Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 4. 13:12

Feketelistát vezetnek a tartozó kereskedőkről a hardver- és szoftverdisztribútorok

Kintlevőségeik csökkentése érdekében összefogtak a legnagyobb hazai hardver- és szoftverdisztribútorok és feketelistát vezetnek a tartozó kereskedőkről. Máris közel 200 késve fizető vagy nem fizető vevőt tartanak nyilván, a lista heti 10-20 céggel bővül. Az összesített tartozás meghaladja a félmilliárd forintot.

[HWSW] Kintlevőségeik csökkentése érdekében összefogtak a legnagyobb hazai hardver- és szoftverdisztribútorok és "feketelistát" vezetnek a tartozó kereskedőkről. Máris közel 200 késve fizető vagy nem fizető vevőt tartanak nyilván, a lista heti 10-20 céggel bővül. Az összesített tartozás meghaladja a félmilliárd forintot.

A számítástechnikai piacon egyébént is papírvékony nyereséghányad és a recesszió miatt megcsappant vásárlási kedv mellett sok kereskedő már a rezsiköltséget sem tudja kitermelni, azaz cash-flow negatívvá válik. A disztribútorok bátran feltételezhetik, hogy egy lejárt tartozásokkal rendelkező cég a tőle megvásárolt áru értékesítéséből származó bevételből nem őt fizeti ki, hanem a lejárt kötelezettségeit fogja rendezni, ő pedig "futhat a pénze után", ezért határoztak úgy a legnagyobbak, hogy közös listát vezetnek az adósokról.

"A történet 2008 novemberében indult, s az egyetlen lehetséges megoldás nagyon hamar mindenki számára egyértelművé vált" − nyilatkozta Virágh Attila, az RRC Hungary ügyvezetője. "Akkoriban néhány kereskedő jelentős tartozásokat halmozott fel az egyik disztribútornál, majd amikor úgymond 'kitelt a becsülete', egyszerűen elment a másikhoz, aki jóhiszeműen kiszolgálta. Egy notórius nemfizető így gyakorlatilag 'végigrabolhatta' az ágazatot. Van olyan adós, aki egymaga közel százmilliós veszteséget okozott."

A legnagyobb disztribútorok összefogtak és közös adatbázist hoztak létre a 15 napon túl lejárt tartozással rendelkező vásárlókról, ahol a cégnév mellett az adószámot, a tartozás mértékét és lejárati napját tartják nyilván. "A listákat rendszeresen összesítjük, de a hitelezők neve nélkül" -- mondta el Kunos Imre, a Disztributor.hu Zrt. vezérigazgatója. "Az ehhez szükséges, pártatlan mediátori munkát az egyik legnagyobb magyar követeléskezelőre, a Direktinfo Kft.-re bíztuk, ahol anélkül osztják meg a szükséges információkat, hogy bárkinek az érdekeit sértenénk."

A recesszió amúgy is tovább fogja rostálni a hazai piacot, az idén számos kereskedő, bolt "bedőlése" várható, amelyek veszteségek miatt kénytelenek lesznek lehúzni a rolót. A számítástechnikai piac lényegében minden szegmense drámaian csökken, a kereskedőknek azonban mind több és több árut kellene eladniuk ahhoz, hogy a költségeket kitermeljék. A nem fizető kereskedőket a disztribútorok pedig nem fogják kiszolgálni.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.