Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 25. 14:58

Facebook-szerű szolgáltatással próbálkozik az iWiW

Az online magyar telefonkönyvként is aposztrofált iWiW újabb apró fejlesztéseket mutatott be, amivel szeretné felvenni a versenyt a webes háborúban. Ezúttal a Hírfolyam újult meg kissé, mostantól egyben látszanak az ismerősökkel történt események.

Tegnap egy információs oldal várta a bejelentkező felhasználókat a magyar közösségi szájt nyitólapja előtt, ebből értesülhetett mindenki, hogy a Hírfolyam funkció szélesebb körben válik elérhetővé, s ezen túl már nem csak egyes felhasználók adatlapján lehet leskelődni az aktivitások után, hanem összegyűjtve is megtalálhatóak az események.

Még nincs teljesen kész

Jelenleg a nyitóoldalról még nem érhető el a funkció, de a tájékoztatás szerint hamarosan ezt is orvosolják, addig azonban az Ismerősök oldalon a Hírfolyam menüpontból derül ki, hogy mit is csináltak az elmúlt pillanatokban ismerőseink az iWiW-en. Így egy közös felületen követhetjük, hogy ki töltött fel új képet, ki változtatta meg profilját, ki kivel kötött ismeretséget, lépett-e be valaki egy klubba, írt-e véleményt vagy éppen használta-e valamelyik alkalmazást.

Akinek sok ismerőse van, annak ez a folyam is óriási folyóvá duzzadhat, ezért is készítettek egy szűrési lehetőséget a fejlesztők. A felhasználók továbbra is megadhatják az alkalmazások beállításainál, hogy szeretnék-e publikussá tenni az ottani aktivitásukat, viszont a közös hírfolyamban is szűkítheti mindenki a kört kedvére. Külön le lehet tiltani funkciókat, tehát ha valaki nem kíváncsi a véleményekre vagy az új képekre, akkor nem kell megtekintenie ezeket az eseményeket. Személyeket is letilthatunk, s ezután az illetővel történtek rejtve maradnak előlünk.

Spanyolviasz?

Az iWiW szerint ez a funkció egyszerűen megismerhetővé teszi az ismerősökkel történt változásokat anélkül, hogy folyamatosan az adatlapokat kellene böngészni, illetve színesebbé, érdekesebbé teszi a közösségi oldalon belül zajló életet. Valójában ez egy hiánypótló fejlesztés, s érthetetlen, hogy a Hírfolyam funkció bemutatásakor hogy maradhatott ki egyáltalán. A világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook már szinte kezdetek óta képes erre, s talán ez volt az egyik legvonzóbb lehetőség, ami miatt a felhasználóknak érdemes volt nap mint nap belépni, s nem csak akkor, ha valakivel kommunikálni akartak.

A Facebook technológiai előnye érződik is, a Facebook hirdetéskiszolgálójának adatai szerint 424 ezer magyar felhasználó van a globális rendszerben, s számuk heti 14 ezerrel nő. Amennyiben ez az ütem folytatódik, akkor a nyár végi adatokhoz képest év végére megduplázódhat a hazai facebookozók száma.

Hova tovább?

Eközben az iWiW már elérte felhasználói számban a plafont, ugyanis több mint egy éve a 4 millió felhasználós számot kommunikálja a cég, amibe beleértendőek a hamis/ál regisztrációk és feltételezhetően a klubok is. A legfrissebb NRC kutatások szerint 3,9 millió magyar felnőtt használ rendszeresen (havonta legalább egyszer) internetet, így akkor sincs hová növekedni túlzottan, ha ehhez még hozzávesszük a 14 év alatti korosztályt is, amit törvényi szabályozás miatt nem lehet piackutatásnak alávetni, így ilyen jellegű adatok nem állnak rendelkezésre róluk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról