Szerző: Koi Tamás

2010. február 4. 13:12

Vodafone: 21 megabites mobil letöltés Budapesten

Kereskedelmi üzemben is bevetették Magyarországon a HSPA+ technológiát. A három szolgáltató közül a Vodafone mutatta be az elméletileg akár 21 Mbps sávszélesség biztosítására is képes rendszert, mely jelenleg egy budapesti adótoronynál lett beüzemelve.

A Vodafone magyarországi leányvállalatának mai sajtótájékoztatóján Dr. Beck György, a cég vezérigazgatója Közép-Európában egyedülállónak nevezte a hálózat továbbfejlesztését (kereskedelmi HSPA+ hálózat ugyanakkor hónapok óta működik Bécsben és Bukarestben - utóbbit ráadásul a Vodafone üzemelteti). Beck hozzátette, a HSPA+ technológiára alkalmas bázisállomásokat áprilistól (a jelenlegi egyetlen adó mellett) a még épülő belvárosi Főutcán, a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó 3,3 kilométeres szakaszon helyezik majd el, illetve fejlesztik tovább.

Az operátor tavaly ősszel kezdte el a laboratóriumi tesztelést a 3G-s szabványcsaládba tartozó HSPA+ technológiával, melyet elsőként a frekventáltabb, városi helyszíneken telepítenek a szolgáltató tervei szerint. A cég a hazai operátorok közül elsőként lépett piacra a technológiával, mely átmenetet képezhet az új generációs, még nagyobb elméleti sávszélességet ígérő, ugyanakkor további, jelentős beruházásokat igénylő Long Term Evolution, azaz LTE technológia, és a kurrens, kapacitásuk határán álló HSxPA hálózatok közt.

Megkülönböztető jelzés

A HSPA+ technológia piaci bevezetése jó alkalom arra, hogy a szolgáltatók újult erővel induljanak versenybe a még jelentős potenciállal rendelkező mobilinternet-piacon. A Nemzeti Hírközlési Hatóság decemberi gyorsjelentése szerint a tavalyi év végéig összesen 933 ezer mobilinternet-előfizetést kötöttek Magyarországon, ebből azonban csak 715 ezer volt aktív, vagyis olyan előfizetés, amelyet ténylegesen is használtak. A Vodafone az aktív előfizetők számát tekintve 26,11 százalékos részesedést szerzett magának tavaly decemberig, 186 700 előfizetővel.

A Vodafone az ügyfelei körében - részben a hálózat továbbfejlesztésének köszönhetően - egy év múlva 300-400 ezer közti rendszeres internetezőre számít, hároméves távlatban pedig az a cél, hogy számlás előfizetőinek többségének legyen mobilinternete is. Beck korábban elmondta, mivel a mobil hangpiac telített, és a mobilinternet területén további dinamikus növekedés várható, a Vodafone különösen nagy hangsúlyt fektet az újabb szolgáltatások bevezetésére.

Az újabb, gyorsabb letöltési sebességet ígérő technológia megjelenése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden, HSPA+ kompatibilis eszközzel rendelkező ügyfélnél elérhető lesz a másodpercenként 21 megabites letöltési sávszélesség. Mivel a HSPA+ hálózat hasonlóképpen skálázódik, mint a jelenlegi HSxPA rendszerek, ezért a rendelkezésre álló sávszélesség eloszlik a csatlakozó kliensek közt. Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese a HWSW kérdésére elmondta, a HSPA+ technológiával praktikusan az elérhető maximális sávszélesség felére lehet számítani (ideális vételi körülmények közt), vagyis a felhasználók szerencsés esetben is nagyjából 10 Mbps letöltési sávszélességet tapasztalhatnak majd HSPA+ technológiával. Döbrőssy hozzátette, később, MIMO-technológiával és fejlettebb vevőberendezésekkel 28 Mbps-re növelhető az elméleti maximális sávszélesség.

Beck György kérdésünkre elmondta, idén a tervek szerint nagyságrendileg 150-200 bázisállomást fejlesztenek majd tovább (az új telepítéseket is beleértve) az új rendszerre. A technológiai hátteret a Vodafone stratégiai partnerének számító Huawei nyújtja, a kínálatban jelenleg elérhető egyetlen HSPA+ modemet is a kínai cég gyártja. A HSPA+ hálózat használata értelemszerűen nem jár plusz díjvonzatokkal, vagyis a gyorsabb mobilinternet ugyanazon az áron vehető igénybe, mint az immár széles körben elterjedt technológia.

\"Nem valódi előny\"

Megkérdeztük a többi magyarországi szolgáltatót, hogy fejlesztési terveikben szerepel-e a HSPA+ technológia bevezetése, megkeresésünkre azonban a cikk megjelenéséig csak a Pannontól kaptunk választ: \"A HSPA technológia  ma megfelel az ügyféligények kielégítésére [...]. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a mai gyors technológiai fejlődés mellett a meglévő technológiák egyszerű továbbfejlesztése, például a HSPA+ bevezetése inkább csak jelzésértékkel bírna az ügyfelek számára, nem pedig valódi előnnyel\" - nyilatkozták lapunknak a cég sajtóosztályán.

A Vodafone jelenleg 434 magyarországi települést fed le 3G-s hálózatával, ami 65 százalékos lakossági elérést jelent. Az operátor a 3G-s technológiával 150 kbps letöltési és 40 kbps feltöltési sebességet garantál ügyfeleinek - ugyanezek a garantált értékek vonatkoznak azokra a területekre is, melyek HSPA+ lefedettséget nyújtanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról