Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 4. 16:17

Megnyitja VDSL-hálózatát a Deutsche Telekom

Megnyitja versenytársai előtt VDSL-hálózatát a Deutsche Telekom, amelyen akár 50 Mbps sávszélességű kapcsolat is kiépíthető a háztartásokig a szokásos telefonvezetéken.

[HWSW] Megnyitja versenytársai előtt VDSL-hálózatát a Deutsche Telekom, amelyen akár 50 Mbps sávszélességű kapcsolat is kiépíthető a háztartásokig a szokásos telefonvezetéken.

Önként, dalolva

Az egykori monopolszolgáltató "önként" tette meg ezt a lépést, semmiféle törvény vagy szabályozás nem kényszeríti erre -- közölte a CeBIT-en Timotheus Höttges, a társaság értékesítési igazgatója. Sikeres lobbitevékenységének köszönhetően a Deutsche Telekom olyan távközlési törvényt tudott elfogadtatni Németországban, amely nem kötelezi a VDSL-hálózat megnyitására -- többszöri figyelmeztetést követően emiatt be is perelte Németországot az Európai Bizottság. "Elmúltak azok az idők, amikor egyedül harcoltunk az egész világ ellen" -- mondta a CeBIT-en Höttges.

A Deutsche Telekom kezdetben havi 30 eurós nagykerárat kér majd el a hálózaton megjelenő szolgáltatóktól egy VDSL-vonalért, de ez a későbbiekben, a piaci penetráció növekedésével együtt csökkenni fog. A német Vodafone vezére, Friedrich Joussen üdvözölte a Deutsche Telekom lépését, ugyanakkor feltette a kérdést, vajon a havi 30 eurós nagykereskedelmi ár reális-e, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A német kormány februárban hirdette meg új szélessávú stratégiáját, amelynek célja hogy 2010-re az összes háztartásban elérhető legyen legalább 1 megabites sávszélességű internetkapcsolat, 2014-re pedig a lakások háromnegyedét elérje az akár 50 megabites sávszélességet biztosító VDSL-hálózat.

A Deutsche Telekom 100 millió eurót fordít arra, hogy vidéki területeken 250 ezer háztartást kapcsoljon be a VDSL-hálózatba és az idén összesen mintegy 300 millió eurót (93 milliárd forintot) költ a VDSL-fejlesztésekre. A vállalat emellett versenytársaival is együttműködik, Würzburgot és Hilbronnt például a Vodafone segítségével juttatják VDSL-hez, Alsó-Szászország néhány városát pedig az Energie Baden-Württemberggel együttműködve "kábelezik be".

Magyarország: VDSL helyett FTTH?

Magyarországon a helyi DT-leány, a Magyar Telekom a VDSL-szolgáltatás október eleji indulása óta csak néhány pesti és vidéki lakóparkra és lakótelepre terjesztette ki a lefedettséget, alighanem a technológia sajátosságaiból fakadóan. Jogszabályi kötelezettségeinek eleget téve a Magyar Telekom ezt a hálózatot nagykereskedőként átengedi a versenytársaknak, a nagy szolgáltatók közül az EnterNet és az Externet azon nyomban be is jelentette saját VDSL-csomagjait.

A VDSL-alapú internet részben a már meglévő infrastruktúrára építve, az ADSL-hez hasonló aszimmetrikus adatátviteli közeget nyújt, a létesítésnek azonban szigorúbb műszaki feltételei vannak, így a rézkábel nyomvonal-távolsága a központtól, vagy DSLAM-től (kvázi kisközpont) az előfizetői végpontig nem lehet több egy kilométernél.

Eközben a fiber-to-the-home (FTTH) optikai hálózatok fejlesztésére is koncentrál a Magyar Telekom. Az ütemterv szerint 2009 végére mintegy 200 ezer háztartásban lesz elérhető az újgenerációs, akár 100 megabit/másodperces letöltésre is alkalmas optikai hálózat, 2013 végéig pedig összesen 780 ezer háztartást kapcsolnak be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról