:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 10. 10:00

Elkészült az Intel 32 nanométeres chipgyártási technológiája

Elkészült 32 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási technológiájával az Intel, amelyet a tervek szerint 2009 végén vet majd be tömegtermelésben. A következő években is folytatódni fog tehát az a fejlesztési ciklus, amelynek keretében az Intel a páros években új architektúrával, a páratlan években pedig új gyártástechnológiával áll elő.

[HWSW] Elkészült 32 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási technológiájával az Intel, amelyet a tervek szerint 2009 végén vet majd be tömegtermelésben. A következő években is folytatódni fog tehát az a fejlesztési ciklus, amelynek keretében az Intel a páros években új architektúrával, a páratlan években pedig új gyártástechnológiával áll elő.

Tovább a megkezdett úton

A vállalat belső terminológiájában csak P1268-két emlegedett, 32 nanométeres csíkszélességű eljárás technikai részleteit a jövő héten San Franciscóban zajló International Electron Devices Meeting (IEDM) rendezvényen hozza nyilvánosságra a cég. A most kiadott, műszaki részleteket kevéssé tárgyaló közlemény szerint a 32 nanométeres gyártástechnológia a 45 nanométeres eljárással megkezdett út egyenes folytatásának tekinthető. A P1268-nak nevezett eljárás az előző generációnál bevezetett újdonságokat viszi tovább finomított formában.

A 45 nanométeres technológia (P1266) legfontosabb áttöréseként a tranzisztorok szilícium-dioxid szigetelőrétegét egy magas K együtthatójú dielektrikummal helyettesítették az Intel mérnökei, míg a kapuelektródát polikristályos szilícium (poliszilícium) helyett fémből állították elő, más anyagból az n-csatornás (NMOS) és más anyagból a p-csatornás (PMOS) tranzisztorok esetében. A poliszilícium kapuelektróda lecserélésére a magas K állandójú anyagokkal való összeférhetetlenség miatt vált szükségessé, az új elektróda alapja a hafnium.

Az Intel által tömegtermelésben használt 65 nanométeres technológia esetében a tranzisztorok szilícium-dioxid szigetelőrétege rendkívül vékony, csupán öt atomi réteg vastagságú volt. A 45 nanométeres gyártástechnológiába kutatásakor vastagabb szigetelőréteget sikerült kifejleszteni egy hafnium-alapú anyagból, amelynek a szilícium-dioxidénál magasabb a K együtthatója. A K együttható egy anyag relatív permittivitását, vagy másképp dielektromos állandóját mutatja meg, amely az elektromos térben bekövetkezõ polarizáció (töltésszétválás) mértéke.

Azokat az anyagokat nevezik nagy K együtthatójúnak, amelyek a szilícium-dioxidnál magasabb, azaz 3,9-nél több a k-együtthatója. A dielektrikumok esetében kezdetben a minél alacsonyabb k-együttható elérése volt a cél, vagyis hogy minél jobb szigetelőket találjanak, ahogyan a kisebb geometriájú gyártástechnológiák bevezetésével vékonyodott a kapuszigetelő réteg. A struktúrák vékonyodásával fellépő szivárgási áram azonban egy miniatürizációs szint után elviselhetetlenné vált, ezért az Intel áttért a kevésbé jó szigetelőanyagokra, amelyeket nagyobb vastagságban alkalmaz, amivel megőrizhető a tranzisztor teljesítménye, miközben a kapuszivárgási áram nagy részét el lehet fojtani.

A 32 nanométeres csíkszélességű eljárásban a magas K együtthatójú dielektrikum és a fém kapuelektróda második generációját vezeti be az Intel, bár a pontos műszaki részleteket egyelőre homály fedi. Azt azonban nyilvánosságra hozta a cég, hogy továbbra is 193 nanométeres levilágítókat használ majd, azonban a "kritikus rétegek" esetében immerziós technológiát vet be -- ilyenkor a szilíciumlemezen egy folyadékréteg -- jelenleg nagy tisztaságú víz -- segít a fénysugár fókuszálásában és a minták rajzolásában.

Új tranzisztor?

A vállalat már 2006-ban bejelentette, hogy a 32 nanométeres technológiával párhuzamosan egy teljesen újszerű, háromkapus (tri-gate) tranzisztort is bevezet. A háromkapus tranzisztor alkotóelemei nem rétegszerűen helyezkednek el, hanem háromdimenziós struktúrát alkotnak: a forrás (source) és a nyelő (drain) a szubsztrátból kiemelkedő vezetéken kap helyet, amelyet azonban három oldalán érintve (tri-gate) satuszerűen fog közre a kapuelektróda (gate). A vállalat mérnökei úgy vélik, ez a struktúra a jelenlegi gyártástechnológiával is előállítható, ugynakkor a hasonló kapuhosszúságú planáris tranzisztorokénál sokkal nagyobb teljesítményt nyújt.

Az Intel most kiadott közleménye nem tér ki a háromkapus tranzisztorra, azt azonban kiemeli, hogy a most bejelentett 32 nanométeres eljárás eredményezi a legnagyobb teljesítményű és legkisebb tranzisztorokat az eddig dokumentált hasonló megoldások közül. Az Intel állítása szerint a 32 nanométers technológiával 15 nanométerre szorítható le a tranzisztorok kapuhossza. Mark Bohr, az Intel gyártástechnológiai fejlesztésekért felelős vezetője elmondta, a 32 nanométeres eljárással létrehozott áramkörök csupán az optikai zsugorításnak köszönhetően 50 százalékkal kisebb területet igényelnek majd mint a 45 nanométeres chipek.

Már a 22 nanométeres eljáráson dolgoznak

A vállalat eközben már gőzerővel dolgozik a 22 nanométeres eljáráson, amelyet 2011 körül láthatunk először tömegtermelésben. Egyelőre úgy tűnik, az extrém ultraibolya litográfia akkor sem lesz eléggé érett ahhoz, hogy tömegtermelésben bevessék, ezért az Intel alighanem immerziós litográfiát alkalmaz majd "double pattering" technikával, ami azt jelenti, hogy ami azt jelenti, hogy lényegében kétszer világítják le ugyanazt a mintát, egymást kiegészítő maszkokkal (az Intel jelenleg használt 45 nanométeres eljárásán is beveti ezt a trükköt). Az eljárás hátránya, hogy a gyártásban ez a lépés a korábbinál több időt igényel, vagyis a gyártósor kapacitása csökken, cserébe viszont a korábban milliárd dolláros nagyságrendű befektetéssel megvásárolt levilágítók továbbra is használatban maradhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.