Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 25. 13:16

Gartner: nem muszáj, de érdemes megvárni az SP1-et a Windows 7 bevezetésével

Vállalati körökben általánosan elterjedt nézet, hogy új Windows-változatot az SP1 érkezése előtt semmisnek kell tekinteni és csak az első javítócsomag megjelenése után érdemes bevezetni. A Gartner szerint ideje leszámolni ezzel az előítélettel.

[HWSW] Vállalati körökben általánosan elterjedt nézet, hogy új Windows-változatot az SP1 érkezése előtt semmisnek kell tekinteni és csak az első javítócsomag megjelenése után érdemes bevezetni. A Gartner szerint ideje leszámolni ezzel az előítélettel.

Változnak a Windowsok

Általános gyakorlattá vált a vállalatoknál, hogy egy új Windows-verzió bevezetésével az SP1 érkezése előtt nem is foglalkoztak, és csak az első javítócsomag megjelenésekor kezdték el egyáltalán tervezni az átállást. Ma már azonban megváltozott a helyzet és az SP1 közel sem hoz akkora javulást teljesítményben vagy stabilitásban, mint az korábban jellemző volt, csak ezért tehát nem feltétlen éri meg várni rá -- vélik a Gartnernél.

A javítócsomagok "vízválasztó" mivolta az elterjedésben a Windows XP és korábbi operációs rendszerek esetében több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az SP1 tartalmazta a megjelenés utáni hónapokban észlelt hibák javításait, a cégek szemével ez volt az első stabil változat, amelynek bevezetése kevesebb kockázatot hordoz. Azonban a Windows XP és a korábbi változatok esetében a Microsoft még teljesen más megközelítést alkalmazott mind a fejlesztésben, mint a tesztelésben. A Vista és a Windows 7 már a biztonság maximális szem előtt tartásával készül, ami nem csak az operációs rendszerbe épített szolgáltatásokra igaz, hanem magára a kódra is. A Windows XP esetében a kódot csak elkészülte után vetették alá biztonsági teszteknek, a Vista és a Windows 7 azonban már folyamatos ellenőrzés mellett készül.

Másrészt mind a Vista, mind a Windows 7 már egész korai stádiumától kezdve bárki számára tesztelhető volt, így a cégek jóval korábban elkezdhették tervezni a migrációt, amelyet a Microsoft ma már külön erre a célra létrehozott eszközökkel is támogat. Az SP1-re várni azért is felesleges a Gartner szerint, mert ma már az informatikát használó vállalatok szinte 100 százalékánál van internetkapcsolat is, így az operációs rendszerek frissítése, naprakészen tartása nem jelent problémát. A Windows XP-t megelőző Windows-változatok használatakor még nem volt általános az internet, most viszont az automatikus frissítés és a havi rendszerességgel érkező javítások révén a felhasználók fokozatosan megkapják azokat a patcheket, amelyekért korábban meg kellett várniuk az SP1-et -- ez volt a helyzet a Vista esetében is.

Az alkalmazáskompatibilitás a fő kérdés

A Gartner szerint a Windows 7 vállalati terjedésének az alkalmazások kompatibilitása lehet az egyetlen gátja, azonban mivel az operációs rendszer a Vista leszármazottja, az elődre írt szoftverek változtatás nélkül futnak rajta -- persze nem árt az alapos tesztelés. A Gartner összességében azt tanácsolja a cégeknek, a Windows 7 megjelenésekor kezdjék meg a felkészülést és a tesztelést, ami egyébként is legalább 12 hónapot vesz igénybe. Mire ezzel végez a cég, jó eséllyel a Windows 7 SP1 is megérkezik és ezzel együtt, de nem feltétlen ettől függve érdemes bevezetni az új operációs rendszert.

Persze továbbra is vannak előnyei az SP1 bevárásának. A Microsoft egy szervizcsomaggal frissített operációs rendszert 24 hónappal a következő javítócsomag megérkezését követően támogat csak. Egy SP1-gyel együtt bevezetett Windows 7-hez az SP2 érkezésétől függően nagyjából 3-3,5 évig lesz támogatás. Ha valaki SP1 nélkül vezeti be a Windows 7-et, annak egy javítócsomagnyival kevesebb ideje, nagyjából 2-2,5 éve lesz, ezt követően muszáj lesz frissítenie SP1-re.

A Windows 7 lényegében a Windows Vista ráncfelvarrott, továbbfejlesztett változatának tekinthető, az új operációs rendszer fejlesztése ráadásul a korábbi terveknél jobban halad. A Microsoft ugyan továbbra sem közölte hivatalosan, mikor kerül piacra a Windows 7, de a HWSW értesülései szerint már idén ősszel bemutatkozhat, 3 év helyett 2,5 évvel a Vista után piacon lehet az új operációs rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról