Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Facebook-szerű szolgáltatással próbálkozik az iWiW

Dojcsák Dániel, 2009. szeptember 25. 14:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az online magyar telefonkönyvként is aposztrofált iWiW újabb apró fejlesztéseket mutatott be, amivel szeretné felvenni a versenyt a webes háborúban. Ezúttal a Hírfolyam újult meg kissé, mostantól egyben látszanak az ismerősökkel történt események.

Tegnap egy információs oldal várta a bejelentkező felhasználókat a magyar közösségi szájt nyitólapja előtt, ebből értesülhetett mindenki, hogy a Hírfolyam funkció szélesebb körben válik elérhetővé, s ezen túl már nem csak egyes felhasználók adatlapján lehet leskelődni az aktivitások után, hanem összegyűjtve is megtalálhatóak az események.

Még nincs teljesen kész

Jelenleg a nyitóoldalról még nem érhető el a funkció, de a tájékoztatás szerint hamarosan ezt is orvosolják, addig azonban az Ismerősök oldalon a Hírfolyam menüpontból derül ki, hogy mit is csináltak az elmúlt pillanatokban ismerőseink az iWiW-en. Így egy közös felületen követhetjük, hogy ki töltött fel új képet, ki változtatta meg profilját, ki kivel kötött ismeretséget, lépett-e be valaki egy klubba, írt-e véleményt vagy éppen használta-e valamelyik alkalmazást.

Akinek sok ismerőse van, annak ez a folyam is óriási folyóvá duzzadhat, ezért is készítettek egy szűrési lehetőséget a fejlesztők. A felhasználók továbbra is megadhatják az alkalmazások beállításainál, hogy szeretnék-e publikussá tenni az ottani aktivitásukat, viszont a közös hírfolyamban is szűkítheti mindenki a kört kedvére. Külön le lehet tiltani funkciókat, tehát ha valaki nem kíváncsi a véleményekre vagy az új képekre, akkor nem kell megtekintenie ezeket az eseményeket. Személyeket is letilthatunk, s ezután az illetővel történtek rejtve maradnak előlünk.

Spanyolviasz?

Az iWiW szerint ez a funkció egyszerűen megismerhetővé teszi az ismerősökkel történt változásokat anélkül, hogy folyamatosan az adatlapokat kellene böngészni, illetve színesebbé, érdekesebbé teszi a közösségi oldalon belül zajló életet. Valójában ez egy hiánypótló fejlesztés, s érthetetlen, hogy a Hírfolyam funkció bemutatásakor hogy maradhatott ki egyáltalán. A világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook már szinte kezdetek óta képes erre, s talán ez volt az egyik legvonzóbb lehetőség, ami miatt a felhasználóknak érdemes volt nap mint nap belépni, s nem csak akkor, ha valakivel kommunikálni akartak.

A Facebook technológiai előnye érződik is, a Facebook hirdetéskiszolgálójának adatai szerint 424 ezer magyar felhasználó van a globális rendszerben, s számuk heti 14 ezerrel nő. Amennyiben ez az ütem folytatódik, akkor a nyár végi adatokhoz képest év végére megduplázódhat a hazai facebookozók száma.

Hova tovább?

Eközben az iWiW már elérte felhasználói számban a plafont, ugyanis több mint egy éve a 4 millió felhasználós számot kommunikálja a cég, amibe beleértendőek a hamis/ál regisztrációk és feltételezhetően a klubok is. A legfrissebb NRC kutatások szerint 3,9 millió magyar felnőtt használ rendszeresen (havonta legalább egyszer) internetet, így akkor sincs hová növekedni túlzottan, ha ehhez még hozzávesszük a 14 év alatti korosztályt is, amit törvényi szabályozás miatt nem lehet piackutatásnak alávetni, így ilyen jellegű adatok nem állnak rendelkezésre róluk.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.