HWSW

Kútba eshet a Cisco és a Tandberg fúziója

Piaci elemzők szerint akár meg is hiúsulhat a Cisco és a Tandberg házassága, a norvég vállalat egyik legnagyobb tulajdonosa ugyanis kevesli a felajánlott vételárat.

A Cisco október 1-én jelentette be, hogy 2,98 milliárd dollárért megvenné a Tandberget, hogy erősítse videokonferencia-megoldásainak portfólióját. A részvényenként 153 norvég koronás ár 11 százalékkal volt magasabb az előző napi záró árfolyamnál, a Tandberg igazgatótanácsa azt javasolta a tulajdonosoknak, fogadják el az ajánlatot, erre november 9-ig van lehetőségük.

A Tandberg papírjainak negyedét birtokló 21 tulajdonos ugyanakkor úgy határozott, ezen az áron nem adják el részesedésüket és többet akarnak. "Nem tetszik nekem, hogy a két cég vezetése kényelmesen megállapodik egymással. Ahelyett, hogy a részvényesek érdekeit képviselnék, csak magukkal foglalkoznak. Sokkal jobban kellene a részvényesek érdekeivel foglalkozniuk, ami a kötelességük is" - mondta Guy Wyser-Pratte, a Wyser-Pratte Management vezetője, amely egyike azon Tandberg-részvényeseknek, amelyek keveslik a Cisco által felajánlott árat. Wyser-Pratte szerint a reális ár valahol 165 és 190 korona körül lehet részvényenként, ami 29-33 dollárt jelent.

A Tandberg a legutóbbi negyedévben 243 millió dolláros bevétel mellett 50 milliós üzemi profitot tudott felmutatni. Szakértők szerint a Cisco akár vissza is vonhatja ajánlatát, amennyiben nem sikerül a részvények 90 százalékát a november 9-i határidőre megszereznie. Vannak, akik szerint azonban a vállalat mindenképpen végre kívánja hajtani a felvásárlást és hajlandó lesz akár magasabb árat is fizetni. A Cisco célja a Tandberggel, hogy erősítse kollaborációs platformját, amely hang- és videokonferencia, valamint azonnali üzenetküldési megoldásokból áll.

"A célunk a teljes kollaborációs piac, amelynek a videó a központja" - mondta John Chambers, a Cisco vezetője. "A termékeink között bevételi szempontból gyakorlatilag semmilyen átfedés sincs."

A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/43304/cisco-tandberg-videokonferencia-felvasarlas.html
Író: Bodnár Ádám (bodnar.adam kukac hwsw.hu)
Dátum: 2009. november 02. 11:55
Rovat: eco@tech