Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 24. 13:31

Ingyenes a Photoshop Androidra

Az asztali PC-s és Mac-es platformok után az Adobe nekivágott a web és a mobiltelefonos világ meghódításának is. A Photoshop Express webes szolgáltatás után először iPhone-ra, most pedig Androidra is megérkezett a klasszikusnak számító képszerkesztő.

A mobilos Photoshop funkcionalitása természetesen erősen korlátozott, csak azon funkciók elérhetőek, melyek egy mobillal készített, vagy mobilon a webről letöltött kép átalakításakor lehetnek szükségesek. Az iPhone-os változat már október 9-én megjelent, de az Android operációs rendszert futtató okostelefonok gazdáinak sem kellett sokat várni. A hónap elején az Egyesült Államokban és Kanadában volt elérhető elsőként, a tegnaptól pedig a világ bármely részéről letölthető az alkalmazás az Android Market felületén keresztül. Akinek gondot okozna megtalálni az alkalmazást, annak az Adobe egy 3D-s vonalkód formájában elhelyezett linket rakott ki a program weboldalára. Ezt a mobillal beolvasva azonnal a letöltés menübe jut a felhasználó.

A mobilos Photoshoponban a felhasználók galériába rendezve tekinthetik át a képeiket, melyeket egy mozdulattal kijelöltetnek feltöltésre vagy szerkesztésre is akár. A képszerkesztő funkciók ha nem is túl komplexek, de a legfontosabb és leggyakrabban használt trükkök pillanatok alatt végrehajthatóak.

Ilyen például a képkivágás (crop), vagy a fotóhorizont állítása (straighten), a kép elforgatása (rotate) illetve a tükrözés (flip). A kép színeivel is lehet játszani, a túl sok vagy túl kevés fény esetén jól jön az expozíció korrekció, a helytelen színhőmérséklet vagy a rossz fehéregyensúly javítására pedig a telítettség állítása (saturation). Színszűrőt is kap a felhasználó a tint menüpontban, illetve bármely kép fekete-fehérré is alakítható. Az utolsó menüpontban pedig egyelőre egyetlen lehetőség ugrik elő, amivel a kép élessége állítható utólagosan. A szűrökből az iPhone-változatban már több lehetőség kínálkozik, így ott lehetséges keretet, ragyogást, elmosódást, szivárványt is applikálni a képekre.

A szoftveren keresztül a könnyű szerkesztés mellett megvan a könnyű feltöltés és megosztás előnye is, hiszen a program több népszerű fotómegosztóval is együttműködik, mint például a Flickr, de alapesetben a szintén ingyenesen regisztrálható Photoshop.com (Photoshop Express) szolgáltatásba kerülnek fel az elmentett képek. A mobilos program teljes és alapos demója a beágyazott videóban nézhető meg, a Photoshop.com szolgáltatásai pedig akár regisztráció nélkül is kipróbálhatóak a hivatalos oldal \"Test Drive\" menüpontjában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról