:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 8. 09:23

Magyar idő szerint péntek este 9-kor érkezik a Windows 7 béta

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show nyitóelőadásában Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat következő asztali operációs rendszerének, a Windows 7-nek péntekről lesz elérhető a nyilvános bétaváltozata. Ballmer először vett részt előadóként a Consumer Electronics Show-n. Korábban a Microsoft részéről mindig Bill Gates tartotta a nyitóelőadást, ő azonban 2008 közepén kiszállt a Microsoft közvetlen irányításából, hogy több időt tölthessen jótékonykodással.

[HWSW] A Las Vegas-i Consumer Electronics Show nyitóelőadásában Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat következő asztali operációs rendszerének, a Windows 7-nek péntekről lesz elérhető a nyilvános bétaváltozata. Ballmer először vett részt előadóként a Consumer Electronics Show-n. Korábban a Microsoft részéről mindig Bill Gates tartotta a nyitóelőadást, ő azonban 2008 közepén kiszállt a Microsoft közvetlen irányításából, hogy több időt tölthessen jótékonykodással.

Mi kell a bétához?

A Microsoft magyar idő szerint ma este 9-kor teszi elérthetővé a Windows 7 nyilvános bétaváltozatát a www.microsoft.com/windows7 weboldalon. A szoftvert bárki letöltheti és kipróbálhatja, a Microsoft azonban csak 2,5 millió (más források szerint 3 millió) licenckulcsot bocsát ki, amely segítségével aktiválni kell az operációs rendszert. Aktiválás n nélkül a szoftver legfeljebb 30 napig használható, de ez egy trükkel akár 120 napra is növelhető.

Ha lejárt a 30 nap, a parancssorban csak ki kell adni a sorban a "sysprep /generalize", a "slmgr.vbs –rearm", a "rundll32 slc.dll,SLReArmWindows" és a "slmgr /rearm" parancsokat, ezt követően egy újraindítás után újabb 30 napig használható lesz a Windows 7 béta, aktiválás nélkül is. A trükkel összesen háromszor lehet meghosszabbítani a használati időt, így összesen 120 napig használhatja a bétáta még az is, akinek nem jutott licenckulcs.

A Windows 7 egyaránt elérhető 32 és 64 bites változatban is. A Microsoft weboldaláról mindkét lemezkép letölthető lesz, a 32 bites verzió mérete 2,4 gigabájt, a 64 bites ennél némileg nagyobb, 3,1 gigabájt méretű. A szoftver telepítéséhez legalább 1 GHz-es processzorral, 1 gigabájt memóriával és 16 gigabájt szabad lemezterülettel kell rendelkeznie a PC-nek, emellett nem árt egy legalább 128 megabájt grafikus memóriával felvértezett, DirectX 9-gyorsításra képes videokártya sem. A minimális hardverkövetelmény nagyjából megegyezik a Windows Vistáéval.

Az eddigi legjobb Windows

A lendületes stílusáról ismert Microsoft-vezér magabiztosan kijelentette, hogy a Windows 7 fejlesztése a terveknek megfelelően halad és a vállalat az eddigi legjobb operációs rendszerével jelentkezik majd. A megjelenés időpontjával kapcsolatban azonban nem árult el új infomációt Ballmer -- a Windows 7 bemutatkozása 2009 végén vagy 2010 elején várható. MSDN- és TechNet-előfizetők már tegnap este óta letölthetik a bétát, de a nagyközönség csak péntekről érheti majd el -- noha fájlcserélőkön a program már közel két hete terjed.

"A Windows 7 gyorsabban indul, takarékosabban bánik az akkumulátorral és kevesebb rendszerfigyelmeztetést jelenít meg" -- sorolta az újdonságokat Ballmer, hozzátéve, hogy az operációs rendszer kezelőfelülete is fejlődött, az érintőkijelzők jobb támogatásának köszönhetően pedig hatékonyabban használható például tablet PC-ken vagy az utóbbi időben divatba jött érintőkijelzős asztali gépeken is. A CES nyitóelőadásán Charlotte Jones, a Windows 7 termékmenedzsere rövid bemutatót is tartott a szoftver képességeiről

Nagyszabású webkeresési megállapodások

A Microsoft elnök-vezérigazgatója két új webkeresési megállapodást is bejelentett. Egy most nyilvánosságra hozott ötéves szerződés alapján a Verizon Wireless mobilszolgáltató a Microsoft webkeresőjét használja majd alapértelmezetten a telefonjain. Az Egyesült Államok második legnagyobb mobilszolgáltatójaként több mint 70 millió ügyféllel rendelkezik. Hasonló megállapodást kötött a Microsoft a Dellel is, amelynek PC-in a Live Search lesz az alapértelmezett kereső, leváltva a Google-t.

Ballmer ejtett néhány szót a Microsoft terveiről is a recesszió fényében. Az elnök-vezérigazgató elmondta, a legutóbbi évben a cége közel 8 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, és a büdzsét a gazdasági körülmények romlása ellenére sem tervezik csökkenteni. Ballmer úgy vélekedett, a cégnek továbbra is előre kell nyomulnia a "digitális életstílus" terén, és ez nem a megfelelő idő a visszavonulásra.

Hasít az Xbox 360

Ballmer után Robbie Bach következett a színpadon, aki az Xbox 360 által elért eredményeket métatta. A Microsoft új konzoljából eddigi története során már 28 millió példányt adtak el, az Xbox Live online közösségnek 17 millió tagja van, akik az Xbox 360 megjelenése óta több mint 1 milliárd dollárt költöttek letölthető játékdemókra, videókra, zenékre, tévésorozatokra. Bach büszkén bejelentette, hogy a Halo részeiből már több mint 25 millió fogyott és az idén két új résszel bővül a sorozat, a Halo Warsszal, valamint a Halo 3: ODST-vel (korábbi nevén Halo 3: Recon).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.