatkoznak, mint a Local Storage és a Web Sockets, illetve a Gears lényeges funkcióit magukban hordozó LocalServer API és a Geolocation megfelelői is rövidesen bekerülnek a Chrome által támogatott megoldások listájába.

Azt viszont a fejlesztőgárda is belátja, hogy nem lesz egyszerű az alkalmazásokat átalakítani, átmozgatni HTML5 alá, éppen ezért a Gears támogatása mindaddig megmarad, amíg az új generáció tökéletesen nem működik. A változás mindössze annyi lesz, hogy új fejlesztések, új funkciók már nem kerülnek bele. A Firefox és az Internet Explorer alatt még biztosan továbbra is elérhető lesz a Gears, az Apple legújabb operációs rendszerében futtatott Safari viszont már sosem kapja meg a Gears támogatást.

Nem csak a Google szolgáltatásokhoz jó

A bejelentésnek két fontos üzenetét is ki lehet emelni. Természetesen az egyik, hogy a Google továbbra is folytatja a HTML5 forradalmát, s mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb, minél gazdagabb tartalommal töltse meg a szabványt. Másrészt ez egy jó hír a nyílt forrású megoldások kedvelőinek, hiszen az eddig zárt Gears helyére egy szabad megoldás kerül. Az alkalmazásfejlesztők számára ez inspiráló lehet, s a feltételezések szerint a Google termékeinek kényelmesebbé tétele mellett több egyéni megoldás is születhet majd, illetve más szolgáltatók is ráléphetnek erre az útra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.