Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 24. 16:16

Végre boltokban a Garmin nüvifone

A 2008 tavaszi bejelentést követően végre piacra kerül az Asustek és a Garmin által fejlesztett nüvifone telefoncsalád első két tagja, a G60 és az M20, ám egyelőre csak Ázsiában. Európába az év végén jöhetnek.

Hosszas késlekedés után hétfőn végre az üzletek polcaira kerül az Asustek és a Garmin közös gyereke, a nüvifone G60, amely a navigációs készülékek gyártójának első próbálkozása a mobiltelefonok piacán. Augusztusban követi a második modell, a nüvifone M20, azonban a két termék egyelőre kizárólag Ázsiában lesz kapható, ott is csak Tajvanon, Hongkongban, Thaiföldön, Malajziában és Szingapúron.

A nüvifone-t több mint egy évvel ezelőtt, 2008 tavaszán mutatta be a két cég, amelyek célja hogy a Garmin navigációs kompetenciájára építve hatoljanak be az okostelefonok piacára. Ennek megfelelően mind a G60, mind pedig az M20 esetében kiemelt szerepet kap a navigáció, amelyről a Garmin más készülékekről is ismert szoftvere gondoskodik majd. A telefonok előre telepített Észak-Amerika, Európa vagy Ázsia térképpel kerülnek forgalomba.

A nüvifone G60 egy Linux-alapú saját szoftverplatformot futtat, az M20-on azonban Windows Mobile 6.1 operációs rendszer található, amelyet megjelenésekor Windows Mobile 6.5-re lehet frissíteni. A G60-on egy WebKit-alapú saját böngészővel lehet internetezni, az M20-on a windowsos telefonokon már jól bevált Operával böngészhet a felhasználó.

A G60 és az M20 közötti legfontosabb hardveres különbséget a kijelző mérete jelenti, előbbi 3,55 hüvelykes, utóbbi 2,8 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik. Mindkét telefon képes HSDPA-kapcsolatra, van bennük Bluetooth és Wi-Fi, illetve 3 megapixeles kamera, amely természetesen képes a fotókhoz csatolni készítésük helyét is.

Európába az év második felében érkezhet a nüvifone G60 és M20, áruk egyelőre ismeretlen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról