Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Microsoft Windows Longhorn előzetes

Budai Péter, 2004. április 26. 09:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

7. oldal: Összefoglalás

A Longhorn legnagyobb előnye a programozók számára, hogy a korábbi Windows verziókhoz képest sokkal átgondoltabb a felépítése, és el lehet felejteni a régi, nehézkés Windows API-k használatát. A Longhorn valamennyi funkcionalitása .Net osztályokon keresztül érhető el, aminek köszönhetően a fejlesztési feladatok gyorsabban, és egységesebb módszerekkel végezhetőek el.

Ugyanakkor a Longhorn PDC verziójának sebessége katasztrofális, Virtual PC-re, VMware-re és PC-re telepítve egyaránt. Ennek oka valószínűleg a Kernel egyes részeivel, vagy az ahhoz kapcsolódó modulok kiforratlanságával függ össze, mert a Kernel a processzort üresjáraton is minimum 20-25 százalékosan terheli a teszteléshez használt Athlon XP 1700+ processzoron. A májusi Longhorn verzió remélhetőleg jelentős gyorsulást eredményez, mert ilyen állapotok mellett nem sok fejlesztő fogja használni a rendszert a termék megjelenésig, és ugyancsak kevés olyan bétateszter akad majd, aki hajlandó lesz 10 percet eltölteni egy Explorer ablak megnyitásával.


Brutális processzorterhelés a kernel szintjén

A felület, és az alkalmazások még egyáltalán nem kiforrottak, ezért azok, akik mindennapi munkára használnák a rendszert, gyorsan tegyenek le róla. Van néhány meglepő jelenség a Longhorn működésében, ami elsőre furcsának tűnhet, de ezek az operációs rendszer korai állapotára tekintettel nem mérvadóak. Például a DxDiag Windows XP Professionalnak hiszi a gépet, és még egy lokális adminisztrátornak sincs jogosultsága az Internet Connection Sharing és a tűzfal beállításait megváltoztatni.

Amennyiben a hivatalos alpha verzió sem hoz jelentős gyorsulást, akkor várhatóan a jelenlegi csúcsgépeknél is magasabb hardverkövetelményekkel fog előállni a Microsoft, arra hivatkozva, hogy 2006-ban, vagy utána azok már átlagosnak fognak számítani. Ebben minden tekintetben igazuk is lesz, de egy operációs rendszer programozhatóságának egyszerűsítése és az új funkcionalitás megjenelése nem járhat a meglévő képességek ilyen mértékű sebességcsökkenésével.

Szólj hozzá a fórumban!

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.