:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 14. 10:46

Megjelent, de a hatalmas igény miatt átmenetileg nem elérhető az OpenOffice.org 3.0

Megjelent az OpenOffice.org nyílt forrású, ingyenes irodai programcsomag 3.0 verziója. A hatalmas érdeklődés miatt a letöltőszerverek órák alatt elérhetetlenné váltak, a projekt weboldalán egy elnézést és türelmet kérő szöveg olvasható -- ha az oldal egyáltalán bejön.

[HWSW] Megjelent az OpenOffice.org nyílt forrású, ingyenes irodai programcsomag 3.0 verziója. A hatalmas érdeklődés miatt a letöltőszerverek órák alatt elérhetetlenné váltak, a projekt weboldalán egy elnézést és türelmet kérő szöveg olvasható -- ha az oldal egyáltalán bejön.

Nem szebb, de jobb

Az OpenOffice.org 3.0 a korábbi verziókhoz képest számos újdosággal szolgál. Talán az egyik legfontosabb, hogy köztes konverterek nélkül támogatja a Microsoft Office Open XML (OOXML) állományokat, amelyet az Office 2007-tel együtt vezetett be a Microsoft. Ezzel a képességgel a szervezetek úgy tudnak elszakadni a Microsoft Office-tól, hogy közben biztosíthatják a dokumentumok kompatibilitását mind a szervezeten belül, mind pedig azon kívül. Az OOo 3 támogatja az ODF legújabb, 1.2-es verzióját is, mint ahogy a nemrég ISO-szabvánnyá vált PDF/A-t is. A Writer szövegszerkesztő nem csak menteni tud PDF-be, hanem meg is lehet nyitni benne ezeket az állományokat.

Az első tesztek szerint az OpenOffice.org 3.0 lényegesen gyorsabb lett az elődjénél, a telepítés pár perc alatt végbemegy, és a szoftverek indulása is sebesebb, főleg, ha a gyakran használt komponenseket előtöültő Quickstartert is használja valaki. A Mac-felhasználók is örülhetnek, az OpenOffice.org 3.0 ugyanis már a natív grafikus felületet használha, teljesen illeszkedik az OS X-hez, a futtatáshoz nincs szükség az X11 letöltésére és telepítéséte, mint korábban.

Bár a kezelőfelületet áttervezték és az ikonok is frissültek, első látásra az OpenOffice.org új verziója kissé divatjamúltnak tűnik. Az Office 2003 mellé állítva ez kevéssé feltűnő, de a Microsoft irodai csomagjának 2007-es változatához mérve már szembetűnő a különbség, az OOo 3.0 kinézetét tekintve nem hozza azt a frissességet, "új" érzést, ami elvárható lenne. A felület politikailag korrekten fogalmazva célszerű, hétköznapi szóval pedig szürke, unalmas.

Sok újdonság

Az újdonságok jelentős része azonban nem kozmetikai, a csomag egyes komponenseit természetesen továbbfejlesztették -- a változások hol kisebbek, hol nagyobbak. A Writer szövegszerkesztő például már képes egy dokumentumnak egyszerre több oldalát is megjeleníteni, ha elegendő hely áll rendelkezésre a képernyőn -- az Office 2003-ból ismert szolgáltatást a felhasználók régóta kérték a fejlesztőktől. További fontos fejlesztés ugyanitt, hogy a dokumentumokhoz főzött jegyzeteket már egy oldalsávon láthatjuk, ráadásul a különböző felhasználóktól származóakat színek különböztetik meg -- egyszerű, de nagyszerű fejlesztés.

Az OpenOffice.org 3.0-ban a Calc táblázatkezelő támogatja a munkafüzetek akár egyidejű megosztását, és a különböző felhasználók által bevitt adatok egyesítését, egyúttal megakadályozza egymás munkáinak szimultán felülírását. A Calc újdonságai közé tartozik még egy lineáris megoldóprogram (Solver), amely teljesen integrálódik a táblázatkezelőbe. Az igazán nagy táblázatokkal dolgozó felhasználók annak örülhetnek, hogy már 1024 oszlopa lehet egy táblának, a vizuális finomságokra vevők pedig az új színsémáktól lesznek minden bizonnyal boldogok.

Az Impress prezentációkészítő egy táblázatszerkesztővel gazdagodott, így a felhasználóknak már nem kell kilépnie az alkalmazásból, ha egy táblázatot szeretnének készíteni és beszúrni, megtehetik a programon belül. Vannak olyan dolgok is azonban, amelyek hiányoznak az OOo 3-ból, a programcsomag továbbra sem tartalmaz például az Outlookhoz hasonló levelezőt -- a Mozilla Thunderbird és Lightning ígért integrációjával kapcsolatban nem történtek látható előrelépések.

Hamarosan magyarul is megtanul

Az OpenOffice.org 3.0 a legtöbb platformon elérhető, beleértve a Windows, Linuxot, Mac OS X-et, valamint a Sun Solaris 10-et. A hatalmas érdeklődés miatt azonban az OpenOffice.org szerverei gyakorlatilag elérhetetlenek, a szerencsével elindított letöltések pedig cikkünk készítésekor csigalassúak. A szoftver most még csak angolul, németül, franciául, olaszul, oroszul, valamint néhány további nyelven tud, a magyar változat készítése már zajlik az FSF.hu égisze alatt, de az eredményre még néhány hetet várni kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.