:

Szerző: Koi Tamás

2009. október 30. 14:51

Kijátsszák az uniós roamingrendeletet a szolgáltatók

Hiába határozott úgy az Európai Bizottság, hogy a mobiltelefonos adatroaming tarifáját is jelentősen le kell törni, a nyáron életbe lépett rendeletre fittyet hánynak a magyar szolgáltatók. Akár egyetlen weboldal letöltése is több ezer, egy e-mail elolvasása pedig több száz forintba kerülhet.

A roamingtarifákat szabályozó uniós rendelet július elsejével lépett hatályba, melynek hatására a barangolás költsége összességében drasztikusan csökkent az Európai Unió tagországain belül a nemzetközösség állampolgárai számára. A rendelet mind a beszédroaming, mind pedig az SMS- és adatroaming tarfáját maximálta, jóllehet mindhárom esetben más feltételek szerint - az ebben rejlő kiskapukat pedig ki is használják a szolgáltatók.

A rendelet életbe lépése után az eurózónában egységesen bruttó 43 centre csökkent a hívásindítás, 19 centre pedig a hívásfogadás percdíja, valamint nettó 11 eurócentre az SMS-küldés tarifája. A törvény emellett meghatározta azt is, hogy július 1-től a szolgáltatók megabájtonként legfeljebb egy eurót számlázhatnak egymásnak az adatforgalom után roamingkörnyezetben.

Hatástalan a szabályozás

Ez utóbbi szabályozási tétel bizonyult gyakorlatilag teljes mértékben hatástalannak a magyarországi mobilszolgáltatóknál - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásában működő Európai Fogyasztói Központ (EFK) magyarországi szervezete. Az EFK által összegyűjtött adatok szerint mindhárom magyarországi operátor az egy eurós nagykereskedelmi ár többszörösét számlázza tovább ügyfeleinek - van olyan cég, amelyik kilencszeres szorzóval dolgozik.

Szolgáltató Egységnyi forgalmi díj Forgalmi díj / MB Euróban
Pannon 250 Ft / 100 kB 2560 Ft 9
Vodafone preferált 850 Ft / 512 kB 1900 Ft 6,7
Vodafone egyéb 1200 Ft / 512 kB 2400 Ft 8,5
T-Mobile 60 Ft / 100 kB 614 Ft 2,17

Az uniós adatroaming díjszabását tekintve a Pannon előfizetői számára a legdrágább a mobilnet külföldön. A cég nem különböztet meg zónákat, helyette egységes tarifákat alkalmaz, és minden megkezdett száz kilobájt után 250 forintot számláz. Ez megabájtonként 2560 forintnak felel meg, ami a roamingrendeletben szereplő 283 forintos árfolyammal számolva több mint 9 eurós bruttó árat feltételez. A Pannon árai egyébként tavaly nyár óta lényegében változatlanok.

Semmivel sem jobb a helyzet a Vodafone-nál, ahol ugyan a megabájtonkénti ár alacsonyabb (hálózati partnertől függően 1900 vagy 2400 forint), a szolgáltató azonban 500 kilobájtos egységekben számláz, azaz minimális adatforgalom (például egy csak szöveget tartalmazó e-mail letöltése) esetén is legalább 850 forintos terhelést nyújt be az ügyfélnek. Bár a Vodafone-nak létezik olyan szolgáltatása (Connect Roaming), mely kedvezményes adatroaming-használatot tesz lehetővé, az alap árképzés nem csak az uniós szabályozás szellemiségével, hanem a polgári rendtartás bizonyos alapelveivel (a szerződéssel kikötött szolgáltatásért vele arányban álló ellenszolgáltatás jár) is szembehelyezkedik. Az eddig pórul járt fogyasztókon már az sem segít, hogy a Vodafone sajtóosztályától származó információk szerint a cégnél a legkisebb számlázási egység november 17-től 100 kilobájtra csökken.

A hazai szolgáltatók közül a T-Mobile tarifája áll a legközelebb az uniós nettó árszinthez: az operátornál 60 forintba kerül száz kilobájtnyi adatforgalom az EU tagországaiban barangolva, ami azt jelenti, hogy egy megabájt ára 614 forintra jön ki. Ez a nyári árfolyamon átszámítva 2,17 eurónak felel meg, ami még így a nagykereskedelmi ár több mint kétszerese.

Jövőre csökkenhetnek az árak

Szerettük volna megtudni a három hazai mobilszolgáltatótól, hogy mi indokolja a nagykereskedelmi árhoz képest esetenként jelentős, több száz százalékos kiskereskedelmi árrést, de cikkünk megjelenéséig csak a Pannontól érkezett érdemi reakció az ügyben. \"Az EU az adatroaming kapcsán a nagykereskedelmi árakat szabályozza. Ezzel a célja a kedvező kiskereskedelmi árazás előkészítése, feltételeinek megteremtése. A kiskereskedelmi árak csökkenéséhez az egyes szolgáltatók egymás közötti megállapodásai szükségesek, mely időigényes folyamat, de a jövő ebbe az irányba mutat\" - mondta el lapunk kérdésére Laczkó Tóth Gergely, a Pannon megbízott kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. \" Az árak tekintetében további csökkenés várható, melyet a szolgáltatóknak 2010 év elején kell bevezetniük az Unió országain belül\" - tette hozzá Laczkó. Jövő nyáron a tarifának ettől függetlenül a rendelet érelmében tovább kell csökkennie: egy megabájt adatforgalom nagykereskedelmi ára  2010. július 1-jétől 80 eurócent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurócent lesz.

Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő, a CP Contact fogyasztóvédelmi tanácsadócég ügyvezetője szerint azonban a szolgáltatók nem takarózhatnak azzal, hogy a kiskereskedelmi árak megállapításához több hónapos egyeztetésre van szükség, a rendelet célkitűzései és tartalma ugyanis már tavasszal, az Európai Parlament döntése után is ismert volt, a szükséges egyeztetéseket annak júliusi hatályba lépéséig el kellett volna végezzék. Siklósi emellett elmondta, a legnagyobb problémát a magas árak mellett az okozza, hogy a fogyasztók továbbra sincsenek tisztában azzal, hogy a böngészés vagy akár egy e-mail letöltése mekkora adatforgalmat generál.

Az EFK álláspontja szerint a fogyasztók számára \"előnytelen\", hogy a szolgáltatók több száz százalékos haszonnal dolgoznak az uniós adatroaming kapcsán. A szervezet szerint sem a Gazdasági Versenyhivatal, sem a Nemzeti Hírközlési Hatóság (illetve a hozzá tartozó Hírközlési Fogyasztói Jogok Biztosa) nem tett konkrét lépéseket az ügyben, ezért az EFK \"határozott fellépést\" tervez azért, hogy az irreálisan magas adatroaming-tarifák csökkenjenek.

Megkerestük a Nemzeti Hírközlési Hatóságot és Takács Pétert, a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjét (HFJK) is, az NHH szóvivője azonban szabadsága idején nem tudott nyilatkozni a kérdésben, a HFJK hivatala pedig nem reagált írásos megkeresésünkre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.