Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 12. 13:49

Közel harmadával nőtt az okostelefonok piaca

A Gartner friss jelentése szerint 27 százalékkal nőtt az okostelefonok forgalma a második negyedévben, miközben a teljes mobilpiac 6 százalékkal gyengült. A legnagyobb szállító még mindig a Nokia, az eladások közel felét tartja kézben.

Nokia, RIM, Apple, HTC

A neves piackutató friss elemzése szerint az április elejétől június végéig tartó időszakban világszerte 286 millió mobiltelefont értékesítettek a gyártók, ezek közül 40,9 millió esett az okostelefonok kategóriájába. Míg a teljes mobilpiac 6 százalékkal esett, az okostelefonok forgalma 27 százalékkal erősödött. Nem csoda hogy a gyártók egyre nagyobb figyelmet szentelnek ennek a kategóriának, hiszen az okostelefonok a mobilpiac \"jolly jokerei\": ezek produkálják a legnagyobb növekedést és a legtöbb nyereséget is hozzák egyben.

Az okostelefonok szegmensét továbbra is a Nokia vezeti, a finn cég 18 milliónál is több készüléket szállított a második negyedévben, amivel 45 százalékos részesedést szerzett. Egy évvel korábban a vállalat még 47 százalék felett állt. A gyártók rangsorában második a Research In Motion, a kanadai cég 18,7 százalékos részesedést kaparintott meg. A bronzérmes az Apple, amely az iPhone 3G-t tavaly ősszel világszerte elkezdte forgalmazni, ennek köszönhetően részesedése egy év alatt 2,8 százalékról 13,3 százalékra emelkedett és megelőzte a HTC-t. A jelentésből kiderül, hogy a régóta várt Pre egyelőre nem tudta jelentős szereplővé tenni a Palmot, a készülékből alig több mint 200 ezer fogyott, bár az is igaz, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokban árusítják.

Még mindig vezet a Symbian

Az okostelefon operációs rendszerek között egyértelműen a Symbiané a vezető szerep, a Nokia által preferált szoftver részesedése 51 százalék volt a második negyedévben a Gartner szerint, de ez látványos visszaesés az egy évvel korábbi 57 százalékhoz képest. Ennek oka elsősorban az, hogy a Nokián kívül lényegében az összes gyártó elhagyta a Symbiant. A Blackberry OS és az Apple Mac OS részesedése egyaránt nőtt, a Microsofté eközben visszaesett, mindössze 9 százalékra.

A Microsoft legnagyobb partnerei, a HTC és a Samsung saját fejlesztésekkel igyekeznek naprakészen tartani a Windows Mobile 6.1 operációs rendszer felületét, amely mára egyértelműen elavultnak számít a versenytársakkal szemben. A Gartner adatai szerint az Android csupán 2 százalékos részesedést tudott szerezni, ami nem rossz eredmény annak fényében hogy milyen kevés androidos készülék volt kapható a második negyedévben.

Az okostelefonok vásárlói továbbra is nagyméretű érintőképernyőket, jól használható felhasználói interfészt és jól működő alkalmazás- és tartalomterjesztési környezetet várnak el a telefonoktól. Carolina Milanesi, a Gartner elemzője szerint a második félév során erősödhet a verseny a piacon, ahogy egyre több mobilszolgáltató vesz fel a kínálatába netbookokat vagy akár e-könyvolvasókat annak érdekében, hogy serkentse a mobil szélessáv használatát. Ezeknek a kedvezményes árusítása ugyanakkor az okostelefon-eladások támogatásától veheti el a büdzsét, így a gyártóknak engedniük kell az árakból. Ez végeredményben azt jelenti, hogy a kártyafüggetlenül megvásárolható készülékek árai csökkenni fognak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról