:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 22. 10:56

Megjött az utolsó 3-as Firefox

A Firefox változtatott a fejlesztési stratégiáján, s a jövőben nem nagy ugrásokkal halad előre, hanem sokkal gyorsabb, apróbb frissítésekkel kedveskedik a felhasználóknak. A hírek szerint a 3.6-ot nem követi 3.7-es főkiadás, legközelebb már csak a Firefox 4.0 lesz nagy durranás.

Csütörtök este a Mozilla bejelentette Firefox böngészőjének legújabb verziójának, a Firefox 3.6-nak az elkészültét. A változások leginkább a motort érintették, amitől a böngésző gyorsabb lett, a weboldalakat jobban és szebben rendereli le, emellett természetesen néhány vizuális javítás is bekerült. A fejlesztők leginkább a Tracemonkey JavaScript motor javítására büszkék, ami 20 százalékkal gyorsítja a scriptek feldolgozását a 3.5-ös verzióhoz képest. Ennek ellenére a Firefox továbbra sem éri utol a Chrome sebességét, inkább a komplexebb funkciókkal igyekszik megőrizni népszerűségét.

Nagyon testreszabható

A böngésző személyre szabható funkciói az új verzióval tovább bővültek: az új generációs témakezelő, a Personas bekerült a Firefoxon belülre, nem kell többé a felhasználóknak letölteni a különálló add-ont. A Personas segítségével újraindítás nélkül lehet végrehajtani mindenféle látványt érintő változtatást, lecserélni a skint. Igaz a Windows 7 grafikus interfészének támogatása, mint a tab-előnézet, a ctrl-tab gyorsparancs, még várat magára. Ez valószínűleg a most ígért kisebb léptékű ugrások egyike lesz majd a közeljövőben.

A stabilitás növelésére is odafigyeltek a fejlesztők, s a már a béta változatból is jól ismert módszerrel blokkolják a külső szoftverek túlzott hozzáférését a nyílt forráskódú böngészőhöz. Nem települhetnek a továbbiakban programok a Firefox saját moduljai közé, s a külső modulok nem nyúlhatnak többé bele a böngésző saját állapotába. Ettől a fejlesztők a kevesebb összeomlás mellett nagyobb biztonságot is remélnek.

Gyors és nem is omlik össze

A webes tartalmak megjelenítése is fejlődik. Egyrészt a Web Open Font Format támogatásával, ami a letölthető betűkészletek révén gyorsabb betöltődést hoz idegennyelvű oldalak esetén. Továbbá a 3.6 támogatja a HTML5 újabb elemei, s például a natív videólejátszás is működik majd vele, akár teljes képernyős módban is.

Szintén a gyorsaság jegyében került be a scriptek aszinkron futtatásának lehetősége, amivel a weboldalak megjelenítése tovább gyorsul. A böngésző igyekszik a legfontosabb scripteket betölteni elsőként, s majd ha már áll az oldal, akkor jöhetnek az alacsonyabb prioritásúak. Emellett a 3.6 elkülöníti a nem frissített plug-in-eket, s figyelmeztet a frissítés szükségességére, ami egyrészt stabilitási, másrészt biztonsági szempontból is javulást jelent.

Az add-on huszárok vigyázzanak!

A Firefoxot add-on hegyekkel felvértező felhasználóknak viszont érdemes mégis néhány napot, vagy maximum 1-2 hetet várni a frissítéssel, ugyanis hiába szebb és jobb az új verzió, de a legtöbb kiegészítő egyszerűen nem működik még vele. Ehhez a külső fejlesztőknek is le kell reagálni a váltást. Sok esetben ez feltételezhetően egy adminisztrációs probléma, s elég átírni egy-egy értéket a konfigurációban, de lehetséges, hogy a belső újítások miatt több add-on kódjába mélyebben bele kell nyúlni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.