Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 14. 13:02

A Vista aláásta a Windows 7 hitelét is

Annak ellenére, hogy a Microsoft megszüntette a Windows XP mainstream támogatását, a vállalatok továbbra is ragaszkodnak ehhez az operációs rendszerhez és egy éven belül csak kevesen tervezik az áttérést Windows 7-re -- derül ki egy felmérésből, amely során mintegy 1100 informatikai szakembert kérdezett meg a Dimensional Research. A Vista bevezetése a legtöbb helyen már szóba sem kerül.

[HWSW] Annak ellenére, hogy a Microsoft megszüntette a Windows XP "mainstream" támogatását, a vállalatok továbbra is ragaszkodnak ehhez az operációs rendszerhez és egy éven belül csak kevesen tervezik az áttérést Windows 7-re -- derül ki egy felmérésből, amely során mintegy 1100 informatikai szakembert kérdezett meg a Dimensional Research. A Vista bevezetése a legtöbb helyen már szóba sem kerül.

Noha a Microsoft új asztali operációs rendszerének bétaváltozatát lelkesen fogadta a szakma, a válaszadók 84 százaléka mégsem tervezi egy éven belül a Windows 7 bevezetését, a legtöbbeket a Vistával szerzett kedvezőtlen tapasztalatok és a rossz megítélés tartja távol a Windows 7-től, de sokan jelölték meg okként az alkalmazáskompatibilitási problémáktól való félelmet, illetve a recesszió miatti költségstopot is. Mindazonáltal a válaszadók 72 százaléka jobban aggódik a Windows 7 bevezetése miatt, mint a Windows XP-re támogatásának megszűnése miatt.

"A kutatás szerint a Windows 7-tel kapcsolatos lelkesedés ellenére a szervezetek továbbra is óvatosak a bevezetéssel kapcsolatban, talán túlságosan is azok" -- mondta Diane Hagglund, a Dimensional Research vezető elemzője. "A Vista negatív megítélése nagyban hozzájárult a Windows 7 iránti bizalomhiányhoz." Azok a szervezetek, amelyek egy éven belül be kívánják vezetni a Windows 7-et, legfőbb motivációként a Vista elkerülését jelölték meg.

A válaszadók 50 százaléka állította azt, hogy cégénél felmerült a Windows lecserélése más operációs rendszerre, legtöbben a Mac OS-t nevezték meg első számú alternatívaként, majd az Ubuntut és a Red Hat Linuxot. A Dimension Research az elmúlt két évben is végzett hasonló felmérést, azonban soha nem volt ilyen magas azon válaszadók aránya, akik a Windows mellett más asztali operációs rendszert is számba vettek mint lehetséges fejlesztési irányt. Összességében a megkérdezettek 7 százaléka állította, hogy már meg is kezdte a Windows elhagyását.

[+] Nem muszáj, de érdemes megvárni az SP1-et a Windows 7 bevezetésével

Azok a szervezetek, amelyek be kívánják vezetni a Windows 7-et, a legtöbben 1-2 éves távlatban tervezik ezt. A válaszadók 83 százaléka teljesen kihagyná a Vistát a frissítési ciklusból, mindössze 10 százalék tervezi a Vista telepítését a Windows 7 bevezetése előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról