:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 6. 11:25

Csak két tányérja van a Seagate új, 1 terabájtos merevlemezének

Eddigi legnagyobb adatsűrűségű merevlemezét mutatta be a Seagate, a Barracuda 7200.12 mindössze két 3,5 tányér segítségével ér el 1 terabájtos kapacitást, ami négyzethüvelykenként 329 gigabit tárolását jelenti. A cég korábbi rekordere, a Barracuda 7200.11 másfélszer nagyobb kapacitású volt, de négy tányért tartalmazott.

[HWSW] Eddigi legnagyobb adatsűrűségű merevlemezét mutatta be a Seagate, a Barracuda 7200.12 mindössze két 3,5" tányér segítségével ér el 1 terabájtos kapacitást, ami négyzethüvelykenként 329 gigabit tárolását jelenti. A cég korábbi rekordere, a Barracuda 7200.11 másfélszer nagyobb kapacitású volt, de négy tányért tartalmazott.

A Barracuda 7200.12 természetesen már Serial ATA II felületű, amelynek elméleti maximális adatáteresztő képessége másodpercenként 3 gigabit -- a meghajtó 160 megabájtot tud másodpercenként folyamatosan olvasni. A Barracuda 7200.12 három változatban készül, 1 terabájtos, 750 gigabájtos és 500 gigabájtos kivitelben, a gyorsítótár mérete kiviteltől függően 16 vagy 32 megabájt lehet. A Seagate tervei szerint még az idén piacra dob egy négytányéros változatot is a 7200.12-ből, amely 2 terabájt kapacitású lesz.

A hatalmas adatsűrűséget természetesen merőleges adatrögzítéssel érte el a Seagate. Ez az eljárás lehetővé teszi a korábbinál sokkal nagyobb kapacitású merevlemezes meghajtók gyártását. Ahogy a gyártók növelik az adatsűrűséget, az adatbiteket tároló mágneses részecskék egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ez ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok megváltoznak vagy törlődnek.

A merőleges adatrögzítés egy igen egyszerű ötleten alapul: az adatbitek "merőleges elrendezése" esetén azonban azok mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén pedig akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség. A gyártók szerint ezzel a módszerrel akár 500 gigabites adatsűrűség is elérhető négyzethüvelykenként, ami azt jelenti, hogy egy asztali gépekbe szánt 3,5 hüvelykes meghajtó kapacitása akár 3 terabájt is lehet.

A nagyobb adatsűrűség nem csak nagyobb kapacitást, hanem alacsonyabb árat is jelent: egy kevesebb tányért tartalmazó meghajtó kevesebb alkatrészből áll, ezért előállítása olcsóbb és a selejthányad, illetve a meghibásodás valószínűsége is kisebb. Az új merevlemezek árát a Seagate nem közölte, de az 500 gigabájtos változat amerikai webshopokban mindössze 60 dollár (~12 ezer forint) körüli áron kapható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.