Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 13. 16:47

Egyre többe kerül árammal ellátni az adatközpontokat

Nyugat-Európában a szerverek üzemeltetésére fordított energia tavaly 1,6 milliárd eurót tett ki, ami 13 százalékkal több mint egy évvel korábban -- derül ki az IDC jelentéséből. A gépek fogyasztása összesen 16,3 terawattórát tett ki (ennyiből Nagy-Britannia teljes közvilágítás-hálózatát két évig lehetne működtetni).

[HWSW] Nyugat-Európában a szerverek üzemeltetésére fordított energia tavaly 1,6 milliárd eurót tett ki, ami 13 százalékkal több mint egy évvel korábban -- derül ki az IDC jelentéséből. A gépek fogyasztása összesen 16,3 terawattórát tett ki (ennyiből Nagy-Britannia teljes közvilágítás-hálózatát két évig lehetne működtetni).

Hogy a mostani szerverek és adatközpontok mennyire pazarlóan bánnak az energiával, azt jól mutatja, hogy a datacenterek szintjén a fogyasztás meghaladta a 40 terawattórát, az energiaköltség pedig a 4,4 milliárd eurót. Ennek oka, hogy az adatközpontok és maguk a berendezések sem használják fel hatékonyan az energiát. Nem csak arról van szó, hogy a szerverek és tárolók kapacitásuk töredékén üzemelnek, hanem arról is, hogy az energiaellátási lánc minden elemében jelentős veszteség keletkezik.

Giorgio Nebuloni, az IDC elemzője szerint az energiafogyasztás növekedése a gépek sokasodása mellett annak is köszönhető, hogy az egyre erősebb konfigurációk egyre többet fogyasztanak. Bár a szervergyártók az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektettek a takarékosságra, az ilyen törekvések hatása csak hosszabb távon érezhető. "Érezhető a gépenkénti áramfogyasztás növekedése" -- mondta a HWSW megkeresésére Könyves-Tóth Kristóf, a Proserver kolokációs központ PR-vezetője.

Az IDC szerint az iparág azon törekvései, hogy hatékonyabb berendezéseket építsenek, még nem ellensúlyozza az energiafogyasztás folyamatos növekedését. "A villamosáram drágulása miatt miatt az év elején sok ügyfelünk átalánydíjas áramról mért áramra tértek át, amikor csak a felhasznált teljesítményt kell kifizetni" -- mondta Könyves-Tóth, aki azt is elárulta, a Proservernél egy 1 kilowattnyi szerverfogyasztásra 600 wattnyi hűtési teljesítmény jut.

Már ma is sokszor előfordul, főképp a belépő kategóriás gépek esetében, hogy egy szerver élettartama során nagyobb értékű energiát fogyaszt el, mint amennyi a gép bekerülési költsége volt, ezért az energiahatékonyság szerepe egyre inkább felértékelődik. Az IDC prognózisa szerint 2012-re általános lesz, hogy az új szerverek beszerzésére költött minden eurón felül további 80 centet a meglevő infrastruktúra áramellátására, hűtésére kell majd fordítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról