HWSW

Frissítve: Ingyenes navigáció a Nokia nagy dobása

Ma délelőtt Londonban sajtótájékoztatót tart a világ első számú mobiltelefongyártója, melyen egyes spekulációk és kiszivárgott információk szerint bejelentik az ingyenesen és teljesen offline módban használható Ovi Maps turn by turn navigációs szolgáltatást.

A Nokia kezdeményezése nem lenne példa nélküli a piacon: a Google Maps Navigation tavaly ősz óta szintén ingyenesen használható gyalogos és autós navigációra az androidos készülékeken. A szolgáltatás eleinte csak az Egyesült Államokban működött, később azonban a világ legtöbb országában - így többek közt Magyarországon is - elérhetővé vált az ingyenes turn by turn navigáció.

A finn gyártó okostelefonjaira gyárilag telepített, vagy utólag telepíthető Ovi Maps [1] a San Francisco Chronicle-ben megjelent, később pedig a Reuters [2] által is átvett cikk szerint rövidesen a Google Maps Navigation szolgáltatáshoz hasonlóan ingyenesen használható lesz a világ összes régiójában. A Nokia kezében lévő Navteq által fejlesztett szoftver egyik legfontosabb előnye a Google megoldásához képest, hogy működéséhez nem szükséges aktív adatkapcsolat, azaz funkcióit tekintve ugyanúgy lehet majd navigálni az okostelefonokkal, mint a hagyományos autós navigációs berendezésekkel. A Nokia ennek érdekében annak az országnak a teljes térképét rámásolja a készülékre, ahol a mobil értékesítve lett.

A jelenleg 3.01-es verziójánál járó Ovi Maps használata alapvetően most is ingyenes, az útvonaltervezéshez azonban licencet kell vásárolni. A navigációs licenc ideje egy naptól egy évig terjedhet, ára pedig régiótól és időtartamtól függően 1,6 és 60 euró közt mozog. A több nyelvet - köztük a magyart is - ismerő térképszoftvernek webes felülete is van, az útvonalat itt is megtervezhetik a felhasználók, majd később szinkronizálhatják mobiljukra.

Az Ovi Maps őse a Nokiánál a Smart2Go nevű alkalmazás volt, ennek neve változott később Nokia Mapsre, végül pedig az Ovi szolgáltatásportfólióba való integrálása után Ovi Mapsre. A finn gyártó két külső céget, illetve térképgyártót is felvásárolt a térképalkalmazás fejlesztéséhez: először a német Gate5, később pedig az amerikai Navteq került a vállalat kezébe.

Frissítés: a Nokia hivatalosan is bejelentette, hogy ingyenessé teszi navigációs szolgáltatását, ezzel együtt kiad egy új térképszoftvert, melyet a www.nokia.com/maps [3] oldalról lehet letölteni. Az ingyenes térkép egyelőre tíz Nokia okostelefonhoz tölthető csak le, de a gyártó a következő hetekben a lista bővülését ígéri.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://maps.ovi.com/
[2] http://www.reuters.com/article/idUSTRE60K0YZ20100121?type=technologyNews
[3] http://www.nokia.com/maps
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/43798/nokia-ovi-maps-navigacio-offline-ingyenes-ingyen.html
Író: Koi Tamás (koi.tamas kukac hwsw.hu)
Dátum: 2010. január 21. 10:12
Rovat: digitális otthon