Szerző: Koi Tamás

2009. március 26. 11:53

Újabb Windows XP kalózkópiákat buktat le a Microsoft

Újabb kiadása jelenik meg a héten a Microsoft eredetiségellenőrző-programjának, a Windows Geniune Advantage (WGA) Notifications-nek, mely a szoftvercég retorikája szerint továbbra sem a felhasználók ellen készül, hanem azok védelmét szolgálja.

[HWSW] Újabb kiadása jelenik meg a héten a Microsoft eredetiségellenőrző-programjának, a Windows Geniune Advantage (WGA) Notifications-nek, mely a szoftvercég retorikája szerint továbbra sem a felhasználók ellen készül, hanem azok védelmét szolgálja.

Az ellenőrzőprogram új verziója továbbra is a korábbi gyakorlat szerint működik, azaz azt vizsgálja, hogy a számítógépre telepített operációs rendszer licenckulcsa eredeti-e, illetve a telepítés során nem használtak-e olyan törést, mely az aktiválási folyamatot megkerüli vagy kijátssza. A WGA-t ugyan nem kötelező letölteni és telepíteni, de egyes windows-frissítések vagy az operációs rendszerbe épített alkalmazások újabb változatainak letöltése előtt feltétel lehet az eredetiség-ellenőrzés.

A WGA frissítése ezúttal kizárólag a Windows XP Professional kiadását érinti, a program adatbázisát több, az utóbbi időben jelentett lopott, vagy hamisított kód, valamint törési módszer felismerésével bővítették. Bár a Windows XP-t már nem árulják kereskedelmi forgalomban, az operációs rendszer terméktámogatását pedig a jövő hónaptól limitálja a Microsoft, Redmondban elismerik, hogy a végfelhasználók körében továbbra is népszerű a 2001-ben megjelent operációs rendszer. Ezt egyben jól jelzi az is, hogy a Windows XP különböző kalózmásolatai, törései a Vistához hasonlítva jóval gyakrabban tűnnek fel a fájlcserélő hálózatokon.

A WGA Notifications új rendszerben települ a számítógépre, mechanizmusa azonban egyezik a korábbiakkal. A programot a Windows Update frissítőszolgáltatás tölti le a számítógépre, mely beállítástól függően a következő újraindítás során vagy automatikusan telepíti az ellenőrzőprogramot, vagy egy későbbi, a felhasználó által választott időpontban indítja a folyamatot. Ha a felhasználó korábban már telepítette a WGA Notifications valamelyik verzióját, automatikus frissítés esetén nem kér jóváhagyást az ellenőrzőeszköz validációs komponensének megújításához.

Amennyiben a WGA Notifications úgy érzékeli, hogy a Windowst lopott vagy hamis termékkulccsal, netán a rendszer feltörésével telepítették, a felhasználó bejelentkezéskor egy udvarias üzenetben figyelmeztetést kap: fennáll a veszélye annak, hogy szoftverhamisítás áldozatává vált. Az üzenet bejelentkezés után időről-időre újra feltűnik a tálcán, valamint az asztal háttérképe helyett üres fekete háttér jelenik meg. A kalóz Windowsok felhasználói számára emellett csak a kritikus biztonsági frissítések maradnak elérhetők, a különböző programfrissítéseket nem tudják letölteni vagy telepíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.