Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 24. 13:20

Magyarországra is megérkezett a Norton 360 legújabb változata

Magyarországon is bemutatkozott a Symantec kimondottan otthoni átlagfelhasználóknak szánt biztonsági megoldása, a Norton 360 legújabb verziója. A termék 3.0 változata az Antivirus 2009-re, illetve az Internet Security 2009-re épül, a vállalat szerint gyorsabb a korábbiaknál, kevesebb erőforrással is beéri, emellett hasznos új szolgáltatásokkal is gazdagodott.

[HWSW] Magyarországon is bemutatkozott a Symantec kimondottan otthoni átlagfelhasználóknak szánt biztonsági megoldása, a Norton 360 legújabb verziója. A termék 3.0 változata az Antivirus 2009-re, illetve az Internet Security 2009-re épül, a vállalat szerint gyorsabb a korábbiaknál, kevesebb erőforrással is beéri, emellett hasznos új szolgáltatásokkal is gazdagodott.

A 2009-es generáció génjeit örökölte

Az alapok azonban nem változtak, a Norton 360 továbbra is egy átfogó otthoni biztonsági termék, ami a szokásos vírusvédelmen, spamszűrőn, phishing-szűrőn és kártevővédelmen kívül tűzfalat is tartalmaz, emellett biztonsági mentéseket is végez valamint karbantartja a PC-t anélkül, hogy a felhasználónak mélyen értenie kellene a rendszerbeállításokhoz. A 3.0 változat egyik fő újdonsága, hogy képes tevékenységét teljesen "csendben" végezni -- a vállalat szerint ez elvárás volt a felhasználók részéről.

Korábban a Norton 360 és a Norton Internet Security eltérő kódbázisra épültek, a Norton 3.0 azonban ugyanarra a kódra épül mint a Norton Internet Security 2009, ennek köszönhetően kevés erőforrással beéri. Con Mallon, a Symantec fogyasztói termékekért felelős európai vezetője elmondta, a Symantes support-csapatához havonta mintegy 1 millió segélykérés érkezik. Ezen bejelentések alapján készült statisztikák szerint az otthoni PC-k több mint 70 százalékában 1 gigabájt vagy annál kevesebb memória van, ezért kiemelten fontos a csekély erőforrás-használat. A korlátozott erőforrásokkal gazdálkodó netbookok terjedése miatt is fontos a szerepe annak, hogy a biztonsági termékek mennyire terhelik a PC-t -- fogalmazott Mallon.

[+] Védtelenül hagyják a bootoló PC-t a 2009-es Norton-termékek

Az Internet Security 2009-cel közös kódbázisnak köszönhetően a Norton 360 gyorsult is az elődökhöz képest, bár valószínűleg a sebességnövekedés ugyanazoknak a trükköknek köszönhető, amik biztonsági szempontból akár kockázatosnak is tekinthetők. Korábbi tesztünk szerint a Norton Internet Security 2009 bootoláskor a gyorsabb indulás érdekében védtelenül hagyja a PC-t. Egy másik trükk a Norton Insight, ami -- vitatható módon -- vírusellenőrzésnél átugorja azokat az állományokat, amelyeket biztonságosnak vél. A vérrokonság további eredménye a "pulse update", amely azt jelenti, hogy a frissítések 5-15 percenként érkeznek, ezzel a Symantec minimálisra szorítja azt az időt, amíg a felhasználók védtelenek egy frissen felfedezett kártevő vagy más fenyegetés ellen.

Safe Web: biztonságban az internetező

A fontos új szolgáltatások közé tartozik a Norton Safe Web megjelenése a termékben. Ez a szolgáltatás segít a felhasználónak kiszűrni a potenciálisan veszélyes weboldalakat és keresésnél vagy böngészésnél figyelmeztet ha valaki esetleg olyan oldalra akar kattintani, amelyről ismert hogy kártékony. A kártékony kódokat, például trójai programokat, jelszólopókat vagy billentyűfigyelőket terjesztő oldalak ma már akár teljesen legális oldalak is lehetnek, a bűnözők feltörik őket és saját kódjukat helyezik el rajtuk.

A Norton Safe Web nem csak az informatikai biztonsági szemmel aggályos oldalakat szűri ki, hanem például azokat az online üzleteket is, amelyek nem bánnak megfelelően a felhasználói adatokkal vagy éppen hamisított termékeket árulnak. A Symantec rendszeresen frissíti a Norton Safe Web adatbázisát, amelyet egyébként maguk a felhasználók is alakíthatnak a saját észrevételeikkel, tapasztalataikkal.

Okosabb biztonsági mentés, hatékonyabb rendszerkarbantartás

A biztonsági mentéseket készítő komponens is jelentős fejlesztésen esett át, már támogatja a pendrive-okat és más hordozható adattárolókat is. Fontos újdonság, hogy a Norton 360-nal elkészített mentéseket már olyan számítógépre is vissza lehet állítani, amelyen nem fut a Norton 360. Az online mentések visszaállítása is egyszerűbbé vált, a Norton 360 3.0-ban minden backupot egy-egy meghajtóként lát a felhasználó. A mentésekkel kapcsolatos beállítások is egy áttekinthetőbb panelre kerültek, a felhasználónak csak meg kell adnia, mit, hová és mikor szeretne menteni. A Norton 360-hoz 2 gigabájtos online tárhely is jár, az adatokat ide is lehet akár menteni.

A szoftverrel finomhangolhatók a PC beállításai is, az új verzió például már lehetővé teszi a felhasználók számára hogy áttekintsék és módosítsák az automatikusan elinduló szoftverek listáját, sőt, akár késleltetni is lehet a nem kulcsfontosságúakat, így elkerülhető a gépindításnál szokásos "tumultus". A Norton 360 korábbi változatait sok kritika érte a felhasználók és a média részéről, hogy a tevékenysége teljesen észrevétlen, egyben láthatatlan is. Az új verzióban már nyomon követhető, pontosan mit is csinál a program, akár időszakos jelentések formájában is.

A Norton 360 azonnal elérhető Magyarországon, az ára 18000 forint körül várható, ennyiért három PC-re is feltelepíthető a termék és egy éves ingyenes támogatás és frissítés jár hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról