Szerző: Bányai György

2008. november 28. 12:04

Kipróbáltuk: iriver SPINN médialejátszó

Kipróbáltuk az iriver SPINN médialejátszót, mely több szempontból sem nevezhető hétköznapinak. A SPINN mindent tud, burkolata nemes anyagokból építkezik, akkumulátora is sokáig bírja, de drága is egyben.

[HWSW] Kipróbáltuk az iriver SPINN médialejátszót, mely több szempontból sem nevezhető hétköznapinak. A SPINN mindent tud, burkolata nemes anyagokból építkezik, akkumulátora is sokáig bírja, de drága is egyben.

Elegancia és különleges részletek

Az iriver már nyolc éve ontja zenelejátszóit. Ez a nyolc év e termékszegmensben egy örökkévalóság, szolgáltatáskínálat és tárterület oldaláról már-már összehasonlíthatatlanok a kezdeti és a mai modellek. Az iriver 2001 októberéig, -- amikor az Apple bejelentette az első iPodot -- az MP3-lejátszók piacának legnagyobb szállítója volt, igaz a versenytársak is jóval kevesebben voltak. Az elegánsan szögletes SPINN az iriver legfrissebb terméke, amely már ránézésre is a lehető legmesszebb repül a gyártó első, CD-lemezes MP3 lejátszójától, a gömbölyded iFP-100-tól.

A 8 gigabájtos SPINN nem hétköznapi készülék, ámulatba ejtő formaterve sarkos és szögletes. E formatervhez remekül igazodik a 3,3 hüvelykes kijelzőn megjelenő, elegáns kinézetű menürendszer is. A kijelző körül meglepően vékony a keret, ennek ellenére rendkívül merev a készülékház. E merevség a burkolat anyagául választott magnéziumötvözetnek is köszönhető, mely 70 grammos pehelysúlyon tartja a 95x51x11 milliméteres lejátszót.


A burkolaton kívül a kijelző is érdemel pár szót, ugyanis AMOLED (aktív mátrix OLED) rendszerű és 480x272 képpont felbontású. Az OLED előnye az LCD-kijelzőkkel szemben, hogy nem igényel háttérvilágítást, ezért jóval vékonyabb és kevesebbet fogyaszt, emellett színei is teltebbek, fényereje és kontrasztja is egy nagyságrenddel jobb, emellett még éles szögből is kiválóan látszik. Az AMOLED az OLED technológia leszármazottja, amely az aktív mátrixos megvalósításnak köszönhetően még az OLED-nél is kevesebbet fogyaszt.

Az AMOLED lényegében az OLED és TFT technológia egyfajta ötvözete, ahol -- a passzív OLED kijelzőkkel ellentétben -- nem képpont-soronként, hanem az aktív mátrixon keresztül minden pixelhez külön-külön jut el az áram, ami jóval gyorsabb reakcióidőt és alacsonyabb fogyasztást is eredményez, emellett a színekre és a kontrasztra is kedvező hatással van. Sajnos hátránya is van az AMOLED panelnek, mindössze 262 ezer szín megjelenítésére képes, filmlejátszásnál vagy képnézegetésnél csíkozódhatnak a finom színátmenetek.

A megjelenítő érintésérzékeny, ezért a burkolaton alig találunk billentyűket. A SPINN különleges, elsőre valamiféle zsanérnak látszó tekerőgombot kapott, mely benyomható is, így lefedi a jobbra-balra nyilakat, illetve az "enter" gombot. Az "exit", vagyis a kilépés funkciót egy parányi gomb adja, ez a burkolat oldalán található, melyet a kijelző egy mindig látható felirattal is jelez -- véleményünk szerint stílusosabb lett volna, ha a tekerőgomb nem csak benyomható, hanem kihúzható is. A ház a fentieken kívül a hangerőért felelős gombpárost, a bekapcsológombot, valamint egy reset gombot tartalmaz, utóbbira fagyások esetén lehet (volt is) szükség, hiszen a bépített lítiumion akkumulátor nem cserélhető, így nem áramtalaníthatunk úgy, hogy kiveszük azt.


A menüben böngészés során a SPINN sajnos nem követi azonnal az utasításainkat, kicsi késés tapasztalható, mely érezhetően ront a használati komforton. A tekerő tekergetése közben lomhán mozdulnak az ikonok. Még szerencse, hogy a SPINN a használat nagy részében nem igényel felhasználói beavatkozást, hiszen a kívánt funkció kiválasztása után vagy nézzük vagy hallgatjuk a terméket. A menü átnyálazása alapján azt gondolhatnánk, hogy a készülék tud magyarul, de ez a tesztkészülék esetében nem volt igaz: bár kiválasztható a magyar nyelv, mégis maradnak az angol menüpontok. A SPINN-t a gyártó weboldaláról letölthető firmware frissítéssekkel szerencsére lehet javítani.

Hang- és képminőség

A SPINN zenelejátszója MP3, WMA, OGG, APE és FLAC állományokat képes megszólaltatni, videókat akkor játszik le, ha azok MPEG4, WMV, vagy DivX/XviD fájlok. A gyártó nem véletlenül mellékel egy konvertáló szoftvert a lejátszó mellé, mert teljesen szaggatásmentes eredményt az ezzel átdolgozott állományok lejátszása esetén kaphatunk. Volt pár olyan DivX-állomány, mely komoly fejtörést okozott a hardvernek, bár csúszni, lassulni nem hagyta a filmeket, pár képkockát azért eldobott belőlük. A konverterprogram használata viszont komoly időveszteséget jelent, egy másfél órás mozin egy erős számítógépen is legalább háromnegyed órát dolgozik, miközben a 700 megabájtos állományt közepes tömörítés kiválasztása esetén a felére nyomja össze.


Zenét hallgatni a SPINN segítségével nagyszerű lehet, de ehhez két dolognak kell megvalósulnia. Előszöris a mellékelt fülhallgatót dobjuk ki, vagy adjuk ellenségünknek, mert bár a fülbe finoman beleillik, de hangminősége borzalmas. Nem értjük a gyártót, hogy a SPINN magas ára mellett miért spórolt ezen a kiegészítőn. Persze a hangminőség a lejátszón is múlik, ezért a közel 15 éves Sony MDR-A44 fülest hívtuk segítségül, mely jópár lejátszót evett már meg, bizonyítva rátermettségét, és azt, hogy nemhiába kellett 1993-ban 7-8 ezer forintot fizetni érte.

A SPINN a Sony fülessel életre kelt, hangját mérsékelt basszus, kiegyenlített közép és visszafogott magastartomány jellemzi. Ha mélyből többet szeretnénk hallani, vagy az alaphangszín nem lenne kedvünkre, a beépített hangszínszabályzóval belenyúlhatunk a hangképbe, előre programozott beállítások mellett egyedi hangzást is kialakíthatunk. Az SRS-WOW térhangzás menüpont beállításai tovább színesíthetnek, bár az itt található öt menüpontból a basszust érintőn kívül egyik sem tesz igazán jót a zenének.

Kellemes meglepetés volt a SPINN FM-rádiója, mely kiváló vétellel örvendeztetett meg bennünket. A csatornák eltárolhatók és felvétel is készíthető a műsorról, három különböző minőségben. Ezek az MP3 állományok 192, 128, vagy 64 kbit/s tömörítésűek lehetnek, és a leggyengébb, egyben legkevesebb helyet is foglaló változat is igen jó hangminőségű.

Feltétlenül meg kell jegyeznünk, hogy a SPINN nem fogy ki a szuszból. Bár sok lejátszó vigyáz a hallásunkra, a SPINN ezt inkább ránk bízza és ha azt akarjuk, nagyon hangosan is tud szólni. A lejátszó a legmagasabb hangerő esetén sem torzít, a basszus szálkás izomból jön, bár ehhez tényleg szükség van a jó fülesre is, a mellékelt változat már háromnegyed hangerőnél elvérzett.


Egyéb hasznos lehetőségek

A lejátszó támogatja a Bluetooth adatátvitelt, vezeték nélküli headsetekkel is párosítható, ezen kívül alkalmas szövegmegjelenítésre és Flash-alkalmazások futtatására is, ezeket egyszerűen csak be kell másolni a megfelelő könyvtárba. Utóbbiakból olyanok is a kijelzőre kerülhetnek, melyek egeres felhasználói beavatkozást igényelnek, hiszen a kijelző érintésérzékeny, ezért a lejátszón akár minijátékok is futtathatók. A szövegolvasás során három különböző betűméret választható és a gördítés módja is beállítható, hogy az laponként, vagy soronként történjen. A lapozást a lejátszó három sebességen végzi, így azt az olvasási sebességünkhöz állíthatjuk. A SPINN sajnos kettévágja a szavakat és természetesen nem helyesen, jobban örültünk volna, ha új sort kezdenek azok a szavak, amik nem férnek ki.

Felvételt készíteni a beépített mikrofon segítségével is lehet, ám ekkor a SPINN alacsonyabb bitrátákból kínál fel hármat. A szöveges felvételek 128, 64, vagy 32 kbit/s kódolás után jutnak a tárhelyre, legutóbbit kiválasztva is érthető a felvétel, ami a 8 gigabájtos memória tetemes mérete miatt akár 562 óra hosszat is tarthat. A mikrofon amúgy termel zajt, nem kell vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy akár zavarónak is értékelhessük. A SPINN beszédidőzítést is kínál, ha ez aktív, megáll a felvétel, ha épp csend van. Hasznos lehetőség, és nagyon jól működik, nem marad le a felvételindításhoz szükséges szó első magánhangzója sem.


A SPINN fotóink nézegetésére is használható, bár a megtekinteni kívánt fénykép kiválasztása rengeteg időt rabolhat, mert a előnézeti képek előállítása nagyon lassan megy végbe, főleg, ha azok nagyfelbontásúak. A funkció ettől még hasznos, csak azokat a képeket, melyeket magunkal akarunk vinni, érdemes előbb lekicsinyíteni. A 262 ezer szín adta szűkös színmélység fényképnézegetés során is sávozódást adhat a homogén, ám színátmeneteket tartalmazó képterületeken.

A lejátszóra tartalmat tölteni pofonegyszerű, csak csatlakoztatnunk kell az USB-kábelt a számítógépünkhöz, majd a megfelelő könyvtárakba másolhatjuk az állományokat. Sajnos a kábel SPINN-oldali csatlakozója speciális, ezért erre nagyon kell vigyázni. A csatlakozó megszólalásig hasonlít az újabb Samsung fényképezőkéhez, de a Samsung-kábelekkel csak tölteni tudjuk az SPINN-t, adatokat másolni nem alkalmas. Az akku a gyártó állítása szerint 5 órányi filmnézésre elegendő energiát tárol, zenehallgatás esetén pedig 25 órát ígért az iriver. Ezek az adatok valósnak tűnnek, a többórás tesztidőszak alatt az akkumulátorjelző egyáltalán nem mozdult ki a teljesen feltöltött helyzetből.

A SPINN sajnos drága

Az iriver SPINN-t megítélni nem a legegyszerűbb feladat, hiszen az értékelést nagyon sokoldalú termékkel kapcsolatban kell meghoznunk, úgy, hogy közben a magas árat és az ezért nyújtottakat, valamint a kidolgozottság minőségét is figyelembe kell vennünk. Ha a gyári fülest eldobjuk, tisztességes médialejátszót kapunk az 59900 forintos, prémiumkategóriás árért. A hangzás egy jó fülessel elsőrangú, a konvertált filmek gyönyörűek, az AMOLED kijelzőn kívül pedig egyetlen panel sem szállít a SPINN-nél látható sötét feketét.

A SPINN nagyszerű termék, bár ennyiért egy webböngészőt is el tudtunk volna benne képzelni egy Wi-Fi csatolóval karöltve, melyet a kijelző ki is szolgált volna. Ha van elég pénz a kasszában, el lehet gondolkodni rajta, de nem az átlagzsebekhez mért áron kapjuk a Bang&Olufsent idéző formatervet és a kiváló belső értékeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról