:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 12. 13:53

Patch-kedd: egy javítás a Microsofttól, negyvenegy az Oracle-től

Holnap patch-kedd: a Microsoft csak egyetlen javítást ad ki, amely a Windowsok kritikus sebezhetőségét szünteti meg, az Oracle azonban több mint 40 biztonsági frissítést ad ki, több mint harmaduk távoli kódfuttatásra lehetőséget adó sérülékenységet hárít el.

[HWSW] Holnap patch-kedd: a Microsoft csak egyetlen javítást ad ki, amely a Windowsok kritikus sebezhetőségét szünteti meg, az Oracle azonban több mint 40 biztonsági frissítést ad ki, több mint harmaduk távoli kódfuttatásra lehetőséget adó sérülékenységet hárít el.

Egy patch a Microsofttól

A holnapi patch-kedden a Microsoft-termékek felhasználói számára nyugalmasnak ígérkezik, mindössze egyetlen javítás várható a szoftvercégtől. A vállalat egyelőre nem árulta el, pontosan milyen hibát hárít el, csupán annyit, hogy a Windows 2000-nél újabb operációs rendszereket érintő sérülékenység Windows 2000, XP és Windows Server 20003 esetében kritikus besorolású, Vista és Windows Server 2008 esetében kevésbé veszélyes.

Az SQL Serverhez továbbra sem adja ki a Microsoft azt a javítást, amely már tavaly ősszel elkészült. A kritikus sebezhetőséget még áprilisban találta meg az adatbázisban egy osztrák cég, amely fel is hívta a Microsoft figyelmét a problémára, azonban a redmondiak azóta sem szolgáltak megnyugtató megoldással. A SEC Consult ezért úgy határozott, nyilvánosságra hozza a sérülékenység részleteit és egy példakódot, amellyel kihasználható a hiba. A sebezhetőség az SQL Server 2005 SP3-at, illetve az SQL Server 2008-at nem érinti, csupán régebbi verziókat.

Több mint 40 hibát javít az Oracle

Az Oracle negyedéves rendszerességgel teszi közzé a frissítéseket, a cég összesen 41 biztonsági frissítéssel készül holnapra. Első látásra ez nagyon soknak tűnik, valójában az Oracle mércéjével mérve viszonylag kevés -- a cég történetében már többször előfordult, hogy 100-nál is több sebezhetőséget kellett egyszerre javítania. Ez persze érthető is annak a fényében, hogy az Oracle az elmúlt évek során közel 50 céget vásárolt fel, ezzel termékportfóliója lényegében többszörösére duzzadt -- beleértve a hibák, sebezhetőségek lehetőségét is.

Az Oracle-től érkező 41 javítás több mint harmada, szám szerint 15 foltoz be olyan sérülékenységet, amely távoli kódfuttatásra ad lehetőséget anélkül, hogy a támadó jogosultságokat szerezne a rendszerben. A kritikus sérülékenységek az Oracle Secure Backupban, az Application Serverben, valamint korábbi BEA-termékekben találhatók.

Az Oracle zászlóshajójának számító adatbázishoz összesen 10 javítás érkezik. Ezek a sebezhetőségek kevésbé veszélyesek, mivel a sikeres kihasználásukhoz a támadónak már ismernie kell egy érvényes felhasználói nevet és jelszót az adatbázishoz. Az érintett termékek között az Oracle database 9i-ig visszamenőleg több verzió is megtalálható.

A vállalat arra buzdítja az ügyfeleket, rendszergazdákat, hogy telepítsék a javításokat amint lehet. Az adminisztrátoroknak szüksége is van a biztatásra, egy egy évvel ezelőtt készült felmérés szerint ugyanis az Oracle-adminok kétharmada egyáltalán nem telepíti fel a patcheket. Az Oracle kritikus frissítéseinek telepítéséhez az előző javításokat is telepíteni kell, így ha egy cég egyszer lemarad a frissítésekkel, örökre leszakad és az adatai sose lesznek biztonságban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.