:

Szerző: Bizó Dániel

2009. március 24. 17:29

Windows- és cloudbarát lett a SUSE Linux Enterprise 11

Megjelent a Novell vállalat Linux-disztribúciójának következő generációja, a SUSE Linux Enterprise 11. Az új kiadás fókusza egyértelműen az, hogy egy heterogén adatközpontban is a lehető legszélesebb körben lehessen alkalmazni, és együttműködjön a többi rendszerrel. Az új SLE-hez új ZENworks menedzsment is jár, mely már támogatja a 11-es generációt.

[HWSW] Megjelent a Novell vállalat Linux-disztribúciójának következő generációja, a SUSE Linux Enterprise 11. Az új kiadás fókusza egyértelműen az, hogy egy heterogén adatközpontban is a lehető legszélesebb körben lehessen alkalmazni, és együttműködjön a többi rendszerrel. Az új SLE-hez új ZENworks menedzsment is jár, mely már támogatja a 11-es generációt.

A Novell egyszerre tette elérhetővé az SLE 11 szerver- (SLES) és desktopváltozatot (SLED), melyek a SPARC kivételével lényegében az összes elterjedt hardverplatformon futnak, beleértve a 32 és 64 bites x86-ot, az IA-64-et (Itanium), az IBM Powert és a System z-t. A fizikai rendszereken kívül a SLE 11 támogatja a VMware ESX, a Microsoft Hyper-V és a Xen hypervisorokat is, mint vendéglátó virtualizációs platformot, valamint certifikálják majd az Amazon Elastic Compute Cloudra is, beleértve az IBM számos infrastrukturális és köztesszoftverével telepített virtuális installációkat is. Saját hypvervisorként a SLE 11 természetesen továbbra is a Xent használja, mégpedig az új 3.3 verziót.

Az SLE 11-ből már alkalmazásorientált virtuális célgépekeket (virtual appliance) is létrehozhatunk, ez a SLE JeOS (Just enough Operating System), ez a képesség áprilistól érhető el. A virtual appliance előnye, hogy kizárólag az alkalmazás futtatásához szükséges minimális szolgáltatásokat tartalmazza, és sokkal kevesebb hibalehetőséggel bír, egyszerűbb karbantartani, az operációs rendszer által lekötött erőforrások is minimalizálódnak, ami különösen virtualizált környezetben fontos.

Ez a vékony felépítés egyúttal lehetővé teszi, hogy az egyes alkalmazásokhoz előre felkészített célgépeket hozzunk létre, és igény esetén pillanatok alatt telepítsük és elindítsuk, valamint később csoportokba szervezve menedzseljük, ami különösen egyre inkább cloudosodó nagyvállalati és hosztolt szoftverkörnyezetben előnyös. A JeOS-képekhez kaphatunk technikai támogatást is a Novelltől, amennyiben az megfelel egy támogathatóságot vizsgáló algoritmus tesztjének. A Novell a SUSE Studiót kínálja az alkalmazáscentrikus rendszerképek kialakításához, és reményei szerint az előre elkészített JeOS képek piaca is felpezsdül majd.

A Microsofttal között megállapodás értelmében a Novell kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a SLES és a SLED gond nélkül együttműködjön a windowsos környezetekkel, beleértve ebbe a jogosultságkezelést és -azonosítást, rendszermenedzselést, dokumentumkompatibilitást, virtualizációt. A 11-es generáció már gyárilag a Mono Extensionnel érkezik, mely lehetővé teszi a .NET alkalmazások futtatását -- igaz, a már réges régen elavult .NET 2.0 keretrendszert támogatja csak, a 3.5 támogatása jövőre érkezik.

Miguel de Icaza, a Novell alelnökének állítása szerint a .NET alkalmazások 45 százaléka változtatás nélkül futtatható a Monón, 18 százalékuk kevés, 20 százalékuk pedig jelentősebb, több havi munkával bírható futásra, 17 százalékuk pedig egyáltalán nem. A SLES 11 akár System z mainframe-en is lehetővé teszi .NET kódok futtatását System z/Linux környezetben (bár ennek gyakorlati haszna erősen kérdéses), támogatva a mainframe-központú konszolidációt, az IBM egyik kedvenc vesszőparipáját.

Hogy igazi nagyvállalati tényezővé válhasson, a SLES 11-hez a második negyedévben, tehát várhatóan május-június magasságában érkezik a magas rendelkezésre állást biztosító fürtözési megoldás, a nyílt forráskódú eszközöket integráló High Availability Extension, mellyel elsősorban a UNIX-installációkat veszi célba a Novell. Ennél is tovább megy az év második felére várható Real Time Extension, vagyis a valós idejű működést biztosító verzió. Az SLE 11-gyel megjelent a ZENworks Linux Management 7.3, mely kiterjeszti politikákkal vezérelhető felügyeleti automatizációját az új kiadásra is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.