Szerző: Koi Tamás

2009. március 20. 15:39

Veszteségmentes tömörítést ígér az MP3HD

Gyakorlatilag nincs tömörítési veszteség, azaz a zene az eredeti forrásnak megfelelő minőségben szólalhat meg a MP3 formátum új, divatosan HD jelzővel illetett mutációja révén. Az MP3HD formátum legnagyobb előnye, hogy visszamenőleg kompatibilis az MP3-mal, azaz az MP3HD zenék kivétel nélkül megszólaltathatók a régi formátummal kompatibilis lejátszókkal -- igaz, ezeknél a hangminőség semmivel sem lesz jobb, mint a hagyományos MP3-ak esetében.

[HWSW] Gyakorlatilag nincs tömörítési veszteség, azaz a zene az eredeti forrásnak megfelelő minőségben szólalhat meg a MP3 formátum új, divatosan HD jelzővel illetett mutációja révén. Az MP3HD formátum legnagyobb előnye, hogy visszamenőleg kompatibilis az MP3-mal, azaz az MP3HD zenék kivétel nélkül megszólaltathatók a régi formátummal kompatibilis lejátszókkal -- igaz, ezeknél a hangminőség semmivel sem lesz jobb, mint a hagyományos MP3-ak esetében.

Az MP3HD alapjait a Thomson és a német Fraunhofer Intézet által közösen kidolgozott MP3 formátum adja, a HD-s mutáció tulajdonképpen nem más, mint egy rendkívül magas bitsűrűséggel tömörített MP3. Az MP3HD fájlkiterjesztése ennek megfelelően nem változik, a fájlstruktúra azonban bonyolultabb: az állomány a fő adatfolyam mellett magában rejt egy hagyományos MP3-hangsávot és néhány, az ID3 tagben tárolt új metaadatot. A fejlesztők szerint ez a felépítés adhatja a formátum legnagyobb helyzeti előnyét -- a hanganyagok a beágyazott MP3-adatblokk ésa megosztott ID3 tag információk révén bármilyen MP3-lejátszóval lejátszhatók.

A Thomson elsősorban a hasonló, veszteségmentes tömörítésű audioformátumok (FLAC, HD-AAC, WMA Lossless) konkurenciájának szánja az MP3HD-t, mely nagyjából 500 és 900 kilobit/másodperc közti bitsűrűséget támogat. A tömörítési ráta a műfajtól és a felhasználás jellegétől függően változhat -- a Thomson kalkulációi szerint egy négyperces rockzene-szám a legjobb minőségben nagyjából 26 megabájtot foglal, a legnagyobb tömörítés mellett a helyigén körülbelül 14 megabájt.

Az új formátumnak létrehozott weboldalán a Thomson elérhetővé tett egy béta állapotú, parancssorban futó PC-s kódolót, mely minden, 16 bites, 44,1 kHz-es WAV hangfájlt képes MP3HD-vé alakítani. A fejlesztők ugyanebben a csomagban egy, a lejátszáshoz szükséges Winamp-plugint is a kísérletező kedvűek rendelkezésére bocsátanak. Az MP3 licenceléséből vígan élő Thomson az MP3HD szoftveres és hardveres dekóderek után egyaránt 75 centes, a szoftveres kodekekért 2,5-5 dolláros, a hardveres kodekekért pedig 1,25 dolláros licencdíjat szed.

Szakértők szerint elsősorban utóbbin, azaz a hardver- és szoftvergyártóktól szedett licencdíjon múlhat a formátum sikere. Nem túl biztató jel mindenesetre, hogy a Fraunhofer Intézet által az idei CES-en bemutatott MP3 Surround formátum egyelőre egyik nagy piaci szereplőnek sem keltette fel az érdeklődését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról