Szerző: Bizó Dániel

2009. december 15. 18:01

Ismét a Lee család kezében a Samsung Electronics

Újabb fokozatba lépett a Samsung Electronics év elején elindult átszerveződése, mely egyszerre rejt stratégiai és politikai aspektusokat. Az új elnök-vezérigazgató a mobilrészleg vezetője, míg legfelsőbb szintre emelkedett a korrupciós botrányba bukott a Samsungot naggyá tévő Lee fia is.

Szabad kéz

A Samsung Electronics új elnök-vezérigazgatója Choi Gee-sung lett (Cse Kiszáng), aki a vállalat szórakoztatóelektronikai végtermékeiért felel. Choi egy harcedzett Samsung-veterán, 40 éve szolgál a vállalat kötelékében, így kívül-belül ismeri azt. Choi eddigi legnagyobb eredményei közé tartozik, hogy kezei alatt a Samsung televíziós üzletága a világ vezetőjévé vált és maradt a mai napig, majd a mobiltelefonos erőfeszítések átvételét követően néhány év alatt a világ második legnagyobb mobilgyártójává tette cégét, melynek kinyilvánított célkitűzése, hogy megverje a finn Nokiát. Az erőteljes növekedés ellenére bár darabszámra még egyelőre messze van ez a cél, legutóbbi negyedévben már több nyereséget termelt ki a mobilpiacból a dél-koreai vállalat, mint a Nokia.

\"\"Csúcsra emelkedésével Choi lényegében minden eszközt megkap, hogy a tévé, és azon belül is az LCD-tévék piacának leigázását követően bedarálja északi riválisát, kihasználva viszonylag alacsony hazai költségbázisát és a hatalmas hazai piac jelentette biztonságot. A Samsung már jelenleg is gyilkos tempót diktál a termékfejlesztések terén, és évente kétszer annyi modellt mutat be, mint a Nokia, mivel minden piacra igyekszik a helyi igényekre szabott modellekkel lefedni.

A Rethink Wireless elemzése szerint a kinevezéssel Choi szabad kezet kap, hogy még hatékonyabbá tegye a Samsung termékfejlesztését és gyártási-logisztikai láncát, lerövidítve ezzel a termékek piacra kerülésének idejét, és olcsóbbá téve az előállítást. A Samsung Electronics a világ legnagyobb elektronikai gyártója, vezeti a DRAM-, NAND flash-chipek és LCD-panelgyártás és LCD-tévék piacát is, a legutóbbi negyedévben bevétele 31 milliárd amerikai dollárnak felelt meg.

Azzal, hogy Choi a csúcsra került, egyúttal megnyílik számára a lehetőség, hogy a Nokia befogása érdekében akár felvásárlásokat is végrehajtson. A Wall Street egyik jövő évi várakozása szerint a Blackberryket gyártó Research in Motion nem sokáig marad független, ugyanis hosszú távon egyedül nem fogja tudni eredményesen felvenni a versenyt, miközben erőteljes okostelefonos pozíciói rendkívül vonzóak az univerzális szereplők számára. A RIM szinte tökéletes illeszkedés volna a Samsung számára, mivel a vállalat a klasszikus üzleti okostelefonok piacán gyenge jelenléttel bír, miközben rendkívül sikeres a divatos és multimédiás készülékek terén, melyekkel a viszont a RIM nem rendelkezik.

\"\"

A Samsung tévé- (balra) és mobilpiaci (jobbra) részesedésének alakulása; Forrás: a vállalat

A RIM hatalmas falat lenne, jelenlegi kapitalizációja 38,5 milliárd dollár. A Samsung ráadásul sajátos dél-koreai, bizalmi \"klánkapcsolatokra\" és elkötelezettségre építő kultúrával rendelkezik, mely valószínűleg nehezen fogadna be egy nagyobb idegen szervezetet. A Samsung Electronics történelme alig ad példát felvásárlásokra, és eddig egyetlen nagyméretű felvásárlást sem hajtott végre, és összeolvadáson sem ment keresztül.

A közel 13 ezer alkalmazottal rendelkező RIM integrálása a 160 ezres Samsung testébe így hatalmas kihívást jelentene, ugyanakkor siker esetén hatalmas piaci potenciálra tenne szert a vállalat, miközben a RIM a Samsung gigantikus globális kutatás-fejlesztési, gyártási és logisztikai erőforrásaiba kapcsolódhatna be, nem beszélve az addicionális értékesítési képességekről.

A Lee csébol

Choi csúcsra emelkedését azonban közel sem pusztán stratégiai okok magyarázzák. Choi ugyanis annak a Lee Jae-yongnak (Jí Dzsejong) a bizalmasa, aki a Samsungot évtizedeken át sikeresen irányító, majd korrupciós botrányokba belebukott Lee Kun-hee fia, és a Samsungot alapító Lee Byung Chull unokája. Az ifjabb Lee az újonnan létrehozott operatív vezérigazgatói címet nyerte el. Ezzel egyértelművé vált, hogy a Samsung Electronics ismét a Lee vezette csébol kezébe, vagyis családi irányítás alá került. Elemzők szerint ez az utolsó lépcső, mielőtt az ifjabb Lee elfoglalja az elnök-vezérigazgatói tisztet, majd az igazgatótanács elnökévé válik.

Erre minden esélye megvan, a Samsung a válságot követően ugyanis rendkívül erős pozícióba került, miután japán ellenfelei sok vért vesztettek az elmúlt hónapok során a jen erőssége miatt, miközben a won elgyengült, ami rengeteg segít a koreai export versenyképességén. Emellett magához tért a memóriapiac is, emelkednek az árak, nem beszélve az LCD-k és LCD-tévék iránti kielégíthetetlen keresletről, vagyis a cég pénzügyi fundamentumai rendkívül erősnek ígérkeznek a következő néhány évre.

\"\"

A Samsung Electronics ezzel lényegében kevesebb mint két év alatt ismét a Lee-k irányítása alá került, melynek során teljesen átalakult szervezeti felépítése is. A válságot kihasználva a korábban diverzifikált struktúrát az év elején egy sokkal koncentráltabb váltotta, ahol két szuperdivízió jött létre a korábbi egységekből, rendre az elektronikai gyártásra és ipari beszállításra (félvezetők, LCD-panelek), valamint a sajátmárkás elektronikai végtermékekre (mobiltelefonok, tévék, multimédiás eszközök, háztartási gépek) fókuszálva. A két új egység lényegében autonóm vállalatként működik, saját vezetőséggel és stratégiával rendelkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról