:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 15. 14:19

A Nintendo után a Microsoft is mozgósít

A Microsoft bejelentette, hogy egy új videókamerát fejleszt az Xbox 360 konzoljához, aminek segítségével a játékosok testük mozdulataival irányíthatják a játékokat. A cél, hogy a Nintendo Wii-hez hasonlóan az alkalmi játékosokat is lekössék, s olyan készségszintű játékkezelést fejlesszenek ki, ami szórakoztató azok számára is, akik nem mágusai a kontrollereknek.

Ugrándozás a TV előtt

A redmondiak újítását tagadhatatlan a Nintendo Wii sikere ihlette: a gyengébb hardveres képességű konzol világszerte komoly sikereket ért el, több szempontból megelőzte a két nagy riválist, az Xbox 360-at és a Playstation 3-at is. A siker oka pedig egyértelműen az innovatív irányítás, amivel egy geek eszköz helyett egy igazi családi kütyüt kreált a japán cég. A videokamerás irányítás bevezetése után viszont az Xbox-tulajdonosok is ugrálhatnak és csapkodhatnak majd a képernyők előtt.

Mindenkit megmozgat

A nagy különbség, hogy ebben az esetben nem szükséges semmilyen irányítóeszközt a kézben tartani, habár a könnyebbség kedvéért bármit a kezébe vehet a játékos. A rendszer viszont a test, kezek, lábak vagy a fej mozgását érzékeli a televízió környékén lerakott kamera segítségével. A módszerről részletesebb információ nem áll rendelkezésre, a Microsoft nem kívánta kommentálni a bejelentést. Így egyelőre nem tiszta, hogy milyen érzékenységű a vezérlés, vagy hogy hány embert képes követni.

Komolyan veszik

A kameratechnológia a Microsoft sajátja, bár a redmondiak nemrégiben felvásároltak egy izraeli start-up vállalkozást, a 3DV Systemst, ami 3D kamera megoldásokat fejleszt, s több kapcsolódó szabadalommal is rendelkezik. Az eszköz kifejlesztése egyértelmű törekvés a játékipar azon igényének kielégítésére, hogy elérje azokat az embereket is, akik számára a klasszikus játékirányítási módszerek, mint a joystickok, kontrollerek vagy billentyűzet nem megfelelő, s ezeknél intuitívabb módon szeretnének interakcióba lépni a gépekkel.

Korábban is léteztek ehhez hasonló kamerarendszerek, többek között PC-hez is, de ez a fejlesztés teljesen három dimenziós technológiát használ, ami elméletileg sokkal pontosabb és precízebb módon képes lekövetni a játékos mozgását. A rendszer kicsit hasonló módon működhet, mint a \"motion capture\" megoldások, a különbség annyi, hogy itt nem lesz szükség sok kamerára és a testre rögzítendő jelölőkre.

Egy hasonló termékkel 6 évvel ezelőtt a Sony is megpróbálkozott. Az EyeToy nevű eszközből, melyhez a kamerát a Logitech gyártotta el is adtak 10,5 millió darabot. A technológiai korlátok, illetve a megfelelő játékháttér hiánya miatt viszont kudarcra volt ítélve a projekt. A 10,5 milliós szám elsőre jónak tűnik, de a 150 millió eladott Playstation 2 mellett ez eltörpül, arról nem is beszélve, hogy a 10 millió játékos nagy része valószínűleg csalódott az eszközben. Az azóta eltelt 6 év technológiai fejlődése viszont adhat esélyt a Microsoftnak, hogy egy használhatóbb megoldással rukkoljon elő.

2010 után

Az éles bevetés a hírek szerint a júniusi E3-on lesz, de hogy kereskedelmi forgalomba mikor kerülhet a Microsoft kamerája, egyelőre nem tudni. A játékdivíziójánál 1,6 százalékos bevételcsökkenést elkönyvelő Microsoft az eszközt először valószínűleg kiegészítőként fogja árulni, hasonlóan az extra kontrollerekhez vagy a chatpadhez, majd később várhatóan bekerülhet a gazdagabb felszereltségű alapcsomagokba is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.