Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 26. 09:31

Megjelent a Fedora 10

Megjelent és letölthető a Fedora közösségi Linux-disztribúció legfrissebb, 10-es változata, amelyben az asztali gépek felhasználói és a szerverek üzemeltetői számára is találhatók hasznos újdonságok.

[HWSW] Megjelent és letölthető a Fedora közösségi Linux-disztribúció legfrissebb, 10-es változata, amelyben az asztali gépek felhasználói és a szerverek üzemeltetői számára is találhatók hasznos újdonságok.

Fejlesztések a desktopon

Desktop-oldalon a fontosabb újdonságok közé tartozik az OpenOffice.org 3.0 és a Firefox 3 megjelenése a disztribúcióban. Az új Fedorába is bekerült az Ubuntu 8.10-ből ismerős felület a hálózati kapcsolatok kiválasztására, ahol a felhasználók egy panelen láthatják az elérhető Wi-Fi és 3G hálózatokat és innen csatlakozhatnak is hozzájuk. A NetworkManager segítségével a Fedora 10 képes megosztani a hálózati kapcsolatát másokkal.

Frissült a PulseAudio is, amelynek segítségével nem csak az összes alkalmazás hangereje külön állítható, hanem tetszőleges szoftver hangját a hálózaton keresztül más gépekre is elküldhetjük stream formájában. Ez már a Fedora 8-nak is része volt, a Fedora 10-be került változat azonban a fejlesztők szerint sokkal stabilabb, megbízhatóbb mint a korábbiak.

Fedora 10

A Fedora 10 lényegesebben gyorsabban indul mint az elődei, ez a Plymouth boot eszköznek köszönhető. A felhasználói felület alapértelmezésként a GNOME 2.24, amely számos apró figyelmességgel bővült, például a Nautilus fájlkezelő a modern böngészőkhöz hasonlóan képes füleket (tab) nyitni. A Pidgin azonnali üzenetküldőt az Empathy keretrendszerre épülő Telepathy váltotta, ez pluginek segítségével kapcsolódhat a Microsoft Live Messenger hálózathoz, Jabber/XMPP protokollt használó üzenetküldőkhöz, IRC-szerverekhez, illetve SIP protokollon keresztül hang- és videohívásokra is képes.

A fejlesztők a hardvertámogatáson is sokat dolgoztak, a Fedora 10 a korábbinál jóval több eszközt támogat, és fejlesztettek a nyomtatókezelésen is. A disztribúció figyelemre méltó érdekessége a PackageKit továbbfejlesztése. Ez a komponens lehetővé teszi például egy videofájl megnyitása esetén a szükséges kodekek megkeresését a beállított szoftverkönyvtárakban, majd az automatikus telepítést, így a felhasználónak ezzel egyáltalán nem kell foglalkoznia. A fejlesztők szándékai szerint a PackageKit a későbbiekben automatikusan fogja kezelni a hardvereket is, vagyis új eszköz csatlakoztatása esetén megkeresi, letölti és telepíti a szükséges drivert.

Újdonságok a szervereken

Szerveroldalon említésre méltóak a virtualizációval kapcsolatos fejlesztések, amelyek révén egyszerűbben felügyelhetők a virtuális gépek, illetve az azokat futtató szerverek. Az asztali gépeket is érinti ugyan, de főleg a szervereknél fontos a biztonság, a Fedora 10 ezen a téren a SecToollal erősít, ami egy biztonsági auditálásra és behatolásvédelemre egyaránt alkalmas eszköz.

A Fedora 10 32 és 64 bites x86 processzorokon, PowerPC architektúrán, Itaniumon, illetve SPARC-alapú gépeken fut. A kísérletezni vágyó felhasználók Live CD formájában is letölthetik, erről indítva telepítés nélkül is kipróbálható a rendszer, és ha megtetszik, akkor installálható a merevlemezre. A Live CD akár egy pendrive-ra is másolható, így akár optikai meghajtó nélküli gépen is kipróbálható a Fedora 10. Kedvcsinálónak néhány képernyőkép megtekinthető a Fedora projekt oldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról