:

Szerző: Koi Tamás

2008. július 15. 14:31

Minden fronton támadja a Microsoft a konzolpiaci konkurenseket

Egy nappal az Xbox 360 játékkonzol amerikai árcsökkentésének bejelentése után ismét a Microsoftról szólnak hírek a világ legdinamikusabban fejlődő szórakoztatóelektronikai iparágában: a vállalat a Los Angelesben tegnap kezdődött E3 szakkiállítás nyitóelőadásában ismertette az év hátralévő részére vonatkozó terveit, valamint bemutatott néhány olyan fejlesztést, játékdemót, melyet először ezen a rendezvényen láthatott a nagyközönség.

[HWSW] Egy nappal az Xbox 360 játékkonzol amerikai árcsökkentésének bejelentése után ismét a Microsoftról szólnak hírek a világ legdinamikusabban fejlődő szórakoztatóelektronikai iparágában: a vállalat a Los Angelesben tegnap kezdődött E3 szakkiállítás nyitóelőadásában ismertette az év hátralévő részére vonatkozó terveit, valamint bemutatott néhány olyan fejlesztést, játékdemót, melyet először ezen a rendezvényen láthatott a nagyközönség. It's showtime! It's primetime!

Év végén több új, illetve részben egy már meglévőt kiegészítő szolgáltatással bővül az Xbox 360 konzolok online elérhető közösségi és tartalomszolgáltató rendszere, az Xbox LIVE -- jelentették be tegnap az E3 nyitóelőadása során. Igaznak bizonyultak a korábbi pletykák, a Microsoft valóban szerződést kötött a világ legnagyobb online videokölcsönző-szolgáltatásával a Netflixszel, így azok az Xbox LIVE előfizetők, akik egyben a Netflix rendszerére is előfizettek, az év végétől az Xbox 360 játékkonzolon keresztül, online streamként is elérhetik a kölcsönző által szolgáltatott több ezernyi mozifilmet. Az Xbox LIVE Marketplace-nek egyébként már most is van videokölcsönző szolgáltatása, az ezen keresztül elérhető, nagyjából hatezer órányi tartalmat (TV-sorozatokat, mozifilmeket, akár HD-minőségben is) bővítik többszörösére a mostani megállapodás által.

A kiállításon immár hivatalosan is fellebbentették a fátylat az ősszel, illetve év végén induló, online alapokra helyezett showjellegű szolgáltatásáról az Xbox LIVE Primetime-ról is, melyen keresztül az Xbox LIVE előfizetők olyan ismert vetélkedőkben mérhetik össze tudásukat, mint amilyen a nálunk történetesen súlyosat zakózó, a tengerentúlon azonban hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendő 1 a 100 ellen. A Microsoft a licenctulajdonos Endemoltól több játék használati jogát is megvásárolta, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az említett vetélkedőn kívül mely kvízműsorokat fogja még feldolgozni az Xbox LIVE Primetime. A szolgáltatás érdekessége, hogy a vetélkedőkön jól szereplő játékosok -- akárcsak a tévéműsorokban látott társaik -- tudásukért tényleges jutalomban részesülhetnek.

Folytatások szezonja

A Microsoft természetesen a játékok szerelmesei számára is tartogat számos érdekességet az év hátralévő részére, illetve a jövő év elejére. Így az E3-on egyebek mellett demózták a Fable 2-t, a Rock Band 2-t (melyhez számos xbox-exkluzív album és zeneszám érhető majd el a későbbiekben), a november 7-én érkező Gears of War 2-t és a jövő márciusra várt Resident Evil 5-öt, de első alkalommal mutatták be a nagyközönségnek az apokaliptikus környezetbe helyezett Fallout franchise harmadik részének demóját is. A Sony elleni küzdelemben újabb jelentős fegyvertényt mutatot fel a Microsoft, ugyanis a világ egyik legnépszerűbb játéksorozatának számító Final Fantasy XIII-as része Xbox 360-ra is megjelenik PlayStation 3 mellett.

Xbox 360 Dashboard
Az új kezelőfelület

Ősszel, az új szolgáltatások egy részének bevezetésével egy időben, menetrendszerűen megjelenik az Xbox 360 konzolok év végi rendszerfrissítése is, mely a már említett Xbox LIVE Primetime bevezetésen túl többek közt (ismét) megújítja, új elemekkel (például új, háromdimenziós avatarok) gazdagítja a kezelőfelületet. Ősszel elindul az Xbox LIVE Party is, mely maximum nyolc, egymástól akár több ezer kilométerre élő Xbox LIVE előfizetőt köthet össze egy virtuális partiba -- a felhasználóknak ezzel nemcsak a hagyományos, többjátékosos játékmódokban való részvételre adódik lehetőségük, hanem nézhetnek közösen mozifilmeket, fényképalbumokat, vagy akár zenét is hallgathatnak.

Ha zúg, másold le!

Az Xbox 360 őszi rendszerfrissítését alighanem azok a felhasználók is örömmel telepítik majd, akiknek eddig a konzol folyamatosan zúgó DVD-olvasója miatt fájt a fejük -- netán a szó szoros értelmében. A Microsoft az új frissítéstől lehetővé teszi a játék teljes lementését a merevlemezre, így a szoftver nemcsak gyorsabban töltődik majd, de sokkal halkabb is lehet a konzol működése. Más kérdés, hogy a jelenleg piacon lévő Xbox 360 konzolok többségébe mindössze egy 20 gigabájtos merevlemezt építettek csak, melyre a helyben tárolt tartalmaktól függően legfeljebb egy-két játék másolható át.

A Microsoft részben ezt a korlátot oldja a vasárnap bejelentett, még az őszi rendszerfrissítés előtt, augusztusban megjelenő új Xbox 360 Premium pakk piacra küldésével, mely nagyobb háttértárral bír. Mint ahogy arról a HWSW is beszámolt, a vállalat a jelenlegi, 20 gigabájtos merevlemezt tartalmazó változatot kifuttatja a piacról, ezzel együtt leárazza 299 dollárra, hogy helyét átadja az augusztusban változatlan, 349 dolláros áron érkező, 60 gigabájtos modellnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.