:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 3. 18:28

Magyarországon is megjelentek a Lenovo nehalemes szerverei

Magyarországon is bejelentette új szervereit a Lenovo, melyek az Intel új Xeonjaira épülnek. A vállalat csak tavaly ősszel lépett be a piacra, a magyarországi szállítások pedig hónapokkal később indultak csak meg, így a Lenovo Nehalem-gépei gyakorlatilag az előzőek nyakára érkeztek, a megcélzott KKV szektor számára azonban valószínűleg nem kritikus szempont a teljesítmény, sokkal inkább az az egyszerűség, így a gyors termékváltás nem fog gondot okozni.

A vállalat kizárólag kétfoglalatos gépeket dobott piacra Nehalem-alapokon, vagyis a Harpertown, Xeon 5400-as processzorokra épülő változatok piacon maradhatnak így azok számára, akik az abszolút belépő szintet keresik -- számukra vélhetően nem bír túl nagy jelentőséggel a Nehalem, az új generációs szerverek, DDR3 memóriával csak extra költséget jelentenének, semmint hasznot.

A vállalat piaci fókusza kinyilvánítottan továbbra is az 1-2 foglalatos, rack és torony kivitelű Windows és Linux x86-szerverek, aminek elsődleges oka az az IBM-mel kötött megállapodás, melynek értelmében a klónozhatja az IBM ezen kategóriájú gépeit, lényegében csak a címkék különböznek. A Lenovo ennek a megállapodásnak megfelelően nem kínál Kínán kívül magasabb kategóriájú szervereket, így sem 4 vagy több foglalatos, sem blade formátumú szerverekkel nem rendelkezik, egyelőre.

A cég kínálatának zászlóshajói a rackelhető RD210 és RD220 modellek, melyek 1U és 2U magasságúak, és a merevlemezek számában különböznek leginkább: a vékonyabb 6 darab 2,5 hüvelykes SAS vagy SATA diszket fogadhat, míg a nagyobb 8 diszket és egy szalagos egységet, vagy 12 diszket használhat. Mindkét modell két darab Xeon 5500-as sorozatú processzorral szerelhető, és egyaránt 128 gigabájtis bővíthető a memóriakapacitásuk -- 16 DDR3 DIMM-et tudnak fogadni.

Mindkettő két Gigabit Ethernet vezérlőt használ, az RD210 kettő darab, a RD220 négy PCI Express bővítősínnel rendelkezik, a redundáns tápegység opciója természetes, ahogy a Windows Server 2008, Hyper-V, Novell és Red Hat Enterprise Linuxok, Xen és VMware hypervisorok certifikációja is. A vállalat bejelentett egy új kétfoglalatos toronyszervert is, a TD200-at, melynek magasabb rendelkezésre állást biztosító verziója a TD200x jelölést viseli. Az IBM-es technikai egyezőségből fakad, hogy a gépek rendelkeznek egy integrált menedzsment rendszerchippel a távoli menedzselhetőség érdekében. A gépek energiahatékonyságát 92-94 százalékos hatásfokú tápegységek garantálják.

A Lenovo értékesítési stratégiája lényegében teljesen a partnerekre koncentrál, és kizárólag a direkt keretszerződésekben kötött, tipikusan nagy üzletek estében végez közvetlen eladást, mondta le a HWSW-nek Bíró Szilárd, a vállalat termékmenedzsere. Mint elmondta, hogy az értékesítési hálózat lényegében a korábbi ThinkPad partnerekre épül rá, és azoknak aratnak elsősorban sikert, akik elégedettek a cég vállalati notebookjaival, és egy helyről, egy kereskedőtől próbálják meg beszerezni informatikai termékeiket. Bíró a Lenovo szerverek előnyeként a rövid teljesítési határidőt is megemlítette, mivel a szervereket itthon szerelik össze -- a gyártást a Foxconn végzi, és a gépek az IBM szervereinek szomszédságában készülnek, tehát nem csak a gépek műszaki specifikációi azonosak, de a gyártási minőség is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.