:

Szerző: Koi Tamás

2010. február 22. 11:16

Novemberben jön az első 3D-s Blu-ray film

Az idei ünnepi szezonban kerülhet a boltok polcaira az első 3D-s Blu-ray mozi, az itthon is hatalmas sikert aratott Avatar speciális változata.

A tavaly decemberben mozikba került sci-fi az első olyan egész estés otthoni kiadvány lehet, melyet a mozikban tapasztalható élményhez hasonlóan, 3D-ben élvezhet majd a nagyközönség. Az otthoni szórakoztatóipar számára kínálkozó kitűnő kiugrási lehetőséget jelentő megjelenésről maga a rendező, James Cameron nyilatkozott az MTV-nek. Az eddig abszolút rekordernek számító, több mint kétmilliárd dolláros bevételt hozó Avatarnak emellett most már szinte biztos, hogy lesz folytatása.

A 3D-s otthoni házimozi a legtöbb szórakoztatóelektronikai gyártó szerint egyértelműen a következő évek egyik meghatározó irányvonala lesz. A cégek sorra jelentik be a 3D-s mozgókép megjelenítésére alkalmas berendezéseiket, emellett a szabványalkotó testületek is megtesznek mindent, hogy a gyártók mielőbb a nappalikba költöztethessék a 3D-s technológiát. A Blu-ray szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetség tavaly decemberben fogadta el a 3D-s Blu-ray szabványt, melynek megalkotásakor fontos szempont volt, hogy teljes kompatibilitást nyújtson a napjainkban elterjedt hagyományos rendszerekkel, így a jelenlegi lemezeket minden további nélkül lejátsszák majd a 3D-s eszközök, illetve 3D-s lemezeket meg lehet majd nézni a régi lejátszókkal is, 2D-s módban.

A rendszer alapjaiban az MVC (Multiview Video Coding) kodeket használja majd a sztereókép előállításához - ez a kodek a jelenlegi lejátszók által alkalmazott H.264 AVC (Advanced Video Coding) kiterjesztése, és feladata lényegében az, hogy két forrásból hoz létre egyetlen videofolyamot. A technológia egyik megalkotójának számító Sony már korábban megpedzette, hogy a szabvány legfontosabb zászlóvivőjének tekintett, 2006-ban bemutatott PlayStation 3 egy rendszerfrissítéssel megtanítható lesz a 3D-s Blu-ray szabványra - a cég korábban a BD-Live funkciót is így integrálta a konzol repertoárjába.

A konzolt gyártó Sony célkitűzése szerint a 2013 márciusában záródó pénzügyi évben több mint 11 milliárd dollár értékben forgalmaz 3D termékeket, beleértve a tévéket, konzolokat vagy akár Blu-ray lejátszókat. A gyártó a technológiák fiatalsága ellenére eltökélt, jövőre jönnek a cég első 3D megjelenítésre alkalmas Bravia tévéi, természetesen először a prémium árkategóriában, de három év múlva a vállalat által értékesített tévék 30-50 százaléka már 3D-képes lehet.

Az Avatar 3D-s Blu-ray változata az első olyan húzócím lehet, mely löketet ad a technológia elterjedésének, emellett a sugárzott tartalmak terén is hamar felzárkózhat a 3D: a brit BSkyB már közvetített élőben focimeccset 3D-ben, továbbá az idei focivébéről is készül majd 3D-s felvétel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.