Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az informatika fejlődése a sci-fi irodalom szemszögéből

Budai Péter, 2004. augusztus 18. 09:50
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

6. oldal: Számítógép a lakásban

A múlt század hetvenes éveinek elején (bármilyen furcsán is hangzik ez) indult útjára hazánk első tudományos-fantasztikus antológiája, a Galaktika. A rendszeres időközönként megjelent folyóiratokban lapozgatva érdekesnek tűnhet, hogy milyen beláthatatlanul távolinak látták abban az időben az ezredforduló idejét. Akkoriban a hirtelen felgyorsuló ipari fejlődés meglódította az írók fantáziáját. A tudományos-ismeretterjesztő cikkek szerzőinek a sorozat egyes számaiban megjelent jóslatai jelentősen túlszaladtak a mára megvalósult helyzeten, hiszen az erre az időpontra megvalósulni látszó technikai szintet még nem érhettük el. Az utcák fölött szálló taxik, a Holdon építendő űrkikötő, vagy a közeli bolygók benépesítése még várat magára.

Az elképzelt találmányok jelentős része mára már kézzelfogható valósággá vált. Amikor a fekete-fehér rendszerű technika után Magyarországon is kezdett elterjedni a színes televíziózás, felmerültek a kérdések ennek a továbbfejlődésével kapcsolatban. Talán nagyobb lesz a készülékek mérete? Vagy ki lehet majd vetíteni a képet a falra? És valóban: a képernyő mérete azóta jelentősen megnőtt, és a videó projektorok is megjelentek az üzletekben, nem is beszélve a plazma televíziókról, és az egyre nagyobb TFT monitorokról.


A Sharp új 3D monitora

Mint ahogy a kezdetben csak az űrhajózás során alkalmazott teflon bevonat hamarosan megjelent a háztartások konyháinak edényein, úgy az ipari alkalmazások elterjedését követően a számítógép is lassan bevonult a lakásokba. A hűtőgépben lévő felvágott szavatossági idejét is figyelő számítógépes rendszerekről tudósítanak a televízió ismeretterjesztő műsorai. A készülék azt is észleli, ha elfogy a tej a hűtőből, és Internet kapcsolat segítségével leadja a megrendelést az élelmiszerbolt raktárába. Az önjáró porszívó napközben folyamatosan takarítja a szobákat, és mielőtt lemerülne az akkumulátora, keres egy alkalmas konnektort és rákapcsolódik az elektromos hálózatra. A kertben számítógép vezérli a fűnyírót és a locsoló berendezést. A saját igények szerint beprogramozott gépkutya farkcsóválva üdvözli az ajtón belépő gazdiját.


Sony Aibo, a robotkutya

A lakások egyre kevesebb teret hagynak a tudományos-fantasztikus íróknak. Amit már megírtak és amit még nem -- lassan mind megvalósul.

Ray Bradbury amerikai író kedvenc témája a számítógép. 1973-ban megjelent Gyerekszoba című novellájában részletesen bemutat egy elektronikus vezérléssel felszerelt házat. Az extrákkal ellátott épület a beköltöző család tagjait eteti, itatja, álomba ringatja, játszik velük, énekel nekik, tiszta ruhákkal látja el őket, és a gondjukat viseli. Amikor vacsora közben a család valamelyik tagja hiányolja a kecsöpöt, egy halk "bocsánat" hallatszik az asztal belsejéből, és a kinyíló rekeszben megjelenik egy üveg sűrített paradicsom. A nagyméretű gyerekszobában egy háromdimenziós berendezés működik, mely a helyiségben lévők gondolatait vetíti ki a fehér falakra és a mennyezetre.

Az anya rövidesen kezd beleunni a számítógép által biztosított összkomfortos kényelembe. Szeretne már egy kicsit ő is sütni-főzni, takarítani, vagy az "önműködő sikálófürdő" helyett saját kezével megfürdetni a két gyermekét. Végül úgy dönt a házaspár, hogy egy időre kikapcsolják a ház központi vezérlését, és elutaznak nyaralni. A gyerekeknek nem nagyon tetszik az ötlet, és ebből komoly bonyodalmak adódnak.


Az internetre csatlakoztatott hűtő grafikus felülete

Ez a novella is figyelmeztet arra, hogy ha a számítógép túl sok feladatot vesz át az embertől, könnyen kialakulhat a feleslegesség érzése, ami pár száz évvel ezelőtt, az ipari forradalom idején egyben a munkahelyek sorozatos megszűnésével is járt. Ugyancsak lényeges elem, hogy a számítógép kiszolgálása mellett felnövekvő nemzedék könnyen alkalmatlanná válhat az önálló életre, és elkényelmesedése a technológia fejlődésének megállásával, vagy visszafejlődésével is járhat hosszabbtávon.


Akár recepteket is olvashatunk a hűtőn

Szerencsére azonban nem csak ilyen komor hangvételű történetek születtek a tudományos-fantasztikus irodalomban. Sok regény az ember barátjaként, segítőtársaként ábrázolja a számítógépet, és van példa a vidám, olykor ironikus történetek megjelenésére is.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.