:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 12. 09:23

Letölthető az OpenOffice.org 3.2

Megjelent a Microsoft Office első számú kihívójának számító OpenOffice.org nyílt forrású irodai csomag 3.2-es változata, amely a készítők szerint nem csak okosabb, hanem gyorsabb is lett elődjénél.

Bárki számára ingyen letölthető az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag vadonatúj, 3.2-es verziója, amely funkcionalitását tekintve több kisebb-nagyobb újdonságot tartalmaz. A felhasználók azonban alighanem annak örülnek majd leginkább, hogy a programcsomag gerincét adó Write szövegszerkesztő és a Calc táblázatkezelő indítása felgyorsult, a fejlesztők 40-50 százalékkal alacsonyabb \"hidegindítási\" időt ígérnek, persze az a használt operációs rendszertől és a gép konfigurációjától is függ.

Az OpenOffice.org 3.2 számos területen továbblépett elődeihez képest. Az egyik legfontosabb újdonságot a fájlkompatibilitás jelenti, az új verzió már támogatja az OpenDocument Format 1.2 specifikációt, valamint jobban kezeli a Microsoft Office-féle Word, Excel és PowerPoint állományokat, már elboldogul a jelszóval védett dokumentumokkal is. Itt érdemes még megemlíteni, hogy a szoftver már kezeli a PostScript formátumú betűkészleteket is.

A legtöbb újdonságot talán a Calc táblázatkezelő tartalmazza. Az OpenOffice.org oldalán elérhető dokumentum szerint jelentősen fejlődött a cellák keretezését megvalósító funkció, amely már nem csak szögletes kereteket képes létrehozni, hanem akármilyen alakzatban kijelölt cellákat be tud keretezni és a felhasználó még azt is kiválaszthatja, melyik élekre kerüljön keret. Javult a másolás-beillesztés (copy-paste) rutin, a Calc már helyesen kezeli az összevont cellák másolását és beillesztését és a komplex kijelölések másolása, beillesztése is jobb lett mint korábban. A Calc összes újdonságát az OpenOffice.org 3.2 fejlesztéseit taglaló dokumentum tartalmazza.

A Draw rajzolóprogram és az Impress prezentációkészítő is kezeli már az új stílusú kommenteket, vagyis ha egy dokumentumon többen dolgoznak, magába a dokumentumban tudnak hozzászólásokat, véleményeket beilleszteni. A kommentelés az OpenOffice.org 3.0 verziójában újult meg, a dokumentumokhoz főzött jegyzeteket azóta már egy oldalsávon látszanak, ráadásul a különböző felhasználóktól származóakat színek különböztetik meg - egyszerű, de nagyszerű fejlesztés.

Az OpenOffice.org 3.2 ingyen letölthető a projekt weboldaláról. A magyar verzió még nem készült el, a legújabb változat angolul, németül és még számos európai nyelven \"beszél\" egyelőre. A szoftver Windowson, Linuxon, Mac OS X-en és Solarison futtatható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.