:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 9. 09:34

Jövőre jön az Office ingyenes változata

Csak új PC-kkel együtt kerül az üzletekbe az Office 2010 Starter, amely a Word és az Excel funkcióiban korlátozott változatát tartalmazza és reklámokat jelenít meg. A vállalat várakozásai szerint minél többen próbálják ki az Office-t, annál többen fogják megvenni.

Az Office 2010-ből meg fog jelenni egy ingyenes, reklámokkal támogatott, Starter nevű változat is, ez váltja le az új PC-khez gyakran mellékelt Microsoft Works csomagot - adta hírül tegnap a Microsoft Office 2010 hivatalos blogján Takeshi Numoto, a vállalat alelnöke. A kizárólag új PC-ken piacra érkező Office Starter 2010 csak a Wordöt és az Excelt tartalmazza, a felhasználók a képernyő jobb alsó sarkában reklámokat kapnak.

Jelenleg az új PC-k egy részére az Office időkorlátos próbaváltozatát telepítik a gyártók. Az Office Starter nem időkorlátos, tetszőleges ideig működőképes, viszont a Word és az Excel egyaránt \"csökkentett képességű\" lesz, bár egyelőre nem tudni, hogyan korlátozza a tudásukat a Microsoft. Ha valakinek kevés a Word és az Excel tudása, esetleg szüksége van a PowerPointra vagy a OneNote-ra, meg kell vásárolni a legolcsóbb, otthoni felhasználásra és diákoknak szánt Office Home and Student csomagot, ha pedig valakinek szüksége van az Outlookra, a Home and Business változatot kell megvennie.

A lépéstől a Microsoft az Office népszerűbbé válását várja. A vállalat vezetői úgy gondolkodnak, az új windowsos PC-kkel együtt forgalomba kerülő szoftver megmutathatja a felhasználóknak, az Office valójában egy értékes szoftvercsomag, amiért érdemes fizetni és ha valaki kinövi a Startert, szívesen áldoz majd pénzt valamelyik fizetős változatért. Az Office Starter beépítve tartalmazza a bővítés lehetőségét, vagyis a felhasználó egy termékkulcs beírásával fejlesztheti a csomagot Home and Student vagy Home and Business változatra. Ilyen kulcsot az interneten és az üzletekben egyaránt lehet majd vásárolni. Egyelőre nem tudni, mennyiért lehet majd frissíteni.

A Microsoft új rendszert dolgozott ki az Office 2010 próbaváltozatának terjesztésére is. Eddig egy viszonylag nagy csomagot kellett letöltenie és telepítenie azoknak, akik ki szerették volna próbálni az irodai csomagot, az Office 2010 esetében azonban ez másképp lesz. A \"Click to Run\" technológia alkalmazás-streamingen alapul és csak a futáshoz szükséges komponenseket tölti le a PC-re, lerövidítve a letöltési és indítási időt. Miközben az indításhoz szükséges komponensek letöltődtek és a felhasználó már dolgozik a szoftverrel, a további komponensek már a háttérben töltődnek. A Click to Run egyben lehetőséget ad arra is, hogy a felhasználók egy meglevő, korábbi Office-változat eltávolítása nélkül próbálhassák ki az új verzió képességeit.

Az Office 2010 várhatóan jövő tavasszal jelenik meg. A szoftver zárt tesztelése már jelenleg is zajlik, a nyilvános bétaváltozat megjelenését 2009 végére ígéri a Microsoft. A szoftver egyik lényeges újdonsága, hogy a legfontosabb komponensekből (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) elkészül egy webes, böngészőben futó változat is. Az Office Web Applications felhasználói a dokumentumokat ugyanúgy látják a weben mint a telepített alkalmazásokban és ugyanúgy szerkeszthetik őket, sőt akár többen is dolgozhatnak párhuzamosan ugyanazon a fájlon. Az Office webes változatából is lesz ingyenes, hirdetésekkel támogatott verzió.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.