:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 29. 12:28

Valódi hangfelismerő vezérlés az új Windows Mobile 6.5-ben

A Microsoft egyik leányvállalata, a Tellme Networks egy ősszel megjelenő hangfelismerő rendszert jelentett be, mely szolgáltatóknak és gyártóknak egyaránt ingyenesen lesz elérhető a Windows Mobile 6.5 platform alá.

Jó vétel volt 800 millió dollárért a Tellme

A Microsoft 2007-ben közel 800 millió dollárért vásárolta meg a Tellme Networks nevű Mountain View-beli, főként mobiltelefonos alkalmazásokra specializálódott vállalkozást. A vétel nem a véletlen műve, ez a mostani bejelentésből is látszik, s az új hangfelismerő szolgáltatás azon túl, hogy egy kényelmi előnyt jelent majd a Windows Mobile felhasználóknak, stílusos módon oldhatja fel az operációs rendszerrel szembeni leggyakoribb kritikát, miszerint a klasszikus, asztali Windows-ra emlékeztető interfész az egyszerűbb feladatokat is macerássá teszi.

A szolgáltatás végletekig egyszerű: a felhasználó megnyom egy gombot, azt mondja, hogy \"Call Jane Doe\" és a telefon tárcsázza a számot. Ez eddig egyszerű, hiszen a legtöbb telefon szintetikusan képes ezt megismételni, amennyiben korábban rögzítettünk egy hangmintát a nevekhez. Itt viszont a szoftver nem igényel előzetes rögzítést, hanem valóban megpróbálja értelmezni a kapott hangmintát. A parancs utalhat üzenetírásra is vagy a mobil bármely funkciójának elérésére, minden csak programozás kérdése.

Tényleg érti

A bemutató tanúsága szerint a \"Pizza in Sacramento\" mondatra a Live Search-ön keresztül indított keresés releváns találatait dobja vissza a telefon, tehát a hangvezérlés valóban szintet lép a Windows Mobile rendszerekben. Dariusz Paczuski, a Tellme fogyasztói szolgáltatásokért felelős igazgatója úgy kommentálta a bejelentést, hogy \"Amiatt, hogy ez annyira készségszinten működő dolog, úgy hisszük, hogy egy valós lehetőség adódott a hangvezérlés számára, hogy az okostelefonokban alapvető interfésszé váljon\".

Bár a hangvezérlés már a Windows Mobile 5 óta a platform részét képezi, az öt évvel ezelőtt megjelent módszer jóval fejletlenebb, kezdetlegesebb volt. Azáltal, hogy a hangvezérlés kiterjed a hívásindításon túl, az üzenetkészítésre és a keresésre is, a menüben való szörfölés minimálisra redukálódik, ezzel együtt még egy fokkal kényelmesebbé téve a felhasználók mindennapjait.

Egykezes

Az új Windows Mobile 6.5 célja, hogy végre \"egykezes\" mobil operációs rendszerré váljon, s ne legyen szükség a stylus használatára. Ahelyett, hogy különböző menükön keresztül klikkelgetve jutunk el egy alkalmazáshoz, elég csak annyit mondani, hogy \"start calculator\" és az már indul is. Érdekes kérdés, hogy a régi jól bevált interfészekhez szokott felhasználók a valóságban milyen motiváltsággal kezdik el használni vagy éppen nem használni az új hangfelismerőt. Egyelőre azt sem tudni, hogy az elsőként támogatott amerikai angolon belül mennyire okoznak majd problémát a nyelvjárások, akcentusok. Illetve a bemutató arra sem tér ki, hogy hogy állnak a zajszűréssel, ami a mindennapi használat során szintén komoly kérdés.

Az viszont biztos, hogy a Windows Mobile 6.5 pár hónap múlva esedékes startjával párhuzamosan a szoftver is publikussá válik. Viszont a szolgáltatók vagy a készülékgyártók dönthetnek úgy, hogy nem ezt, hanem saját megoldásukat integrálják, amivel viszont biztosan rögzíteni kell a hangmintákat egyesével. A Microsoft viszont a felhasználók számára is ingyenesen letölthetővé teszi a szintén hamarosan startoló Windows Mobile alkalmazás piacterén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.