Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 11. 10:06

Az Adobe szabadalomsértéssel vádolja a Macromedia-t

Az Adobe a wilmingtoni (Delaware, USA) szövetségi bíróságon beperelte a Macromedia-t szabadalomsértés miatt. A keresetben az Adobe nem kártérítést kér, hanem azt, hogy a Macromedia ne használhassa az Adobe technológiáját.

A vita a cégek grafikai programja nyomán robbant ki. Az Adobe szerint a Macromedia webtervező- és grafikus szoftvereiben (Fireworks, Flash, Dreamweaver, Freehand) a palettakezelés struktúráját az Adobe programjaiból lopta el. A cég szóvivője szerint már 1996-ban figyelmeztették a Macromedia-t a szabadalomsértésre, de akkor nem vitték perre a dolgot, mert távol akartak maradni a jogi herce-hurcáktól.

A bírósági eljárást a Flash 5 bejelentése nyomán kezdeményezte az Adobe, ugyanis a Macromedia közzétette, hogy az összes későbbi programjában ugyanazt a kezelőfelületet szeretné használni - amely tartalmazza az Adobe-tól ellopott palettakezelő panelt.

A Macromedia illetékesei tagadták a szabadalomsértés tényét. Elmondásuk szerint a szabadalmi jog nem érvényes, ugyanis nem tartalmazza az említett palettakezelő panel pontos leírását. A Macromedia erre már többször is felhívta az Adobe figyelmét.

Az Adobe szóvivője Linda White nem kívánta az esetet a továbbiakban kommentálni.

a címlapról