Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 18. 15:15

Múlt századi lesz az új szerzői jogi törvény?

Továbbra sem büntetetik az audiovizuális tartalmak magáncélú letöltését és továbbra is magasak maradnak az adathordozókra kivetett jogdíjak -- döntött az országgyűlés a készülőben lévő új szerzői jogi törvényhez benyújtott módosító indítványokról. Pettkó András (MDF), az informatika ügyét leginkább szívén viselő parlamenti képviselő szerint az új törvény nem veszi figyelembe, hogy már átléptünk a XXI. századba, amennyiben elfogadásra kerül, újabb évekre konzerválódhat a mostani helyzet.

[HWSW] Továbbra sem büntetetik az audiovizuális tartalmak magáncélú letöltését és továbbra is magasak maradnak az adathordozókra kivetett jogdíjak -- döntött az országgyűlés a készülőben lévő új szerzői jogi törvényhez benyújtott módosító indítványokról. Pettkó András (MDF), az informatika ügyét leginkább szívén viselő parlamenti képviselő szerint az új törvény nem veszi figyelembe, hogy már átléptünk a XXI. századba, amennyiben elfogadásra kerül, újabb évekre konzerválódhat a mostani helyzet.

Nem kell félni

Az kormány illetve az igazságügyi tárca által benyújtott szerzői jogi törvénytervezet többek közt tartalmazott olyan passzust is, miszerint "a felhasználó, ha nem az általában elvárható gondossággal jár el a letöltött anyagok jogszerűségének megállapításakor", akkor büntethetővé válik. Ezt a gondolatot az MSZP-s Varga László, Hajdu Attila, illetve az MDF-es Pettkó András teljességgel elfogadhatatlannak tartották, így módosító indítványt nyújtottak be, melyet a parlament a tegnapi ülésén jóvá is hagyott.

Ennek értelmében továbbra sem üldözik majd azokat a letöltőket, akik saját célra töltenek le, másolnak filmeket vagy zenei alkotásokat, akkor sem, ha tisztában vannak azzal, hogy nem jogszerű forrásból származnak. Az MTI közleménye szerint a kriminalizálás elvét kizárólag az SZDSZ-frakció támogatta egységesen. Szerkesztőségünk megkereste a módosítás egyik kezdeményezőjét, Pettkó Andrást, aki a hamarosan végszavazásra kerülő törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy "A jelenlegi és a készülőben lévő szabályozás sem megfelelő, teljesen újra kellene gondolni a szerzői jogok kezelését".

"Az új szövegezés továbbra sem veszi figyelembe, hogy már a XXI. században élünk, a törvény teljességgel XX. századi, miközben a technológiák és a médiafogyasztási szokások megváltoztak" -- mondta Pettkó, majd hozzátette: "Éppen ezért az elfogadott módosítás ellenére is nemmel fogok voksolni a végszavazáson, bár a képviselők többsége minden bizonnyal támogatni fogja majd a törvényt."

Arról a politikus nem nyilatkozott, hogy a megengedő szabályozás helybenhagyása mennyiben rontja a kompromisszumos lehetőségek, a hazai legális online tartalomszolgáltatási piac és a szerzők esélyeit, a legális megoldások elterjedését, az viszont szinte biztos, hogy a következő néhány évben nem fog újra napirendre kerülni a szerzői jog, mint téma, amennyiben tehát véglegesítik a törvényt, az újra bebetonozza a mostani helyzetet legalább a következő kormányzati ciklusig.

Az ASVA sajnálja

Az Audiovizális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) igazgatója sajnálatát fejezte ki a módosítás elfogadásával kapcsolatban. Kálmán András szerint ezzel rossz interpretációba kerül (marad) a jogosulatlan másolatkészítés. "Az új törvénybe illesztett résznek az lett volna a célja csupán, hogy tudatosítsa a fogyasztókban, hogy a jogosulatlan letöltés és másolás az illegális, ugyanakkor büntetőjogi felelősségről szó sem volt. A gyakorlatban nem változott volna semmi, továbbra sem kriminalizálták volna a letöltést, a büntethetőséghez az elutasított törvényrész értelmében is meg kellett volna valósulnia az üzletszerűségnek" -- mondta Kálmán András a HWSW kérdésére válaszolva.

Az ASVA igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani szövegezésben is megvannak a Pettkóék által kifogásolt részek, de az objektív megítélés helyett egy eseti, háromlépcsős, nagyrészt szubjektív módon dől el, hogy egyes letöltések jogsértőek-e vagy sem. Az ASVA továbbá azt is sérelmezte, hogy a hírrel kapcsolatos sajtómegjelenések sorra úgy kommunikálják az esetet, hogy "legális marad a magáncélú letöltés", "kivették a letöltést kriminalizáló passzusokat". Holott büntethetőségről szó sem volt egyik szövegváltozatban sem, csupán a jogsértés megítélésének módja különbözik.

Marad a matrica a CD-ken

A letöltés kriminalizálásának megakadályozása mellett egy másik módosítás is napirenden volt, mégpedig a CD/DVD jogdíjak kérdése. A jelenlegi gyakorlatot megszüntető változtatás a jövőben a jogdíjköteles adathordozókat forgalmazó kereskedők (az adathordozókból származó) bevételeinek maximum 6 százalékát vonta volna el, a mostani darabonkénti fix összeg helyett. Ezt a módosítást alig néhány honatya támogatta csupán, így esélye sem volt, viszont a CD/DVD jogdíjak megállapításának módszerét finomították.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról