:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 5. 11:34

Kipróbálható a Norton 360 legújabb verziója

Az év végén a Symantec kiadta az otthoni felhasználóknak szánt Norton 360 legújabb, 3.0 verziójának nyilvános bétaváltozatát. Az integrált biztonsági csomag a Norton Antivirus és Norton Internet Security 2009-es változatára épül, ennek megfelelően a korábbiaknál gyorsabb, hamarabb települ és kevesebb erőforrással és beéri -- ezt ígéri legalábbis a gyártó.

[HWSW] Az év végén a Symantec kiadta az otthoni felhasználóknak szánt Norton 360 legújabb, 3.0 verziójának nyilvános bétaváltozatát. Az integrált biztonsági csomag a Norton Antivirus és Norton Internet Security 2009-es változatára épül, ennek megfelelően a korábbiaknál gyorsabb, hamarabb települ és kevesebb erőforrással és beéri -- ezt ígéri legalábbis a gyártó.

Korábban a Norton 360 és a Norton Internet Security eltérő kódbázisra épültek, a Norton 3.0 azonban ugyanarra a kódra épül mint a Norton Internet Security 2009, ennek köszönhetően a 360-ban számos olyan újdonság megjelent, ami a Norton Internet Security legújabb változatában mutatkozott be. Az egyik ilyen a Norton Insight, amely -- vitatható módon -- vírusellenőrzésnél átugorja azokat az állományokat, amelyeket biztonságosnak vél. A másik a "pulse update", amely azt jelenti, hogy a frissítések szinte percenként érkeznek.

Az új Norton 360-ban már benne van a Safe Web is, amely egy közösségi szolgáltatásként próbálja minősíteni a meglátogatott weboldalakat és a keresőkben felbukkanó találatokat annak érdekében, hogy a felhasználó elkerülhesse a potenciálisan veszélyes webhelyeket. A Safe Web az internetes áruházakat, sőt, az aukciós oldalak vevőit, eladóit is minősítheti.

A biztonsági mentéseket készítő komponens is jelentős fejlesztésen esett át, már támogatja a pendrive-okat és más hordozható adattárolókat is. Fontos újdonság, hogy a Norton 360-nal elkészített mentéseket már olyan számítógépre is vissza lehet állítani, amelyen nem fut a Norton 360. Az online mentések visszaállítása is egyszerűbbé vált, a Norton 360 3.0-ban minden backupot egy-egy meghajtóként lát a felhasználó. A mentésekkel kapcsolatos beállítások is egy áttekinthetőbb panelre kerültek.

A Norton 360 korábbi változatait sok kritika érte a felhasználók és a média részéről, hogy a tevékenysége teljesen észrevétlen, egyben láthatatlan is. Az új verzióban már nyomon követhető, pontosan mit is csinál a program, akár időszakos jelentések formájában is. A szoftverrel finomhangolhatók a PC beállításai is, az új verzió például már lehetővé teszi a felhasználók számára hogy áttekintsék és módosítsák az automatikusan elinduló szoftverek listáját, sőt, akár késleltetni is lehet a nem kulcsfontosságúakat, így elkerülhető a gépindításnál szokásos "tumultus".

A Norton 360-at kimondottan az olyan otthoni felhasználóknak fejleszti a Symantec, akik viszonylag keveset értenek a hálózatbiztosághoz, nem tudnak, nem akarnak a beállításokkal vesződni. A program persze nem nélkülözi a beállíthatóságot, ráadásul biztonsági mentést is képes készíteni, ezért népszerű a "haladó" felhasználók körében is. A Norton 360 3.0 bétaverziója elérhető a Symantec weboldalán, a végleges változatot az első negyedévre ígéri a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 09:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.