:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 31. 09:40

A virtuális asztali környezetek a PC-gyártókat fenyegetik

A Gartner friss elemzése szerint a hosztolt virtuális asztali környezetek (hosted virtual desktop, VHD) 2013-ra 65 milliárd dolláros piaccá növik ki magukat, a jelenlegi 500 ezer helyett eddigre 49 millió felhasználót szolgálnak majd ki, ami az üzleti PC-k piacának 40 százalékát jelenti.

[HWSW] A Gartner friss elemzése szerint a hosztolt virtuális asztali környezetek (hosted virtual desktop, VHD) 2013-ra 65 milliárd dolláros piaccá növik ki magukat, a jelenlegi 500 ezer helyett eddigre 49 millió felhasználót szolgálnak majd ki, ami az üzleti PC-k piacának 40 százalékát jelenti.

PC helyett, takarékosan

A hosztolt virtuális desktopok használata ehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhol, bármikor elérhessék az általuk használt szoftvereket és adatokat, azáltal, hogy az asztali környezeteket szerveren konszolidálja -- egy kiszolgálón így több desktop környezet is futhat, amelyhez a felhasználók gyakorlatilag bármilyen kliensről csatlakozhatnak, akár PC-ről, vékony kliensről vagy akár mobil eszközről.

A dolgozók bárhonnan ugyanazt a környezetet, képernyőt láthatják, ugyanazokat az alkalmazásokat használhatják és ugyanazokkal az adatokkal dolgozhatnak, bárhol is vannak. Nem kell bajlódniuk szoftverek telepítésével és frissítésével sem. Üzemeltetési oldalról a fizikai és virtualizált desktop között jelentős a különbség, utóbbi esetben ugyanis minden szoftver egy szerveren található, centralizáltan elérhető, menedzselhető, frissíthető, menthető. Egy vállalati laptop elvesztése sem jelent biztonsági eseményt, hiszen azon semmilyen adat sincs elmentve, de a előnyöket még sorolhatnánk.

"Az elmúlt 15-20 évben az elosztott számítási modell volt a domináns kliensarchitektúra, de az alkalmazások elérésében és a kliensek képességeiben történt változások számos új megoldást előtérbe helyeztek. A hosztolt virtuális desktopok látszanak legvonzóbb alternatívának és az elfogadottsáuk villámgyorsan nőni fog a következő 3-5 évben, elsősorban a fejlett piacokon, ahol a meglevő adatközpontok és kiépített infrastruktúra miatt a belépési küszöb is viszonylag alacsony" -- mondta Brian Gammage, a Garner alelnöke.

Átrendeződik a piac

Ez a trend jelentős hatással lesz a PC-vásárlási szokásokra, a hosztolt virtuális desktop architektúra felépítéséből adódóan kevésbé erős számítógépeket igényel a felhasználók oldalán, vagy vékony klienseket, amelyeket a cégek jóval ritkábban cserélnek le. Ugyanakkor a hosztolt virtuális desktopok használata több szervert, nagyobb hálózati sávszélességet és új szoftvereket igényel, vagyis a költések a PC-k felől más területekre tolódnak el -- a PC-gyártók bánata más piaci szereplők öröme.

Noha a jelenlegi gazdasági helyzetre sokan úgy tekintenek, mint a költséghatékony HVD-k terjedésének lehetséges katalizátorára, a Gartner szerint a bevezetésükhöz szükséges komoly kezdeti beruházások miatt egyelőre ezt senki sem lépi meg, bár a belépési küszöb itt is csökken, ahogy a szerverek egyre erősebbek, a tárkapacitás egyre olcsóbb. 2010-ben, ahogy a világgazdaság megkezdi a kilábalást a recesszióból, és a piaci verseny miatt az árak is egyre esnek, fokozatosan gyorsul majd a HVD térnyerése, a Gartner szerint a jelenleg üzleti célokra használt PC-k 15 százalékát migrálják hosztolt virtuális desktop környezetekre 2014-re, ami 66 millió berendezést jelent, ebből csak az Egyesült Államokra 18 millió jut majd.

A VMware az első de jön a Microsoft

A hosztolt virtuális asztali környezetek szegmensében jelenleg a VMware az egyértelmű piacvezető a Gartner szerint, de a területen számos feltörekvő szereplő tevékenykedik, amelyek elsősorban szoftvereikről ismertek (pl. Virtual Bridges, Red Hat), de ide számíthatjuk a Sun Microsystemst is, amely évek óta kínálja Sun Ray vékonykliens-architektúráját, amely ma már bármilyen desktop operációs rendszerrel használható, beleértve akár Windowst vagy Mac OS X-et is. Sun Ray környezetet már Magyarországon is több helyen használnak, például a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Bíróság és a MOL is.

Az elemzőcég úgy látja, pár éven belül a Microsoft is jelentős szereplővé növi ki magát a hosztolt virtuális desktopok területén, részben saját fejlesztéseire, részben pedig a Citrixszel kialakított szoros kapcsolatára támaszkodva. A PC-gyártók egyelőre látszólag alszanak, a piacvezető szállítók közül egyelőre csak a HP-nek van saját megoldása. A Gartner szerint azonban a PC-gyártóknak nem feltétlen kell egy HVD-megoldás bevezetéséhez szükséges összes komponenst maguknak szállítani, de elengedhetetlen számukra hogy felismerjék ezeket az ügyféligényeket és felkészüljenek azok kielégítésére: PC-szállítóból megoldásszállítóvá kell válniuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.