Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 15. 13:06

Oracle: új szolgáltatások régi adatbáziskezelőn

Régebbi adatbáziskezelőkön is elérhető lesz az Oracle 11g egyik új szolgáltatása, a Real Applications Testing. A vállalat szerint ezzel a lehetőséggel élve a 9i R2 és a 10g változatok felhasználói könnyebben térhetnek majd át a tavaly megjelent 11g-re.

[HWSW] Régebbi adatbáziskezelőkön is elérhető lesz az Oracle 11g egyik új szolgáltatása, a Real Applications Testing. A vállalat szerint ezzel a lehetőséggel élve a 9i R2 és a 10g változatok felhasználói könnyebben térhetnek majd át a tavaly megjelent 11g-re.

A Real Applications Testing lényegében az éles rendszeren "felveszi", majd a tesztkörnyezeten "visszajátssza" az adatbázis-műveleteket és egy SQL teljesítményelemző segítségével lehetővé teszi az adatbázis monitorozását valódi workloadok alatt. Az ilyen jellegű feladatokat a legtöbb cégnél általában saját fejlesztésű scriptekkel oldják meg, amelyek valós terhelést próbálnak meg szimulálni, néha több, de inkább kevesebb sikerrel.

Elemzők és szakértők egybehangzó véleménye szerint a RAT az Oracle 11g adatbázis egyik leghasznosabb új szolgáltatása, amely mostantól 10g-n és 9i R2-n is elérhetővé válik, processzoronként 11500 dolláros vagy felhasználónként 230 dolláros listaáron. A szoftvercég szerint a régebbi adatbázisok felhasználói a RAT segítségével könnyen tesztelhetik, a saját termelési workload-jaik hogyan futanának egy újabb verziójú Oracle adatbázison, vagy akár más hardveren, ezzel csökkentve az áttérés kockázatát, illetve felgyorsítva a folyamatot.

Másrészt a szolgáltatás visszaportolása egyben új bevételi forrást is jelent az Oracle számára azoktól az ügyfelektől, akik egyelőre nem akarnak 11g-re frissíteni. A Real Applications Testing ugyanis nem csak az adatbázis-verziók közötti váltásnál lehet hasznos, hanem akármilyen váltásnál, legyen szó hardvercseréről, az operációs rendszer frissítéséről, vagy akár az adatbázis patcheléséről -- az Oracle szerint a RAT látványosan lerövidíti a tesztelési időt.

Mosolygó Ferenc, az Oracle konzulense egy korábbi alkalommal a HWSW-nek elmondta, az adatbázis-piacon egyre kevesebb a "zöldmezős beruházás", az eladások jelentős részét a Real Applications Testinghez hasonló extrák adják. Ezt az IDC piacelemzése is megerősíti, amelyből kiderül, az Oracle 11g valószínű a RAT-nek, illetve a hozzá hasonló extra képességeknek köszönhette gyors terjedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról