Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 31. 18:52

Kedvezményesen lehet okosítani a Windows 7-et

A Vistához hasonlóan a Windows 7 is lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy egyik változatról a másikra upgrade-eljenek, ha valamiért szükségük van annak a kibővített funkcionalitására. A Microsoft bejelentette, mennyiért lehet ezt megtenni, illetve a családi csomag árát is nyilvánosságra hozta.

Ugyanúgy, ahogy a Vista esetében, a Windows 7 esetében is csak egyféle telepítőkészlet létezik, amely az összes változat kódját tartalmazza és csak a beírt licenckulcs dönti el, milyen változatban ( Home Premium, Professional, Ultimate, stb.) települ az operációs rendszer.

A Windows Anytime Upgrade ezt kihasználva lehetővé teszi az operációs rendszer helyben történő fejlesztését egy több funkciót tartalmazó drágább változatra, így aki például Windows 7 Starterrel vásárol egy netbookot, anélkül térhet át Windows 7 Home Premiumra, hogy új operációs rendszert kellene vásárolnia és telepíteni. Ez a funkció akkor is hasznos lehet, ha valaki a Home Premiummal szállított noteszgépét szeretné vállalati hálózatban használni, tartományba léptetni ugyanis csak a Professionalt, illetve ennél \"jobb\" Windowsokat lehet. A Windows 7 különféle változatainak funkcióit a Windows 7 blog taglalja.

A Microsoft most nyilvánosságra hozta, a Windows 7 esetében mennyibe fog kerülni az Anytime Upgrade. A legolcsóbb és legkevesebb szolgáltatást biztosító, leginkább netbookokra szánt Starterről 79 dollárért lehet Home Premiumra frissíteni, a Home Premiumot pedig 89 dollárért lehet Professionalre okosítani, a mindent tudó Ultimate-re pedig 139 dollárért válthat Home Premiumról a felhasználó. A Vistához képest némileg olcsóbb lett az upgrade, de egyelőre nem tudni, hogy Európában milyen árak lesznek érvényesek, a hivatalos WIndows-blogban ugyanis csak az amerikai árakat tette közzé a cég. A különféle Windows 7-változatok jóval drágábbak az öreg kontinensen mint az Egyesült Államokban, így lehet hogy az Anytime Upgrade is drágább lesz az európai felhasználók számára.

Bizonyos országokban (Magyarország nincs köztük) közvetlenül a Microsoft weboldalán keresztül lehet megvenni az upgrade-et, így a felhasználó úgy tudja operációs rendszerét egy többet tudó változatra fejleszteni, hogy végig a gépe előtt ülhet. Más országokban kiskereskedelmi forgalomban lesznek kaphatók azok a csomagok, amelyek csak az upgrade-hez szükséges termékkulcsot tartalmazzák.

Korábban már volt szó a Windows 7 Family Packről, amelynek a létezését az operációs rendszer elkészültének bejelentésekor megerősítette a Microsoft, azonban árakat akkor nem közölt. Most ezt is pótolta a vállalat, a három otthoni számítógépre telepíthető Windows 7 Family Pack a korábbi pletykáknak megfelelően 149 dollárért lehet megvásárolni, ezért a pénzért három Windows 7 Home Premiumot kap a vevő. A Family Pack a Windows 7 hivatalos premierjével egyszerre, tehát október 22-én kerül az üzletekbe, de csak az Egyesült Államokban és néhány kiemelt piacon, Magyarországon valószínűleg nem találkozhatunk majd vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról