:

Szerző: Koi Tamás

2008. december 10. 10:46

Jóval tartósabb akkumulátorok kerülnek jövőre a HP egyes noteszgépeibe

[News.com/HWSW] A jövő év elejétől új, környezetbarát akkumulátorokat csomagolhatnak a HP egyes noteszgépei mellé. A vállalat egy, a nagyobb akkumulátorgyártók mellett eltörpülő amerikai céggel, a Boston Powerrel fogott össze három évvel ezelőtt azért, hogy a lítiumion technológiában rejlő lehetőségeket a végletekig kiaknázhassák.

[News.com/HWSW] A jövő év elejétől új, környezetbarát akkumulátorokat csomagolhatnak a HP egyes noteszgépei mellé. A vállalat egy, a nagyobb akkumulátorgyártók mellett eltörpülő amerikai céggel, a Boston Powerrel fogott össze három évvel ezelőtt azért, hogy a lítiumion technológiában rejlő lehetőségeket a végletekig kiaknázhassák.

A Sonata nevű áramforrások a jelenleg kapható akkumulátorok egyik legnagyobb, technológiából eredő hátrányát igyekeznek kiküszöbölni: egy lítiumion-cella a fáradási hatásból adódóan az első használattól kezdve fokozatosan veszít az eredeti kapacitásából, azaz az akkumulátor egyre rövidebb ideig képes áram alatt tartani a noteszgépet, vagy más kézi eszközt (például mobiltelefont, MP3-lejátszót).

Töltési ciklusok
X tengely: az akkumulátor életkora (év) -- Y tengely: átlagos kapacitás (százalék)
Forrás: Lenovo

Ez a kapacitásvesztés függ a használati körülményektől is, de az akkumulátor öregedésével akkor is elkerülhetetlen jelenség, ha az eltelt idő alatt minimális kisütési/töltési ciklust élt meg az áramforrás. Egyes becslések szerint egy lítiumion-cella nagyjából 150 ilyen ciklus után kezd érezhetően fáradni -- a Lenovo szerint egy noteszgép akkumulátora a gép első születésnapján már csak az eredeti kapacitás átlagosan 70 százalékára tölthető fel. Végül az elfáradt akkumulátort idővel kénytelen kicserélni a tulajdonos, ha továbbra is rendszeresen kívánja akkumulátorról használni a gépet, ez pedig időről időre jelentős kiadást jelent, emellett a kidobott áramforrások -- ha nem szakszerűen ártalmatlanítják őket -- környezetkárosító hatása sem elhanyagolható.

A Boston Power szerint ezeken a problémákon enyhít jelentős mértékben a Sonata, mely akár ezer ciklust is átvészel jelentősebb kapacitásveszteség nélkül, így három év elteltével is megőrzi eredeti kapacitásának mintegy 80 százalékát. Az újfajta cellák -- melyek technológiai hátteréről egyelőre semmi konkrétumot nem tudni -- ráadásul gyorsabban is tölthetők, emellett a környezetterhelésük is kisebb, mivel a gyártásukhoz sem nehézfémet sem műanyagot nem használnak fel. A számítógépgyártók számára előny, hogy az új típusú akkumulátorok használata nem igényli a tápáramkör újratervezését, a technológia bevezetése ezért semmilyen járulékos költséget nem hoz.

A nagy számítógépgyártók közül a HP alkalmazza elsőként az újfajta áramforrásokat, így vélhetően már a jövő év elejétől a boltokba kerülhetnek olyan noteszgéptípusok, melyek a Sonata akkumulátorral üzemelnek. A tartósabb áramforrásokért természetesen némi felárat kér a gyártó; a HP illetékese szerint egy ilyen akkumulátor nagyjából 20-30 dollárral lesz drágább a hagyományos típusoknál, viszont a legtöbb áramforrással ellentétben három év jótállással kerül forgalomba.

A Boston Power kutatásai szerint a Sonata ára hamar megtérül, hiszen a legtöbb noteszgéptulajdonos a használattól függően három év alatt akár többször is újra cseréli a gép akkumulátorát, márpedig minden egyes ilyen csere átlagosan 150 dollárba kerül. A cég akkumulátortechnológiája iránt a HP-n kívül éppen ezért más számítógépgyártók is érdeklődnek, de elképzelhető, hogy a jövőben más hordozható eszközökben, vagy akár hibrid autókban is megjelennek a Sonata leszármazottai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.