:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 23. 13:32

A Sunnak mindegy, hogy LAMP, SAMP vagy WAMP

[InfoWorld/HWSW] A portlandi OReilly Open Source Convention (OSCON) rendezvényen a Sun Microsystems bejelentette a Web Stacket , amely egy platformfüggetlen szoftvercsomag webalkalmazások és weboldalak létrehozásához.

[InfoWorld/HWSW] A portlandi O'Reilly Open Source Convention (OSCON) rendezvényen a Sun Microsystems bejelentette a Web Stacket, amely egy platformfüggetlen szoftvercsomag webalkalmazások és weboldalak létrehozásához.

A csomag lényegében a LAMP (Linux, Apache, MySQL, Perl/Python/PHP) felső háromnegyedét tartalmazza, az operációs rendszer pedig Solaris, Linux és Windows egyaránt lehet. "A Sun Web Stack eddig csak egy fejlesztői eszközkészlet volt, mostantól viszont támogatott vállalati megoldás" -- mondta Ken Drachnik, a Sun nyílt forrású közösségi fejlesztésekért felelős marketing-vezetője. A Web Stack az OpenSolaris egyik alprojektjéből nőtte ki magát teljes értékű termékké.

A Web Stack tartalmazza a web- és proxyszervert, adatbáziskezelőt és szkriptnyelveket. A csomag része az Apache 2.2.8, a MySQL 5.1 adatbázis, a lightpdd webszerver, a Tomcat Servlet Engine, valamint a Perl, PHP, Ruby, Ruby on Rails nyelveket és fejlesztői környezeteket, illetve a RubyGems csomagkezelőt. Emellett belekerült a Rubyhoz a Mongrel HTTP-könyvtár és szerver, az fcgi csomag, a RedCloth szövegbeolvasó és a Squid proxy is.

A Sun eleinte csak Solarison támogatja majd a Web Stacket, de ősztől Linuxon, az év végén pedig már Windowson is. A cél az, hogy a többféle operációs rendszeren egységes platformon kínáljanak webalkalmazások és weboldalak számára, így azok könnyen, lényegében minimális változtatások mellett hordozhatóvá válnak. A Web Stack előnye még, hogy azt a Sun egyetlen, verziókontrollált, integrált csomagban kínálja, összetesztelt komponensekkel.

Az OSCON-on a Sun emellett bejelentette, hogy megnyitja a Java System Web Server 7.0, illetve a Sun Java System Web Proxy egyes részeinek forráskódját, amelyet Berkeley Software Distribution (BSD) licenc alatt tesz hozzáférhetővé. Ezzel a Sun lényegében a teljes köztesszoftver-portfolióját nyílt forrásúvá tette. A lépéstől a cég azt várja, a technológiái gyorsabban terjednek, a fejlesztők hamarabb "felkapják" őket, illetve beszállnak a további munkálatokba.

A rendezvényen elhangzott továbbá, hogy a Sun OpenSolaris hamarosan nem csak x86, hanem SPARC rendszerekre is elkészül, vélhetően a novemberi 2008.11 verzió lesz az első, SPARC-kompatibilis változat. A 2008.11 egyébként egy vadonatúj, integrált telepítőt is kap.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.