:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 4. 13:27

Lassul a növekedés az okostelefonok piacán, előretört az Apple

Az iPhone 3G globális rajtja és a BlackBerryk mindent elsöprő népszerűsége ellenére csökkent a növekedés az okostelefonok piacán a harmadik negyedévben -- derül ki a Gartner által közzétett adatokból. Az eladások 2007 harmadik negyedévéhez képest mindössze 11,5 százalékkal nőttek, így 36,5 millió darabot tettek ki.

[HWSW] Az iPhone 3G globális rajtja és a BlackBerryk mindent elsöprő népszerűsége ellenére csökkent a növekedés az okostelefonok piacán a harmadik negyedévben -- derül ki a Gartner által közzétett adatokból. Az eladások 2007 harmadik negyedévéhez képest mindössze 11,5 százalékkal nőttek, így 36,5 millió darabot tettek ki.

Továbbra is élen a bizonytalankodó Nokia

Az okostelefon-piac ura a Nokia, a finn cég 42,4 százalékos részesedéssel rendelkezett a harmadik negyedévben, azonban az eladásai 3 százalékkal csökkentek. A vállalat korábban szinte egyeduralkodó volt az okostelefon-piacon, azonban az utóbbi időben számos potens versenytársat kapott. A Gartner szerint a cég kínálatából nagyon hiányoznak az érintőkijelzős modellek -- ezzel a Nokia is tisztában van, a két utóbbi "nagy dobása", az 5800 és az N79 is érintőképernyős.


A BlackBerryk forgalma éves szinten 81,7 százalékkal 15,9 millió darabra növekedett, a kimondottan e-mailezésre kifejlesztett eszközök ma már nem csak a vállalatok, hanem a fogyasztók körében is népszerűek. A Gartner szerint az érintőkijelzős Storm tovább erősítheti a cég renoméját, bár az első tesztek nem épp hízelgőek a készülékre nézve. Az Apple 12,9 százalékos részesedést ért el az okostelefon-piacon a harmadik negyedévben, a vállalat 4,7 millió készüléket adott el, ami közel négyszerese a bázisnak, ami annak köszönhető, hogy az iPhone 3G elődjénél jóval több piacon jelent meg.

A gyártók rangsorában a negyedik helyet a tajvani HTC szerezte meg, a cég 1,6 millió készüléket adott el, ami 4,5 százalékos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég. A HTC azonban ennél jóval több telefont szállított le ebben az időszkban, azonban a Gartner metodológiai okokból csak a saját név alatt piacra került telefonokat számítja a HTC eladásai közé, a más néven, például a szolgáltatók égisze alatt eladott készülékeket nem.

Nehéz idők járnak a Windowsra

Ami az okostelefonokon futó operációs rendszerek részesedését illeti, még a Symbian vezet 49,8 százalékos részesedéssel -- ez az első alkalom, hogy a Symbian a piac felénél kisebb szeletet szerezte meg. Ez a Nokia visszaesése mellett annak is köszönhető, hogy a Symbian főleg a japán gyártók körében népszerű, a japán mobilpiac pedig látványosan zuhant az utóbbi időben. A Gartner szerint a Symbian a jövőben is teret veszít majd, de a vezető pozícióját egyelőre nem fenyegetik a többiek.

A második legnépszerűbb operációs rendszer a BlackBerry OS (15,9%), a harmadik pedig az Apple Mac OS X (12,9%), amely megelőzte a visszaeső Windows Mobile-t (11,1%). Az elemzőcég szerint rövid távon várható, hogy a Google-féle Android és a nyílt forrásúvá tett Symbian további csapásokat mérnek a Windows Mobile-ra. Sokan nagy reményeket fűztek a Linux elterjedéséhez a mobilpiacon, a Gartner adatai azonban nem sok jóval kecsegtetnek, a Linuxra épülő készülékek eladásai ugyanis 9,1 százalékkal estek éves szinten, piaci részesedésük alig több mint 7 százalék volt.

Csak drága adatcsomagokkal együtt kedvezményes

Roberta Cozza, a Gartner elemzője szerint a gazdasági körülmények rosszabbra fordulása egyértelműen rányomja a bélyegét a felső kategóriás mobil eszközök értékesítési adataira. Noha a szolgáltatók kínálatában egyre több okostelefont lehet megvásárolni kedvezményes csomagokban, a legtöbb készüléket csak két éves hűségszerződéssel és az átlagemberek zsebéhez mérten drága adatforgalmi tarifákkal együtt lehet ilyen konstrukcióban megvenni. A Gartner szerint a termékkategória továbbra is nőni fog, azonban csak a korábbinál lassabb mértékben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.