:

Szerző: Bizó Dániel

2008. november 7. 17:49

Megtántorodott az NVIDIA az AMD ellencsapásától

Húsz százalékkal esett vissza éves szinten az NVIDIA október 26-val zárult negyedéve, ennek ellenére a vállalat előrelépésként értékelte azt az előzőhöz képest, ugyanis újra nyereséget termelt. A világ legnagyobb árbevételű grafikuschip-tervezője vissza kívánja foglalni az AMD-vel szemben elvesztett piacrészeit.

[HWSW] Húsz százalékkal esett vissza éves szinten az NVIDIA október 26-val zárult negyedéve, ennek ellenére a vállalat előrelépésként értékelte azt az előzőhöz képest, ugyanis újra nyereséget termelt. A világ legnagyobb árbevételű grafikuschip-tervezője vissza kívánja foglalni az AMD-vel szemben elvesztett piacrészeit.

Az NVIDIA háromhavi forgalma 897,7 millió dollárt tett ki, szemben a tavalyi 1,12 milliárddal, miközben a második negyedéves árbevételét sem tudta lényegében felülmúlni a hagyományosan nagyon erős harmadik negyedéves szezonalitás ellenére sem -- a Jon Peddie Research adatai alapján közel 18 százalékkal több grafikus chipet szállítottak le a vállalatok, mint a második negyedévben. Az adózott nyereség 61,7 millió dollárt tett ki, szemben a tavalyi 236 millióval, a rendkívüli kiadásoktól tisztított nyereség 111,4 milló lett volna. Az AMD egyértelműen hatalmas nyomás alá helyezi a vállalatot ATI Radeon grafikus családjával.

Az előző negyedévet az NVIDIA rég nem látott veszteséggel zárta, miután bizonyos GeForce lapkáival kapcsolatos visszahívások és garanciális javítások 196 millió dolláros költsége lehúzta eredményeit, miközben az új AMD ATI Radeon 4000-es generáció megjelenése is megkezdte kifejteni hatását. A második negyedéves 120,9 millió dollár veszteséget követő 61,7 millió dollár nyereség az NVIDIA szerint az előrelépés egyértelmű jele. "Több fronton is jól haladtunk a negyedév alatt" -- fogalmazott Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató. "A teljesítményorientált szegmensünket 55 nanométerre mozgattuk át, és készen állunk az elvesztett részesedés visszaszerzésére".

A Jon Peddie Research adatai alapján az NVIDIA nemcsak árprés alá került a bosszúszomjas AMD részéről, de a piac 18 százalékos bővülése közepette valójában képtelen volt több grafikus chipet értékesíteni a megelőző negyedévhez képest. Ez a stagnálás 3,6 százalékpontjába került, melyből 2,5 pontot az AMD szerzett meg. Miközben rohamosan veszti el forgalmát az asztali videokártyáknál, addig az Intel Centrino 2 megjelenése is rosszul érintette a céget, a platformot ugyanis erőteljesen az Intel integrált magok, és meglepetésre, az AMD ATI Radeonok dominálják -- a két cég büszkén mutogatja közös mobiltermékeiket a játékosok számára.

Bár az NVIDIA továbbra is vezet az AMD előtt, és több mint másfélszer több grafikus chipet értékesített a harmadik negyedévben, előállítási költségei lényegesen magasabbak, ugyanis a GT200 még 55 nanométeren is több mint másfélszer nagyobb területű az RV770-nél, az előállítási költsége ennek megfelelően drámaian magasabb, miközben a teljesítményfölény sokkal moderáltabb -- a csúcskategóriás szegmenst, ahol a GT200 ki tudja futni magát, multi-chip kártyákkal fedi le az AMD. Az NVIDIA problémája egyszerű: az AMD jelenleg sokkal több teljesítményt tud kicsikarni egységnyi szilícium területből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.