Szerző: Koi Tamás

2009. október 26. 14:00

Az LTE Advanced lehet a 4G-s mobilhálózat alapja

Az LTE Advanced néven fejlesztett technológiából lehet a jövő 4G-s mobilhálózata, miután a 3rd Generation Partnership Project (3GPP) együttműködési csoport is ezt a technológiát javasolta az új generációs mobil adatkommunikációs rendszerek alapjául.

A 3G-s mobilhálózatok megalkotásában is kulcsszerepet játszó, iparági szövetségeket egybe tömörítő szervezet ezúttal is - akárcsak tizenegy éve - az ENSZ telekommunikációs szervezetével, az International Telecommunications Unionnel (ITU) együttműködésben fejleszti a következő generációs mobilhálózatot. Legkorábban 2010 végén derülhet ugyanakkor ki, hogy a még formálódó 3GPP (3rd Generation Partnership Project) Release 10 szabvány lehet-e a negyedik generációs mobilhálózatok technológiai alapja.

Az LTE Advanced technológia elsősorban az adatkommunikáció további gyorsítására ad lehetőséget, így ideális esetben akár 1 Gbps, de legalább 100 Mbps letöltési adatátviteli tempót ígér, ami sokszorosa a jelenleg általánosan elterjedt 3G-s szabványok által kínált sávszélességnél. Az LTE Advanced további előnye, hogy gyakorlatilag zökkenőmentes átállást biztosít a többek által tévesen 4G-snek aposztrofált LTE technológiáról (3GPP Release 8), melynek bevezetése több tucatnyi országban egy-két éven belül megkezdődik. Az új technológia - akárcsak az LTE - hatékonyabb spektrumkihasználást és alacsonyabb késleltetési időt is ígér.

Az első kereskedelmi LTE-hálózatok jövőre indulhatnak világszerte. Japánban - ahol százmillió felhasználója van a 3G-s hálózatnak - 2015-re már több mint 14 millió LTE-felhasználóval számolnak. A rendszert először a 2100, 2012-től pedig a frekvenciaszűke miatt az 1500 MHz-es frekvenciasávban üzemeltetik majd a szigetországban. Az ország első számú mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo a közbülső lépésnek tekintett HSPA+ technológia bevezetése nélkül indítja el az új rendszert.

Hazánkban eddig a Vodafone közölte, hogy biztosan bevezetik a HSxPA-nal kétszer-háromszor gyorsabb HSPA+ technológiát Magyarországon, ezzel együtt a társaságnál már tesztelik az LTE-hálózatokat. A T-Mobile első embere korábban felvetette, hogy cége esetleg a közbülső lépés kihagyásával építene LTE-hálózatot, a Pannon pedig nem kommunikálta terveit. Az LTE európai-szintű bevezetéséhez egyebek mellett szükség volt a nyáron elfogadott új GSM-irányelvre, illetve a sikeres továbblépéshez szükséges lehet az is, hogy a földfelszíni sugárzású televízióadók által használt frekvenciasávokat a digitális átállási folyamat lezárásával felszabadítsák.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 20:15

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!