Szerző: Bizó Dániel

2010. január 6. 12:14

A VMware kezébe kerülhet a Zimbra

A Wall Street Journal egyik blogja szerint a Zimbra közel áll ahhoz, hogy a VMware kezébe kerüljön. Profiltisztítása részeként a Yahoo! hónapok óta árusítja a kollaborációs megoldást.

A Journalhez tartozó AllThingsD üzleti blog úgy tudja, hogy a felek igen közel állnak a megállapodáshoz. Az ár egyelőre nem ismert, ugyanakkor várhatóan sokkal alacsonyabb lesz, mint a Yahoo! által még 2007-ben fizetett 350 millió dollár. A dotkom cég saját megreformálása részeként régóta igyekszik eladni a Zimbrát, eddig azonban nem talált rá vevőt.

A Yahoo! vezetése szerint a Zimbra nem igazán illeszkedik stratégiájához, az ilyen tevékenységektől pedig meg akarnak szabadulni a cégnél. A legkézenfekvőbb magyarázat az lehet, hogy a Zimbra egy kifejezetten vállalati célra készített egységes üzenetkezelő és kollaborációs megoldás, amely a Microsoft Exchange és az IBM Lotus költségcsökkentő alternatívája kíván lenni, miközben a Yahoo! a webes fogyasztói piacra koncentrál.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Yahoo! nem lát jelentős technikai szinergiát sem a Zimbra által kidolgozott megoldások és a Yahoo! webes email és chatszolgáltatási közt (habár a Yahoo! Mailt a Zimbra megoldása szolgálja ki) és a Yahoo! nem is akar hosztolt üzleti kommunikációs és kollaborációs megoldásokat kínálni - szemben például a Google Apps csomaggal. Kézenfekvő magyarázatnak tűnik az is, hogy részben a Microsofttal nemrég kötött szorosabb kapcsolat is motiválhatja az eladást, mivel a a Zimbra a Microsoftnak állít konkurenciát, ahogyan a Yahoo! a Google-höz hasonló webes törekvései szintén konfliktust eredményeznének, és a Microsoft maga is gőzerővel fejleszti hosztolt Live szolgáltatásait.

Az AllThingsD szerint a Yahoo! elnök-vezérigazgatója, Carol Bartz személyesen kereste fel a VMware vezetőjét, Paul Maritzot, mivel régóta ismerik egymást. Nem teljesen világos ugyanakkor, hogy a VMware-nek mi szüksége volna a ZImbrára, a blog szerint arról van szó, hogy a cég a virtualizációtól feljebb akar lépni a szoftverrétegben.

Az egyszerű magyarázatok közül a legésszerűbbnek az tűnik, hogy a VMware saját publikus cloudjában akarja szolgáltatásként kínálni a Zimbrát, Nem lehet kizárni azt sem, hogy a virtualizációs projektjeit akarja megtámogatni azáltal, hogy egy licencelésből kifolyólag rugalmasabb és olcsóbb alternatívát kínál a Windows/Exchange rétegre, miután pozíciói sok vállalatnál erősek - így több licencet értékesíthet szervervirtualizációs szoftvereiből.

A Zimbra VMware-hez kerülése kellemetlen lehet a magyarországi disztribútor ULX számára, amely csak tavaly december elejétől vált hivatalosan is forgalmazóvá. Az ULX ugyanis a Red Hat hivatalos hazai forgalmazója is, amely a VMware közvetlen vetélytársává vált azzal, hogy tavaly belépett a virtualizációs megoldások piacára saját, KVM hypervisorra alapuló fejlesztéseivel, a szerveroldali mellett beleértve a VDI-t is, vagyis a virtuális desktop infrastruktúrát is. Amennyiben a Zimbra a VMware tulajdonába kerül, nem valószínű, hogy az ULX sokáig megtarthatja a Zimbra hivatalos disztribúciójára vonatkozó jogokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról