:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. március 23. 16:37

Lézerrel lehallgathatóak a laptopok

A múlt heti kanadai CanSecWest konferencia Charles Miller Safari-exploitjáról vált híressé, de az eseményen ennél jóval érdekesebb kísérletekre is sor került. A bemutatók egyikén az volt látható, hogy lehet egy közelben levő számítógépen a begépelt szöveget lehallgatni. Lézermikrofon és digitális oszcilloszkóp, mint kémeszközök?

Házilag barkácsolt kémfelszerelés

Egy 80 dolláros felszereléssel az Inverse Path kutatói képesek voltak egy irányított lézer segítségével 15-30 méter távolságból azonosítani, hogy a felhasználó mely billentyűket ütötte le noteszgépén. Mindössze vizuális rálátásra van szükség, s egy lézerfényt visszaverő felületre, s indulhat is a kémkedés. Andrea Barisani, vezető biztonságtechnikai mérnök és Daniele Bianco, hardver hacker egy házilag készített lézermikrofont és egy fotodiódát használtak arra, hogy a billentyűk leütésekor keletkező vibrációt mérjék, a különböző leütések által generált spektrogram-rajzolatokat saját szoftverrrel elemezték.

A betűk azonosítása után a kapott karaktersorozatokat egy szótárprogramon is átküldik, ami a lehetséges variációk közül megpróbálja kitalálni, hogy melyik szót ütötték be valójában. A betűfelismerésre használt \"dynamic time warping\" technológia nem újkeletű, hiszen a beszédfelismerés is többnyire a jelek hasonlóságának, különbözőségének mérésén és elemzésén alapszik.

Akár ablakon át is

A lézeres technológia miatt a vizuális rálátás szükséges a \"lehallgatáshoz\", de a demonstrált módszer akár üvegfalon keresztül is működik, infravörös, tehát az emberi szem számára láthatatlan lézert használva pedig az áldozatnak sejtelme sem lesz arról, hogy kémkednek utána. A kitalálók szerint az egyetlen hatékony védekezés, ha valaki megváltoztatja a gépelési szokásait, testtartását, vagy szándékosan elgépel szavakat.

A második kísérletben bemutatott módszer ellen viszont már a testtartás megváltoztatása sem nyújt védelmet, annak a módszernek a lényege ugyanis az volt, hogy a leütések PS/2-porton keresztül küldött jele észlelhető a gépen túl, az elektromos hálózatban is. Barisani szerint az információ gyakorlatilag a konnektoron keresztül szökik meg, s a megfelelő eszközökkel mérhető marad a környező elektromos csatlakozóknál.

A leütések a falban is tovább utaznak

A kutatók egy digitális oszcilloszkópot és egy analóg-digitális átalakítót használtak, illetve egy szűrőtechnológiát, amivel izolálták az áldozat által keltett jeleket egyéb zajoktól. Az első tesztre 5 napon keresztül készültek, s a bemutatón képesek voltak néhány különálló leütést rögzíteni, de szavakat és mondatokat még nem. Ennek ellenére ezt a szálat sem adják fel, s reményeik szerint hónapokon belül tökéletesítik a módszert és folyamatos szöveg lehallgatására is képessé válnak.

A felhasználhatóság terén az első ötlet nyilván az, hogy szomszédos helyiségekben lévő gépeket lehessen lehallgatni, a kutatók szerint akár bankautomaták is megfigyelhetők így, amennyiben PS/2-es billentyűzetet használnak. Szerencsére ez a támadás biztosan működésképtelen noteszgépek és USB-s billentyűzetek ellen, ami megnyugtató. Az viszont kevésbé, hogy mindkét bemutatott módszer minimális anyagi ráfordítást igényel, tehát ha egy ilyen módszert tökéletesít valaki, akkor könnyedén elterjedhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.